Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Το 1821 µέσα από τα µάτια των µαθητών

Τη ζωή ορισµένων εκ των ηρώων του 1821 µετά την επανάσταση ανέδειξαν οι µαθητές του Πειραµατικού Γυµνασίου Χανίων στη γιορτή τους “Ήρωες για πάντα” το πρωί της Παρασκευής στον χώρο του Πνευµατικού Κέντρου.

Με µικρά θεατρικά σκετς, ιστορικά στοιχεία και µουσική οι µαθητές του σχολείου εµβάθυναν στα γεγονότα και κυρίως στις προσωπικότητες αυτές όπως ο Ανδρούτσος, η Μαντώ Μαυρογένους, ο Νικηταράς και ο Βασίλης Χάλης που είτε δολοφονήθηκαν µέσα στην επανάσταση λόγω των εµφύλιων συρράξεων, είτε έζησαν µετά από αυτή µέσα στη φτώχεια και στην εξαθλίωση καθώς είχαν διαθέσει όλη την περιουσία τους.
Ένα ξεχωριστό ρόλο απέδωσε ο Νίκος Χατζηδάκης αυτό του… αγάλµατος του Οδυσσέα Ανδρούτσου που συνοµιλούσε µε τους σύγχρονους Έλληνες! «Ήταν µια έµπνευση των καθηγητών µας» µας είπε συµπληρώνοντας πως ο ρόλος του “αγάλµατος” ήταν «να µιλήσει µε τα νέα παιδιά , να τα εµψυχώσει και να τους βάλει στο πνεύµα να γίνουν και αυτά οι σύγχρονοι ήρωες της εποχής τους». Η πιο µεγάλη δυσκολία για το Νίκο δεν ήταν η… ακινησία αλλά το γεγονός ότι απέδωσε τα λόγια του στην καθαρεύουσα αφού «σίγουρα δεν ήταν κάτι συνηθισµένο όµως έκανα ότι µπορούσα καλύτερα.»
Το ρόλο του Ευρωπαίου που µιλούσε για την Μαντώ Μαυρογένους ερµήνευσε ο Χρήστος Μπελίτσος που αναφέρθηκε στο έργο της ηρωίδας «προκειµένου να δείξουµε τι πρόσφερε. Μέσα από το θέατρο έµαθα περισσότερα για αυτήν την ηρωίδα που έδωσε τα πάντα στον αγώνα αλλά πέθανε πάµφτωχη.»
Από τη µεριά του, ο Νικόλας Βεργάκης που και αυτός ήταν στο ίδιο “σκετς” για τη Μαντώ Μαυρογένους εξήγησε ότι «ήξερα κάποια πράγµατα για τη Μαυρογένους αλλά καµία σχέση σε σύγκριση µε αυτά που έµαθα τους µήνες αυτούς που ετοιµάζουµε το θεατρικό. Ήταν ένα διάστηµα γεµάτο γνώσεις.»
«Η ετοιµασία όλης της παράστασης µόνο γνώσεις µας πρόσφερε! Με θεατρικές παραστάσεις όπως αυτή γνωρίζουµε καλύτερα τα ιστορικά γεγονότα» τόνισε η Βασιλική Χειλαδάκη.
Ο αφηγητής στη σκηνή µε τον ήρωα Νικηταρά ο Κωνσταντίνος Νικάκης σηµείωσε πως ο ίδιος και οι συµµαθητές του στεναχωρήθηκαν µαθαίνοντας πως ο ήρωας πέθανε ζητιάνος και τυφλός. «Ήταν κάτι που δεν ξέραµε, µάθαµε πολλά πράγµατα για τον ήρωα. Πιστεύω ότι εκδηλώσεις όπως αυτές αγγίζουν περισσότερο τους συµµαθητές µου. Είναι πολύ πιο ζωντανές. Αν έλεγες στο µάθηµα της ιστορίας ότι ο Νικηταράς ζητιάνευε στα τελευταία χρόνια της ζωής του πολλοί δεν θα έδιναν σηµασία. Όταν το δείχνεις όµως µέσα από ένα θεατρικό όλοι το καταλαβαίνουν».

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Στο ιστορικό της επανάστασης αναφέρθηκε η Αθηνά Μανατάκη δίνοντας απαντήσεις σε µια σειρά από ερωτήµατα. Στην έναρξη της επανάστασης που όπως είπε «ξεσπούσε τοπικά και σταδιακά µέχρι να γενικευθεί στην Πελοπόννησο. Έτσι πρώτα ξεκίνησε στο Γαλάτσι της Ρουµανίας την 1η Φεβρουαρίου 1821, έπειτα στη Μάνη στις 17 Μαρτίου, στις 18 Μαρτίου στα Καλάβρυτα, στις 23 Μαρτίου ελευθερώνονται το Αίγιο και η Καλαµάτα. Έτσι η επανάσταση µεγαλώνει…Στην Κρήτη ξεκινάει επίσηµα στα τέλη Μαίου του 1821». Μίλησε επίσης για το “Κρυφό σχολείο” αναφέροντας και τις δύο θεωρίες για ύπαρξη του ή όχι υπογραµµίζοντας πως «οι οθωµανοί δεν είχαν αντίρρηση να έχουν οι Έλληνες σχολεία αρκεί να έπεφτε το “µπαξίσι”» αλλά και για τους “κρυπτοχριστιανούς”.
Στη θεατρική παράσταση πήραν µέρος οι µαθητές: Θεοχάρης Βερβαντίδης, ∆ήµητρα Βιολάκη, Βασίλης Γενάρης, Αλέξανδρος ∆ρουδάκης, Γεώργιος Καµπιτάκης, Αλεξάνδρα Καµπούρη, Ελευθέριος Λυβιάκης, Εβελίνα Μαρκογιαννάκη, ∆ανάη Χαροντάκη, ∆ήµητρα Χασουράκη, Χριστίνα Χατζηλούη, Χρύσα Χειλαδάκη, Χάνα Κουµπένοβα, Μιχάλης ∆ραγάσης, Κωνσταντίνος Μαρκάκης, Ζωή Μποτωνάκη, Φώτης Μπριτζολάκης, ∆ήµητρα Πετράκη, Μαρία Πρασσάκη.
Την τεχνική επιµέλεια είχαν οι µαθητές Κωνσταντίνος Κατσανδρεδάκης και Οδυσσέας Παυλάκης, το βίντεο του θεατρικού ο µαθητής Αλέξανδρος ∆ρουδάκης, τη βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης οι Λάµπρος Χατζηδάκης , Μανώλης Παναγιωτάκης και Κίµωνας Χαραλαµπίδης.
Οι µαθητές ευχαρίστησαν την καθηγήτρια καλλιτεχνικών κα Χριστίνα Κουκουράκη αλλά και τους Νικόλαο Κωνσταντουλάκη και το Γυµνάσιο Κουνουπιδιανών για την παραχώρηση στολών.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα