Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Οι μαθητές του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Χανίων στην Πολωνία

Μια µοναδική ταξιδιωτική εµπειρία έζησαν µαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Χανίων στην πρόσφατη επίσκεψή τους στο Malborg της Πολωνίας, στο πλαίσιο του προγράµµατος Erasmus+ ‘‘ I can do it” – «Μπορώ να τα καταφέρω».
Η συγκεκριµένη κινητικότητα αποτελεί µέρος της σύµπραξης τριών Ειδικών σχολείων από Ελλάδα, Πολωνία και Λιθουανία που κοινό στόχο έχουν την προετοιµασία, αλλά και την υλοποίηση ενός ταξιδιού στο εξωτερικό από µαθητές µε ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρία.
Το σχολείο της Πολωνίας υποδέχθηκε την Ελληνική αλλά και την Λιθουανική οµάδα θερµά, αφήνοντάς µας µε τις καλύτερες εντυπώσεις. Στο ταξίδι αυτό συµµετείχαν 7 µαθητές του σχολείου µας και 7 εκπαιδευτικοί. Οι µαθητές συνοδευόταν και από τους γονείς τους, καθώς πρόκειται για άτοµα µε αναπηρία και το εγχείρηµα του ταξιδιού στο εξωτερικό ήταν ιδιαίτερα απαιτητικό. ‘Όµως είχαµε θέσει ως επιπλέον στόχο την κοινή ταξιδιωτική εµπειρία γονέων και παιδιών, την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης ολόκληρης της οικογένειας, έτσι ώστε να πιστέψουν στις δυνάµεις τους και να δουν στην πράξη ότι ένα ταξίδι στο εξωτερικό µε καλή οργάνωση και προσοχή είναι εφικτό ακόµα και για τα άτοµα µε αναπηρία.
Ξεκινώντας τη ∆ευτέρα 15 Απριλίου από το αεροδρόµιο Χανίων και µετά από 3ωρη πτήση για Βαρσοβία Μοντλίν, η κα Ρόζα, η ∆ιευθύντρια του Ειδικού σχολείου της Πολωνίας µας περίµενε για να συνταξιδέψουµε άλλες τρεις ώρες έως το Μάλµποργκ.
Τρίτη 16 Απριλίου 2024 και ξυπνήσαµε σε ένα µοναδικό καταπράσινο δασικό τοπίο, δίπλα στον ποταµό Νογκάτ. Η θερµοκρασία φανερά χαµηλή ήταν µια πρόκληση για τους µαθητές µας αλλά και όλους εµάς- ωστόσο δεν µας πτόησε. Πρώτη επίσκεψή µας ήταν το ειδικό σχολείο των φίλων µας στην Πολωνία.
Το Πολωνικό σχολείο διέφερε φανερά από τα σχολεία στη χώρα µας. Τριώροφο, ντυµένο µε ζεστές µοκέτες, καθαρό και περιποιηµένο, µε µεγάλα φωτεινά παράθυρα και πλούσιο εξοπλισµό. Η ∆ιευθύντρια και οι Πολωνοί µαθητές µας υποδέχτηκαν θερµά στο χώρο τους ανταλλάσσοντας δώρα και κεράσµατα , παρουσιάζοντάς µας ένα βίντεο από την καθηµερινότητά τους. Μας διηγήθηκαν την ιστορία και τους στόχους του σχολείου, τις δράσεις που ετοιµάζουν, τις σχέσεις τους µε την τοπική κοινωνία και τις δυσκολίες που αντιµετωπίζουν.
Στις τάξεις – σαν ανοιχτό µάθηµα- οι µαθητές εργάζονταν ανά οµάδες. Κάθε τάξη είχε το εκπαιδευτικό υλικό της, το τάµπλετ και τα ηχοσυστήµατά του και άλλο ειδικό εξοπλισµό – κατά περίπτωση. Μερικές οµάδες µαγείρευαν καθοδηγώντας βήµα βήµα τους µαθητές στη διαδικασία, άλλοι εξασκούσαν γενικές ή ειδικές γνώσεις θεµατικά. Είχαµε την ευκαιρία παράλληλα να περιηγηθούµε σε τάξεις µε µικρότερους µαθητές (πρώιµη παρέµβαση) αλλά και σε ειδικότητες, όπως θεατρική αγωγή, φυσιοθεραπεία και εργοθεραπεία.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαµε το κτίριο του Οργανισµού που έχει αναλάβει τα εκπαιδευτικά προγράµµατα του σχολείου του Malborg και κυρίως το πρόγραµµα Erasmus+. Εκεί, οι υπεύθυνες Angela και Justina µας περίµεναν στην πόρτα µε τα ζεστά τους χαµόγελα. Προέτρεψαν τους γονείς να πιούνε καφεδάκι και ζεστό τσάι µε βουτήµατα και οδήγησαν τα παιδιά σε µια µεγάλη αίθουσα. Μια µεγάλη έκπληξη τα περίµενε καθώς εκεί µία µηχανή έφτιαχνε ποπ κορν και χρωµατιστό µαλλί της γριάς σκορπώντας σε όλους ενθουσιασµό και γέλια!
Όσο τα παιδιά απολάµβαναν τα γλυκίσµατα, ο µουσικός του σχολείου µας κύριος Μάριος ένωσε τις φωνές µας µε την κιθάρα του και µαζί µε τον µαθητή µας Στράτο που έπαιζε µεταλλόφωνο, παρέσυρε στο τραγούδι τους µαθητές από τα 3 σχολεία. Κοινές εικαστικές εργασίες, µε κεντρικό άξονα την αγάπη, τη συνεργατικότητα και τη συµπερίληψη πήραν ζωή πάνω σε πανό και ντύθηκαν µε ζωηρά χρώµατα µαζί µε τις όµορφες µελωδίες και τους ρυθµούς που πληµµύρισαν την αίθουσα!
Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024 και µετά το πρωινό µας µας επισκέφθηκε ο περιφερειακός ∆ιευθυντής εκπαίδευσης, υπεύθυνος για όλα τα σχολεία πρωτοβάθµιας και δευτεροβάθµιας του Μάλµποργκ και των γύρω περιοχών. Γεµάτοι από ενθάρρυνση και επαίνους χαιρετίσαµε τον Περιφερειακό ∆ιευθυντή και πλέον ήταν ώρα να επισκεφθούµε το φηµισµένο κάστρο του Μάλµποργκ – το µεγαλύτερο κάστρο της Ευρώπης. Αν και δύσκολο να το περπατήσει κανείς όλο, περιηγηθήκαµε στο µεγαλύτερο µέρος του µένοντας εκστασιασµένοι από την οµορφιά και το µέγεθός του, την ιστορία του αλλά και το πόσο καλοδιατηρηµένο παραµένει.
Στη συνέχεια, αφού παίξαµε ένα παιχνίδι πάζλ µε θέµα την προστάτιδα του κάστρου αλλά και της πόλης- την Παναγία, οδηγηθήκαµε σε µία µεγάλη αίθουσα σε κάποια από τις πολεµίστρες όπου σχεδιάσαµε µε αποχρώσεις του χρυσού το δικό µας οµοίωµα της Παναγίας και το κρατήσαµε ως δώρο ανάµνησης και δηµιουργίας. Όµως οι εκπλήξεις δεν τελείωναν εδώ αφού κάθε ένας από εµάς εκπαιδεύτηκε στην τεχνική της χειροκίνητης µεταξοτυπίας παίρνοντας ως ενθύµιο το δικό του τύπωµα του κάστρου του Μάλµποργκ σε χαρτί.
Το απόγευµα οµάδα µαµάδων µαθητών του Πολωνικού σχολείου είχε ετοιµάσει για µας παραδοσιακά χειροποίητα γλυκά και τσάι, θέλοντας όπως µας είπαν να ανταποδώσουν την ελληνική φιλοξενία και την περιποίηση που εισέπραξαν από µας κατά την παραµονή τους στην Κρήτη. Κάτι τέτοιο ήταν άκρως συγκινητικό καθώς µπορούσες να αναγνωρίσεις την χαρά και την ευγνωµοσύνη στα µάτια τους. Οι γονείς των δικών µας µαθητών ένοιωσαν υπέροχα και τα παιδιά γεύτηκαν παραδοσιακά γλυκίσµατα από την Πολωνία.
Πέµπτη, 18 Απριλίου 2024 και µέρα εκδροµής προς την γειτονική κοσµοπολίτικη πόλη Γκτίνια. Εκεί επισκεφθήκαµε το κέντρο φυσικών επιστηµών «το πείραµα». Ένα µοναδικό διαδραστικό µουσείο που µε παιγνιώδη τρόπο έκανε πιο απτή τη γνώση του περιβάλλοντος κόσµου και των φυσικών επιστηµών στους µαθητές µας. Μια αξέχαστη εµπειρία στην οποία µαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς µπορούσαν να παίξουν µε τον ήχο και το νερό, να κατανοήσουν το σώµα τους, να χορέψουν ως σκελετοί, να δουν πώς λειτουργεί η καρδιά ενός καπνιστή και ενός µη καπνιστή, να µάθουν σε φωτεινά οµοιώµατα πως να βουρτσίζουν σωστά τα δόντια τους, να ξαπλώσουν στα καρδιά σαν τους φακίρηδες και να κατανοήσουν τους νόµους της φυσικής µέσα από το παιχνίδι. Ένα εντυπωσιακό µουσείο που ενθουσίασε µικρούς και µεγάλους.
Ακολούθησε αποχαιρετιστήριο Ντίσκο πάρτι που είχαν ετοιµάσει οι Πολωνοί για την τελευταία µας κοινή βραδιά. Παρόλη την κούραση ο χορός ξεσήκωσε όλους και στο άκουσµα της ντίσκο κάµφθηκαν και οι πιο διστακτικοί, παραδιδόµενοι στο χορό. Το καλύτερο κλείσιµο ενός όµορφου ταξιδιού και επιστέγασµα της φιλίας των τριών λαών που αποδεικνύει έµπρακτα ότι η γλώσσα δεν είναι εµπόδιο για την όµορφη επικοινωνία και αλληλεπίδραση. Αρκούν τα µάτια, η καλή διάθεση και η θέληση για να ενωθούν οι άνθρωποι.
Τελευταία µέρα, 19 Απριλίου 2024 και λίγο πριν την αναχώρησή µας για το αεροδρόµιο της Βαρσοβίας η χαρούµενη παρέα των Πολωνών εισέβαλε στο λεωφορείο µας, κρατώντας στα χέρια ένα πανό µε τις λέξεις ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στα ελληνικά, πολωνικά και λιθουανικά. Μια πράξη ανεκτίµητης αξίας, αφήνοντας µας µε τις καλύτερες των εντυπώσεων από τη ζεστασιά και τη φιλοξενία αυτού του λαού και µε ένα χαµόγελο στα χείλη µας που κράτησε…ως την επιστροφή µας στην Ελλάδα και τις επόµενες ηµέρες…
Τα οφέλη του ταξιδιού πολλά και σηµαντικά. Οι µαθητές µας που αρκετές στιγµές δυσκολεύτηκαν λόγω των πολύωρων µετακινήσεων, των αλλαγών ρουτίνας και τοπίων, του απαιτητικού προγράµµατος και της επακόλουθης κούρασης, ωστόσο ξεπέρασαν αυτές τις δυσκολίες έχοντας πλάι τους άγρυπνους φρουρούς τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς τους, πρόσωπα οικεία έτοιµα να τους στηρίξουν και να τους βοηθήσουν να βιώσουν το ταξίδι αυτό στο εξωτερικό µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εικόνες που θα µείνουν ανεξίτηλες στη µνήµη. Κατάκτηση στόχων και δυνάµεων. Ενίσχυση αυτοπεποίθησης και πίστης στον εαυτό τους.
Και έτσι µε αυτόν τον µοναδικό συνεργατικό τρόπο έγινε πράξη ο τίτλος του προγράµµατος I can do it! – Μπορώ να τα καταφέρω. Μπορώ να ταξιδέψω, µπορώ να ζήσω στιγµές όµορφες, µπορώ να στηριχθώ, µπορώ να εµπιστευτώ, µπορώ να δω κάτι τόσο διαφορετικό και ταυτόχρονα οικείο, µπορώ να τολµήσω, µπορώ να προσπαθήσω, µπορώ να χαρώ, όπως όλοι άλλωστε… Μπορώ να ζήσω!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα