Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, 2021

Τα μυστικά του κήπου

Κάθε πότε χρειάζεται κούρεμα το γκαζόν;

Για να διατηρήσουμε καλή εμφάνιση και πυκνότητα, κουρεύουμε το γκαζόν από τις αρχές της άνοιξης μέχρι το τέλος φθινοπώρου. Συνήθως, κουρεύουμε το γκαζόν μία φορά τη βδομάδα με ύψος κοπής του γκαζόν που κυμαίνεται σε ύψος 3-5 εκατοστών. Γενικότερα, αποφεύγουμε να κόβουμε πολύ χαμηλά το γκαζόν, γιατί μπορεί να σταματήσει η ανάπτυξη του και να μη δώσει νέα βλάστηση. Επίσης, αποφεύγουμε το χαμηλό κούρεμα σε γκαζόν που βρίσκεται σε σκιά, σε περίοδο που επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Κουρεύουμε το καινούριο γκαζόν μόλις έχει φυτευτεί αρκετά ψηλά, στα 5-7 εκατοστά, για να μην έχουμε πρόβλημα εκρίζωσης του από τις λεπίδες της μηχανής. Αν έχουμε αφήσει το γκαζόν για αρκετό καιρό χωρίς κούρεμα, προτιμούμε να το κόβουμε προοδευτικά, κόβοντας σε κάθε ύψος κοπής μέχρι το ένα τρίτο της ανάπτυξης του. Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι σημαντικό να κουρεύουμε το γκαζόν όταν δεν είναι βρεγμένο από το πότισμα, γιατί διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών.

Ποιες συνθήκες ευνοούν την εμφάνιση του τετράνυχου;

Ο τετράνυχος ευνοείται από τον ξηρό και ζεστό καιρό, την περίοδο του καλοκαιριού, όταν οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 25°C. Σε αυτές τις συνθήκες αναπτύσσει μεγάλους πληθυσμούς, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στα φυτά του κήπου μας. Η προσβολή των φυτών από τον τετράνυχο γίνεται πιο έντονη σε συνθήκες πυκνής φύτευσης και κακού αερισμού. Σε θερμοκρασίες μικρότερες των 25°C και σχετική υγρασία μεγαλύτερη από 50%, ο ρυθμός πολλαπλασιασμού του τετράνυχου μειώνεται σημαντικά. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα φυτά που δεν ποτίζονται επαρκώς και παρουσιάζουν έλλειψη νερού είναι πιο ευάλωτα στην προσβολή από τον τετράνυχο.

 

Ποια συμπτώματα εμφανίζει η κορυφοξήρα στις λεμονιές;

Οι λεμονιές που προσβάλλονται από κορυφοξήρα αρχικά παρουσιάζουν κιτρίνισμα και ξήρανση στα φύλλα, τα οποία παραμένουν για αρκετό χρόνο πάνω στη λεμονιά. Στη συνέχεια, τα φύλλα σταδιακά πέφτουν και εμφανίζεται ξήρανση των κλαδιών στην κορυφαία βλάστηση του δέντρου. Σε αρκετές περιπτώσεις προσβολής από κορυφοξήρα παρουσιάζεται ξήρανση μέρους του φυλλώματος των δέντρων από τη μία πλευρά. Κάποιες φορές παρατηρείται σταδιακή μάρανση του δέντρου μέσα σε 2-3 χρόνια, ενώ σε κάποιες άλλες μπορεί να προκληθεί απότομη ξήρανση ολόκληρου του δέντρου της λεμονιάς.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα