Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου, 2020

Θύμα οι καλλιεργητές από τη διαμάχη ΤΟΕΒ – Ο.Α.Κ.

Στα δικαστήρια έφτασε η αντιπαράθεση του ΟΑΚ με τον ΤΟΕΒ Σταλού, Αγ. Μαρίνας Πλατανιά για τις παλιές οφειλές νερού. Eκδικάστηκαν στο Πρωτοδικείο Χανίων τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ο ΤΟΕΒ σε βάρος του ΟΑΚ ζητώντας να αρχίσει η παροχή νερού, με το δικαστήριο να αναμένεται να βγάλει σήμερα Παρασκευή ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Tην ίδια στιγμή ανάστατοι παραμένουν οι παραγωγοί της περιοχής που λόγω της αντιπαράθεσης των δύο οργανισμών δεν μπορούν να ποτίσουν τις καλλιέργειες τους!

Ο ΤΟΕΒ
Μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Σταλού, Αγ. Μαρίνας, Πλατανιά κ. Σοϊλεντάκης σημείωσε πως «καταλήξαμε στα δικαστήρια παρότι είχαμε πάει με καλή διάθεση να τα βρούμε με τον ΟΑΚ . Ορίστηκε μια Επιτροπή για να ξεδιαλύνει ποιο είναι το χρέος μας. Στην Επιτροπή αυτή εμείς είπαμε ότι από την οφειλή θα πρέπει να αφαιρεθούν οι απώλειες νερού λόγω της παλαιότητας και της κακής κατάστασης του δικτύου άρδευσης. Απώλειες που φτάνουν στο 50% του νερού που παίρνουμε! O OAK μιλάει για απώλειες από 7% έως 9% όταν το δίκτυο μας είναι σε άθλια κατάσταση και όταν η ΔΕΥΑΧ και η ΔΕΥΑΒΑ που έχουν πολύ καλύτερα δίκτυα από τα δικά μας δικαιολογούν απώλειες 20% και 30%».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ έγιναν μια σειρά από συσκέψεις το τελευταίο χρονικό διάστημα. «Περιμέναμε 52 ημέρες για να μας δώσουν μια απάντηση αν δέχονται τις απώλειες, μας κλείνουν ένα ραντεβού στις 15 Ιουνίου και άρχισαν πάλι τα ίδια ότι δεν μπορεί να περάσει από το Δ.Σ. οι απώλειες του 30% που κατέληξε η επιτροπή…Προχωρήσαμε σε ανακατασκευή μέρους του δικτύου μας, με όλα τα τιμολόγια, με βάση τις προσφορές που μας έγιναν και αυτά τα αμφισβητούν μέλη της Επιτροπής του ΟΑΚ! Αν είναι δυνατόν!»
Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ σημειώνει ότι έχουν δοθεί χρήματα από τον Οργανισμό. «Δώσαμε 37.000 ευρώ το 2018 για επισκευές που θα πρεπε να κάνει ο ΟΑΚ, δεν είναι χρήματα αυτά; Έχουν μόνο ένα συνεργείο, όταν τους ζητάμε τη συνδρομή τους για επισκευές μας λένε ότι δεν έχουν διαθέσιμο προσωπικό. Τι να κάνουμε εμείς, να αφήσουμε τον κόσμο χωρίς νερό; Κάνουμε τις επισκευές με δικά μας χρήματα και ζητάμε από τον ΟΑΚ να τα αφαιρέσει από τη χρέωση του νερού. Ζητάμε να αποδεχθούν το 30% των απωλειών και να μας δώσουν νερό γιατί οι παραγωγοί έχουν πολύ μεγάλες ανάγκες και το δικό μας το νερό δεν επαρκεί, δεν φτάνει για τις καλλιέργειες!» είπε ο κ. Σοιλεντάκης.

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ Ο.Α.Κ.
Από τη μεριά του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης το εκτελεστικό μέλος κ. Βασίλης Λιβάνιος βρέθηκε χθες στα δικαστήρια εκπροσωπώντας τον Οργανισμό. Σε δήλωση του στα “Χ.Ν.” ο κ. Λιβάνιος υπογράμμισε πως οι «η παροχή του νερού στον ΤΟΕΒ Σταλού-Αγ. Μαρίνας-Πλατανιά έχει διακοπή από τον Οκτώβρη του 2017 γιατί έχουν να μας πληρώσουν από το 2013! Ανέλαβε νέο συμβούλιο στον ΤΟΕΒ, μας είπαν ότι θα φέρουν κάποια χρήματα, δεν έφεραν τίποτα και αναγκαστήκαμε να τους κόψουμε το νερό. Το χρέος τους είναι αποδεδειγμένα 173.000 ευρώ, συν 40.000 ευρώ μη τιμολογημένα του 2018. Ο ΤΟΕΒ επισκεύαζε κάποιες ζημιές που έπρεπε να το κάνουμε εμείς. Τους έχουμε πει ότι αν δεν επισκευάσει ο ΟΑΚ μια ζημιά σε δύο ημέρες να βάλουν κάποιον άλλο υπό τον έλεγχο και την επίβλεψη τη δική μας. Αυτοί όμως δεν το έκαναν ποτέ, έβαζαν όποιον ήθελαν να κάνει την επισκευή και δεν ενημέρωναν κανένα! Στα τιμολόγια έβαζαν τιμές τιμοκαταλόγου στα υλικά που έπαιρναν για επισκευές όταν στην αγορά οι τιμές ήταν 50% πιο κάτω! Επίσης ο ΤΟΕΒ Σταλού, Αγ. Μαρίνας, Πλατανιά δίνει το περισσότερο νερό του στα ξενοδοχεία με τιμή 35 λεπτών το κυβικό. Δεν δικαιολογούνται να μην δίνουν ένα ευρώ στον ΟΑΚ! Όλοι οι άλλοι ΤΟΕΒ είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, δεν έχουμε αυτά τα προβλήματα. Όταν ένας ιδιώτης δεν πληρώνει το νερό, για να μην του αφαιρέσουμε το ρολόι, θα κάνει κάποιο διακανονισμό, θα δώσει κάποια χρήματα, θα βρεθεί κάποια λύση. Δεν μπορεί να χρωστάνε τόσα πολλά χρήματα και να μην δίνουν ένα ευρώ!».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες