Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Το άρθρο τρία

Το άρθρο 3 του Σ/τος, που αφορά τις “Σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας” αναγνωρίζει την επικρατούσα Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος, που είναι “αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη μεγάλη Εκκλησία της Κων/πολης”, ότι είναι “αυτοκέφαλη” διοικείται από τη Διαρκή και Ιερά Σύνοδο, ότι “το κείμενο, της Αγίας Γραφής τηρείται αναλοίωτο” και το κράτος εγγυάται τη θρησκευτική ελευθερία.
Ετέθη, λοιπόν, πρόταση της κυβέρνησης για συνταγματική αναθεώρηση του εν λόγω άρθρου με την προσθήκη της φράσης, “η Ελληνική πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη” με την ερμηνεία, ότι ο “όρος επικρατούσα θρησκεία δεν αποτελεί αναγνώριση επίσημης κρατικής θρησκείας και δεν επιφέρει καμία δυσμενή συνέπεια σε βάρος άλλων θρησκευμάτων και γενικότερα στην απόλαυση των δικαιωμάτων της θρησκευτικής ελευθερίας”.
Διαφωνίες υπήρξαν από το πολιτικό και εκκλησιαστικό περιβάλλον κυρίως από το Φανάρι, το οποίον είχε ξεκαθαρίσει τη θέση του, ότι «δεν επιθυμεί την τροποποίηση του άρθρου 3 του Σ/τος». Το Πατριαρχείο θεωρεί, ότι το άρθρο αυτό έγινε με πάρα πολλούς κόπους και θυσίες και δι’ αυτού τιμάται ως θεσμός Διεθνούς Δημοσίου Δικαίου, ρυθμίζοντας τις σχέσεις του με την ελληνική Πολιτεία και την Εκκλησία της Ελλάδος, αποτρέποντας κρίσεις, που γεννήθηκαν στο παρελθόν.
Οι πρώτες πληροφορίες που διακινήθηκαν έφερναν το άρθρο 3 να παίρνει 150 ψήφους, οριακή περίπτωση, αλλά μετά τη δεύτερη καταμέτρηση βρέθηκε “λάθος” κατά μία ψήφο και έτσι πέρασε με 151. Βέβαια η αναθεώρηση δεν τελειώνει εδώ, διότι έχουμε τη δεύτερη ψηφοφορία μετά ένα μήνα 14 ή 15 Μαρτίου που αν υπάρξουν τα ίδια αποτελέσματα η επόμενη βουλή, αναθεωρητική ούσα θα χρειαστεί 180+1 ψήφους για την οριστικοποίηση της αναθεώρησης.
Η ψηφοφορία της πρότασης αναθεώρησης του Συντάγματος έγινε με ενοποιημένο ψηφοδέλτιο και προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ. και άλλου κόμματος που, συγκέντρωναν πάνω από 50 υπογραφές.
Εψήφισαν 274 βουλευτές και απήχαν 26.
Απ’ τους 18 της ΔΗ.ΣΥ. ψήφισε μόνον ο κ. Λοβέρδος και απ’ την “Ενωση Κεντρώων ο κ. Σαρίδης. Απουσίαζαν οι Π. Καμμένος, Α. Φωκάς, Γ. Κασαπίδης και Σ. Παναγούλης.
Εκ της ακροαματικής διαδικασίας εφάνηκαν οι εμμονές της Ν.Δ., όσον αφορά την επικρατούσα σχέση κράτους Εκκλησίας και η κατ’ αντιπαράθεση απόλυτη και χωρίς αντιρρήσεις δογματική στάση του ΣΥΡΙΖΑ περί θρησκευτικής ουδετερότητας της Πολιτείας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα