31.5 C
Chania
Παρασκευή, 20 Ιουνίου, 2025

Τα μυστικά του κήπου

Πώς γίνεται η βιολογική καταπολέµηση του δάκου;

Ο δάκος διαχρονικά αποτελεί το σοβαρότερο πρόβληµα στην καλλιέργεια της ελιάς και η καταπολέµηση του είναι αναγκαία για να έχουµε µία καλή και ποιοτική παραγωγή επιτραπέζιων ελιών και ελαιόλαδου. Ο δάκος της ελιάς είναι έντοµο που προσβάλλει αποκλειστικά τους καρπούς δέντρων ελιάς και αγριελιάς. Πρόκειται για ένα είδος µικρής µύγας που κάνει εκτεταµένες ζηµιές κάθε χρόνο στις ελιές. Για την καταπολέµηση του δάκου στη βιολογική γεωργία, χρησιµοποιούνται αρκετές εγκεκριµένες οικολογικές µέθοδοι, όπως αναλυτικά περιγράφουµε παρακάτω:’

  1. Αναρτούµε παγίδες στα ελαιόδεντρα Η ανάρτηση παγίδων για µαζική προσέλκυση, παγίδευση και θανάτωση του δάκου στους ελαιώνες συστήνεται όταν οι πληθυσµοί του δάκου είναι σχετικά χαµηλοί καθώς έχουν περιορισµένη αποτελεσµατικότητα. Οι συγκεκριµένες παγίδες του δάκου της ελιάς, φέρουν αµµωνία, υδρολυµένη πρωτεΐνη, χηµικό εντοµοκτόνο και ενίοτε προσελκυστική φεροµόνη φύλου. Οι παγίδες πρέπει να αναρτώνται στη βορεινή πλευρά του δέντρου, τουλάχιστον µία ανα δύο δέντρα, µε τέτοιο τρόπο ώστε να δηµιουργείται ένα φράγµα παρεµπόδισης εισόδου του δάκου στον ελαιώνα µας.

2. Κάνουµε δολωµατικό ψεκασµό των ελαιόδεντρων Ο δολωµατικός ψεκασµός των ελαιόδεντρων είναι ο βασικός και πιο οικονοµικός τρόπος αντιµετώπισης του δάκου που χρησιµοποιείται τόσο σε συµβατική καλλιέργεια ελιάς, όσο και στη βιολογική γεωργία χρησιµοποιώντας εγκεκριµένα σκευάσµατα για τον ψεκασµό. Όταν παρατηρήσουµε ότι έχει αυξηθεί ο αριθµός των δάκων στην καλλιέργεια µας, µπορούµε να κάνουµε δολωµατικό ψεκασµό µε εγκεκριµένο βιολογικό σκεύασµα που προµηθευόµαστε από γεωπονικά καταστήµατα. Με τον δολωµατικό ψεκασµό δεν ψεκάζουµε όλο το δέντρο, αλλά γίνεται ψεκασµός µόνο σε περιορισµένη επιφάνεια του φυλλώµατος. Σε αραιοφυτεµένους ελαιώνες ο δολωµατικός ψεκασµός γίνεται σε κάθε δέντρο του ελαιώνα, ενώ σε πυκνοφυτεµένους γίνεται σε κάθε δεύτερο δέντρο. Ψεκάζουµε επιφάνεια ενός τετραγωνικού µέτρου από τη βορεινή πλευρά, χρησιµοποιώντας περίπου 300ml ψεκαστικού διαλύµατος στο εσωτερικό σκιερό µέρος του ελαιόδεντρου. Ο αριθµός των επεµβάσεων διαφέρει ανάλογα την περιοχή και το µέγεθος του πληθυσµού του δάκου. Για µεγαλύτερη αποτελεσµατικότητα, οι επεµβάσεις είναι καλό να γίνονται οµαδικά σε κάθε περιοχή.

3. Ψεκάζουµε τις ελιές µε καολίνη Ο καολίνης είναι φυσικό ορυκτό, εγκεκριµένο για χρήση στη βιολογική γεωργία για την αντιµετώπιση του δάκου µε ψέκασµα στην φυλλική επιφάνεια της ελιάς. Με τον ψεκασµό του καολίνη στα δέντρα της ελιάς, δηµιουργείται µία λεπτή άσπρη µεβράνη, που λειτουργεί απωθητικά στην εναπόθεση των αυγών του δάκου, καθώς και στη σίτιση του. Συνήθως, απαιτούνται δύο ψεκασµοί για την καλύτερη και πιο αποτελεσµατική αντιµετώπιση του δάκου µέσα στην καλλιεργητική χρονιά, ένας στην αρχή του καλοκαιριού και ένας στο τέλος του καλοκαιριού ή στις αρχές φθινοπώρου. Κατά τον ψεκασµό µε καολίνη χρησιµοποιείται συµπληρωµατικά προσκολλητικό σκεύασµα για καλύτερη διαβροχή, ενώ θα πρέπει να γίνεται και συχνή ανάδευση του νερού για καλύτερη οµοιογένεια του διαλύµατος και απολεσµατικότητα του ψεκασµού. Καολίνης, πώς χρησιµοποιείται στην καλλιέργεια της ελιάς.

4. Ψεκάζουµε τις ελιές µε φυσικό πύρεθρο Σε συνθήκες έντονης προσβολής από δάκο, µπορεί να γίνει ψεκασµός των ελαιόδεντρων µε φυσικό πύρεθρο, για την βιολογική καταπολέµηση του δάκου. Το φυσικό πύρεθρο ως οικολογικό εντοµοκτόνο είναι εγκεκριµένο για χρήση στη βιολογική γεωργία για την αντιµετώπιση διαφόρων εντόµων στις καλλιέργειες. Κι ένα µυστικό για την αντιµετώπιση του δάκου της ελιάς Είναι σηµαντικό να αποµακρύνουµε από το χωράφι µας τις ελιές που έχουν πέσει στο έδαφος µετά τη συγκοµιδή καθώς αποτελούν εστίες του εντόµου του δάκου και συντελούν στην εντονότερη προσβολή των ελιών µας την επόµενη καλλιεργητική χρονιά.

Κι ένα µυστικό για την αντιµετώπιση του δάκου της ελιάς

Είναι σηµαντικό να αποµακρύνουµε από το χωράφι µας τις ελιές που έχουν πέσει στο έδαφος µετά τη συγκοµιδή καθώς αποτελούν εστίες του εντόµου του δάκου και συντελούν στην εντονότερη προσβολή των ελιών µας την επόµενη καλλιεργητική χρονιά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα