Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Θάνος Μικρούτσικος

Ο Θάνος Μικρούτσικος έφυγε από κοντά μας πριν από 4 χρόνια ακριβώς.
Στις 28 Δεκεμβρίου του 2019.

Θα συνεχίσουν όμως να είναι δίπλα μας όλα εκείνα που μας έδωσε απλόχερα όλα αυτά τα χρόνια. Τραγούδια, στίχους, μουσικές, μια ολόκληρη στάση ζωής. Αεικίνητος και δραστήριος μέχρι το τέλος, δίδαξε ήθος, ανθρωπιά και λεβεντιά, με εκείνον τον τρόπο που ξέρουν να διδάσκουν οι άνθρωποι που πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα, οι αυθεντικοί και πραγματικοί αγωνιστές, εκείνοι που οραματίζονται έναν κόσμο όπου «ο ψαράς θα γράφει ποιήματα και ο ποιητής θα ψαρεύει», όπως ο ίδιος συνηθιζε να λέει.
Το 1996 κυκλοφόρησε από την εταιρία Μίνος ο δίσκος «Στου αιώνα την παράγκα», που μεταξύ άλλων περιείχε και τη μεγάλη επιτυχία «Η Ρόζα».
Ενα τραγούδι που ήταν κλεισμένο και ξεχασμένο για χρόνια σε ένα συρτάρι.
Ένα τραγούδι που έχει τη δική του ενδιαφέρουσα ιστορία.
Είκοσι χρόνια πριν από την κυκλοφορία του τραγουδιού, το 1976, ο ποιητής Άλκης Αλκαίος είχε στείλει το ποίημά του «Η Ρόζα», στον Θάνο Μικρούτσικο για να το μελοποιήσει. Ο συνθέτης -όπως ο ίδιος είχε αναφέρει στην Μηχανή του Χρόνου- έμενε τότε σε διαμέρισμα μιας πολυκατοικίας στην Αθήνα.  Η έμπνευση δεν άργησε να του έρθει, αλλά η ώρα ήταν περασμένη και ακατάλληλη για ηχογράφηση. Για να μην ενοχλήσει τους γείτονες, πάτησε τη σουρντίνα του πιάνου (εξάρτημα που προσαρμόζεται στα έγχορδα όργανα για να «πνίγει» τον ήχο) και ξεκίνησε να ηχογραφεί το τραγούδι. Το αποτέλεσμα της ηχογράφησης δεν ήταν ότι καλύτερο.  Έτσι η Ρόζα, κατά το «δειγματισμό» τραγουδιών από τον Μικρούτσικο σε διάφορους καλλιτέχνες, περνούσε μονίμως στα αζήτητα. Μεταξύ άλλων, ο Μικρούτσικος το πρότεινε στη Χαρούλα Αλεξίου για να μπει στον δίσκο ” Η αγάπη είναι ζάλη”, αλλά λόγω της κακής ποιότητας του ήχου, η ερμηνεύτρια το προσπέρασε. Τα χρόνια περνούσαν και η Ρόζα έμενε ξεχασμένη σε ένα συρτάρι….
Ήταν τότε λοιπόν που είχε μόλις λήξει η υπουργική θητεία του Θάνου Μικρούτσικου στο υπουργείο Πολιτισμού  και ο γνωστός συνθέτης αναζητούσε ερμηνευτή για τον νέο του δίσκο. Η συνεργασία του με τον Δημήτρη Μητροπάνο αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια μιας τιμητικής γιορτής,  που είχε οργανώσει η εταιρία για την επιστροφή του Μικρούτσικου. Την εποχή εκείνη στην εταιρία εργαζόταν ο μουσικός παραγωγός Ηλίας Μπενέτος. Ο έμπειρος παραγωγός άκουσε την ξεχασμένη Ρόζα και του κέντρισε το ενδιαφέρον. Ο Μικρούτσικος είχε πειστεί πια ότι η Ρόζα δεν άρεσε και ήταν έτοιμος να πατήσει το  fast forward και να την προσπεράσει, όταν ο Μπενέτος του άρπαξε το χέρι και του είπε: αυτό είναι!…
Όπως αποκαλύπτει ο Οδυσσέας Ιωάννου στην αυτοβιογραφία του Θάνου Μικρούτσικου «Οι ηχογραφήσεις ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 1996. Η «Ρόζα» μας παίδεψε πολύ στο στούντιο. Δεν μπορούσαμε να βρούμε τον τρόπο που θα έπαιζαν τα τύμπανα. Ήμασταν έξι ώρες και προσπαθούσαμε να βρούμε κάτι που θα με ικανοποιούσε. Ντράμερ ήταν ο σπουδαίος μουσικός Νίκος Καπηλίδης. Δεν ήθελα τα τυπικά χτυπήματα του ζεϊμπέκικου. Κάποια στιγμή ζητάω από τον Καπηλίδη να βγάλει το πουκάμισό του! «Σοβαρολογείτε;» με ρωτάει. «Απολύτως» του απαντάω. Βγάζει το πουκάμισο και ζητάω αν υπάρχει στο στούντιο καμιά προβιά για να φορέσει! Προβιά βέβαια δεν βρήκαμε, αλλά λέω στον Καπηλίδη να σκεφτεί ότι είναι ένας Βίκινγκ και να παίξει το κομμάτι όπως θα έπαιζε το ζεϊμπέκικο ένας Βίκινγκ. Τα κατάφερε απόλυτα», θυμάται ο Μικρούτσικος.
Ο Μητροπάνος δεν μπορούσε επί δύο εβδομάδες να τραγουδήσει λόγω… τρακ. Κι όσον αφορά ποια ήταν η Ρόζα, ο Άλκης Αλκαίος δεν αποκάλυψε ποτέ, ούτε επιβεβαίωσε αν μιλούσε για την επαναστάτρια Ρόζα Λούξεμπουργκ.Ο Μικρούτσικος όμως ήταν σίγουρος!

Καλές ακροάσεις μέχρι την επόμενη ιστορία με ρεφρέν.

* Η Μαρία Σουρουκίδου είναι ραδιοφωνική παραγωγός


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα