Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, 2021

Το Υπερταμείο, η Δημόσια περιουσία και η κοροϊδία

«…Μπορεί πολιτική να σημαίνει την τέχνη του να κάνεις, δημόσια, πράγματα που ντρέπεσαι να κάνεις ή και να ομολογήσεις
στο σπίτι σου»
Γ. Σεφέρης

Κύριε διευθυντά,
μεγάλος θόρυβος ξέσπασε, με τη μεταβίβαση, 19 Ιουνίου 2018, μεγάλου μέρους των ακινήτων του Δημοσίου στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας. Η εταιρεία γνωστή και ως ΕΤΑΔ ή Υπερταμείο καλείται να διαχειριστεί τη δημόσια περιουσία προς όφελος των δανειστών.
Όπως μας είπε η διευθύνουσα σύμβουλος (αποδοχές 270.000€ το χρόνο παρακαλώ), το Υπερταμείο δεν ανήκει στο Δημόσιο, λειτουργεί με ιδιωτικά κριτήρια και καλείται να λειτουργήσει με διαφάνεια και αξιοκρατικά κριτήρια για να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον. Πολύ θα ήθελα να ήξερα, αν η πρόσληψη της κ. διευθύνουσας έγινε με αξιοκρατικά κριτήρια, ξέρω μόνο ότι είναι κόρη πρώην βουλευτίνας του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Οι απολαβές του προέδρου του Υπερταμείου ανέρχονται στις 75.000€. Εύλογο το ερώτημα: μια αριστερή κυβέρνηση μιας χώρας, που μέρος των πολιτών της σιτίζεται από τους σκουπιδοτενεκέδες, είναι έντιμο να σιτίζει τα δικά της παιδιά με τέτοιους υπερβολικούς μισθούς;
Ερώτημα δεύτερον… είναι έντιμο και ηθικόν μια αριστερή κυβέρνηση, που μας υφάρπαξε την ψήφο μας, υποσχόμενη ότι δεν θα εφαρμόσει -ακραίες έστω- μνημονιακές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, να υπογράφει την παράδοση της δημόσιας περιουσίας;
Δεν γίνεται σύντροφοι εγώ ο πολίτης να μαθαίνω ότι τα Νεώρια, η Πινακοθήκη, το Ινστιτούτο Υποτροπικών, τα Αρχαιολογικά μου Μουσεία και τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα έχουν μπει υποθήκη και αποφασίζουν για αυτά πλέον οι δανειστές. Δεν το καταλαβαίνετε, ότι αυτό ενοχλεί τον μέσο πολίτη;
Δεν γίνεται να έρχεται εδώ ο πρωθυπουργός της χώρας και να εξαγγέλει την παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στον Δήμο Χανίων και… μετά να μαθαίνω ότι, η εν λόγω έκταση παραδόθηκε πριν την εξαγγελία του πρωθυπουργού τελικά στο Υπερταμείο. Τώρα εξηγείται και η επιμονή του δημάρχου μας να πολεοδομήσει ένα μεγάλο μέρος… η προθυμία του να πληρώσει ενοίκιο… και η σιωπή του για τα… εξαφανισθέντα 5 στρέμματα.
Τα πήρε και αυτά το Υπερταμείο ή μήπως όχι. Και ενώ εδώ στα Χανιά με 4 κυβερνητικούς βουλευτές ζήσαμε όλη αυτή την κοροϊδία όσον αφορά το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, ο πρωθυπουργός ανακοινώνει στη Δ.Ε.Θ. ότι με νομοθετική ρύθμιση παραχωρείται το στρατόπεδο που βρίσκεται στην Ανω Τούμπα Θεσσαλονίκης, για να αποκτήσει επιτέλους, όπως μας είπε, ο ΠΑΟΚ γήπεδο. Απ’ ό,τι φαίνεται τα Χανιά δεν είναι άξια μιας νομοθετικής ρύθμισης, ή έστω μιας υπουργικής απόφασης.
Και ενώ έτσι έχουν τα πράγματα, έρχεται ο αναπληρωτής υπουργός, συντονιστής του κυβερνητικού έργου στον Νομό και αντί να ζητήσει συγγνώμη για την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια, κατηγορεί αυτόν που το δημοσιοποίησε. Δεν τον ενόχλησε η πράξη, αλλά η κοινοποίησή της.
Ο έτερος υπουργός του Νομού, στο ίδιο μήκος κύματος για πρώτη φορά με τον προηγούμενο, απορεί για την αγανάκτηση του κόσμου για μια… τόσο απλή και σαφή γραφειοκρατική διαδικασία και μας καθησυχάζει, ότι τα κτήρια με ιδιαίτερο ιστορικό, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, θα επιστραφούν στο Δημόσιο. Μα αφού θα επιστραφούν, γιατί έγινε η υποθήκευση, η οποία είναι μια διαδικασία μεταγραφής ακινήτου. Και γιατί να μην μας προβληματίσει και το επόμενο εδάφιο της απόφασης, που ορίζει ξεκάθαρα, ότι η ΕΤΑΔ εξακολουθεί να διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία, που υποτίθεται θα επιστραφούν στο Δημόσιο. Να του θυμίσω όμως, όταν ήταν αντιπολίτευση, μας έλεγε ότι η δημόσια γη δεν αξιοποιείται, καθώς προορίζεται για δημόσιες χρήσεις, που αφορούν τα κλασικά πράγματα που κάνει το κράτος: δάση, πάρκα, χώροι πρασίνου, παραλίες, πολιτιστικές υποδομές, εκπαιδευτικές υποδομές.
Τέλος η απούσα από τα τοπικά δρώμενα νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που έβγαλε κι αυτή ανακοίνωση, δεν μπήκε καν στον κόπο να δικαιολογήσει αυτήν την απαράδεκτη κυβερνητική πράξη, αλλά κατηγορεί για άκρατο λαϊκισμό. Λαϊκισμός λοιπόν είναι, να διαμαρτυρόμαστε για την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας; Οχι κύριοι αυτό λέγεται διεκδίκηση… αν σας λέει κάτι αυτό από τα παλιά. Εσείς λαϊκίζατε τότε με τα χημικά, που… κυνηγούσατε μ’ ενα φουσκωτό τον αμερικανικό στόλο. Αλλά βλέπεις τα χημικά τότε, ήταν το εργαλείο για την αναρρίχησή σας στην εξουσία.
Σήφης Χιωτάκης

3 Comments

  1. Μετά βέβαια από το ξέσπασμα του λαϊκού συναισθήματος απο όλες τις κατευθύνσεις, βγήκαν για να μας δικαιολογηθούν ότι τάχα δεν γνώριζαν ή ότι δεν έχουν σύνδεση οι υπηρεσίες μεταξύ τους και δρουν ξεχωριστά, να φτιάξουν αν δεν έχουν. Μα για πόσο “γρόθους” μας περνούν τελος πάντων; Και λίγο φιλότημο δεν βλάπτει.

  2. Φαίνεται πως η μοίρα αυτού του τόπου είναι, κάθε 30-40χρόνια να βρίσκονται οι κατάλληλοι πολιτικοί απατεώνες που θα παίξουν ζάρια στην πλάτη του. Τα 30-40 χρόνια είναι απαραίτητα για να έρθουν νέοι άνθρωποι που δεν ξέρουν και ν’αρχίσουν να φεύγουν οι παλιοί που έτσι κι αλλιώς ξεχνούνε. (είναι κι αυτό το ρημάδι το ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ…).

  3. Τι άλλο πρέπει να κάνουν για να καταλάβουν όλοι πόσο μα πόσο επικίνδυνοι είναι αυτοί οι “άνθρωποι” !!! Όσο τους βλέπουν σαν μια κακή έστω αλλά κανονική κυβέρνηση, θα συνεχίσουν να διαλύουν και να ξεπουλούν την χώρα μας, δεν φταίνε όμως μόνο αυτοί αλλά και η ανικανότητα του απλού πολίτη αλλά και αυτών που έχουν δημόσιο λόγο να κάνουν μια σωστή ανάγνωση της πραγματικότητας: όλα αυτά που συμβαίνουν ήταν τόσο απλό να προβλεφθούν, αλλά όλοι πιστεύαν έναν “άνθρωπο” που έλεγε τις μεγαλύτερες τρέλες που μπορεί να πει άνθρωπος και μετά που έκανε σε όλα το αντίθετο από αυτά που έλεγε και τώρα που ξεπουλάει ό, τι ιερό έχει αυτή η χώρα ο κόσμος κατά βάθος δεν μπορεί να πιστέψει πως αυτό το γελαστό παιδί είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός εφιάλτης που υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα, ένας ψυχρός εκτελεστής, χωρίς ίχνος ευαισθησίας για την καταστροφή που προκαλεί, μια μηχανή εξουσίας. Η ανικανότητα των πολιτών να διακρίνουν τις διαφορές ανάμεσα στους πολιτικούς και στα κόμματα και να τους θεωρούν όλους ίδιους είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την δημοκρατία.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες