Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Το ∆ηµοτικό σχολείο Τσικαλαριών στην Πολωνία

Κατά το διάστηµα 11 – 15 Μαρτίου 2024, τρεις εκπαιδευτικοί του ∆ηµοτικού Σχολείου Τσικαλαριών και έξι µαθητές της Πέµπτης και Έκτης τάξης είχαν τη µοναδική ευκαιρία να συµµετάσχουν σε ένα αξέχαστο εκπαιδευτικό ταξίδι στην πανέµορφη πόλη Czerwionka της Πολωνίας και να φιλοξενηθούν από το σχολείο Podstawowa nr 4 im. T. Kościuszki w Czerwionce – Leszczynach, στα πλαίσια του προγράµµατος Erasmus Ka122 “R.I.S.E and Shine”.

Η Czerwionka, µια µικρή και γραφική πόλη µε βαθιές ρίζες στην πολωνική παράδοση και κουλτούρα, υποδέχτηκε µε χαρά την αντιπροσωπεία του ∆ηµοτικού Σχολείου Τσικαλαριών. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, δόθηκε η ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς και µαθητές να ανακαλύψουν κοµµάτια από την ιστορία και τον πολιτισµό της περιοχής. Μέσα από τις επισκέψεις στα τοπικά ορυχεία και τον παραδοσιακό οικισµό των ανθρακωρύχων, Familoki, γνώρισαν τις συνθήκες εργασίας και τον τρόπο ζωής των κατοίκων. Εµπειρία που ανέδειξε τη σηµασία της τοπικής κοινότητας και της παράδοσής της.
Στις 5 ηµέρες παραµονής στο σχολείο της Czerwionka η ελληνική οµάδα παρακολούθησε µαθήµατα προγραµµατισµού και Εκπαιδευτικής Ροµποτικής µε τη χρήση των ροµπότ Dash and Dots, Photons, Ozobot και lego WeDO και εξοικειώθηκαν µε τη χρήση προγραµµάτων 3D σχεδιασµού και εκτύπωσης. Επιπλέον, συµµετείχαν σε εργαστήρια STEM και εντυπωσιάστηκαν από τη διδασκαλία µε τη χρήση της εικονικής πραγµατικότητας (VR). Θετικές εντυπώσεις στους µαθητές δηµιούργησε, επίσης, η ενσωµάτωση µαθησιακών αντικειµένων σε Εscape Classrooms.
Κορυφαία σηµεία του ταξιδιού αποτέλεσαν η εµπειρία της παραδοσιακής βόλτας µε άµαξες στο δάσος, η συµµετοχή στα τοπικά έθιµα του Πάσχα όσο και η ξενάγηση στην πόλη της Κρακοβίας. Μαθητές και δάσκαλοι γεύτηκαν την τοπική κουζίνα, ήρθαν σε επαφή µε τους ντόπιους και την Πολωνική γλώσσα, γνώρισαν στοιχεία της πολιτιστικής τους κληρονοµιάς έχοντας παράλληλα την ευκαιρία για µάθηση, ανταλλαγή γνώσεων και εµπειριών.
Το πρόγραµµα Erasmus στο σύνολό του αποτελεί µια εµπειρία η οποία προσφέρει νέες γνώσεις σε όλη τη σχολική κοινότητα των Τσικαλαριών και δίνει την ώθηση για την καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων ζωής και µάθησης ανοίγοντας νέους ορίζοντες. Πέρα από την εκπαιδευτική αξία, αυτό το ταξίδι ενίσχυσε τους δεσµούς της οµάδας. Οι δάσκαλοι και οι µαθητές εργάστηκαν από κοινού, µοιράστηκαν εµπειρίες και δηµιούργησαν ανεξίτηλες αναµνήσεις.
Στη συνέχεια του προγράµµατος το ∆ηµοτικό Σχολείο των Τσικαλαριών θα υποδεχτεί το σχολείο Podstawowa nr 4 im. T. Kościuszki w Czerwionce – Leszczynach τον Οκτώβρη του 2024 και θα έχει την ευκαιρία να ανταποδώσει την θερµότατη υποδοχή και φιλοξενία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα