Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Τα Μυστικά του Κήπου

Τι προετοιµασία θέλει ο πατατόσπορος πριν τη φύτευση;

Η προετοιµασία του πατατόσπορου πριν τη φύτευση είναι πολύ σηµαντική για να έχουµε πετυχηµένη καλλιέργεια καi ικανοποιητική συγκοµιδή πατάτας. Για να ετοιµάσουµε τον πατατόσπορο, ακολουθούµε τα παρακάτω βήµατα:
• Αποµακρύνουµε από τον πατατόσπορο που προµηθευτήκαµε κάθε πληγωµένο ή σάπιο κόνδυλο πατάτας πριν τον φυλάξουµε στην αποθήκη.
• ∆ιατηρούµε τον υγιή πατατόσπορο για λίγες µέρες σε τελάρα σε αποθηκευτικούς χώρους µε κατάλληλες συνθήκες υψηλής υγρασίας, χαµηλού φωτισµού και θερµοκρασίας 16-18 βαθµών Κελσίου για να βγουν τα φύτρα πιο γρήγορα.
• Σκεπάζουµε τις πατάτες µε µια βρεγµένη λινάτσα, για να διατηρήσουµε σχετική υγρασία και παράλληλα να τους προφυλάξουµε από το φως καθώς διαφορετικά θα πρασινίσουν οι κόνδυλοι και θα είναι ακατάλληλοι για φύτευση.
• Ψεκάζουµε τον πατατόσπορο µε διάλυµα κρασιού ή ξυδιού µε νερό σε αναλογία 1:1 για να επιταχύνουµε και να βελτιώσουµε την έκπτυξη φυτρών διατηρώντας πάντα τον πατατόσπορο σε δροσερό περιβάλλον.
• Ο πατατόσπορος είναι έτοιµος να φυτευτεί στον κήπο ή σε γλάστρες στο µπαλκόνι όταν έχει βγάλει φύτρα µήκους 1-1,5 εκατοστού.

Ποια εποχή κλαδεύουµε τις τριανταφυλλιές;

Κατάλληλη εποχή για το χειµερινό κλάδεµα της τριανταφυλλιάς είναι από τα µέσα του χειµώνα όταν τα φυτά είναι ακόµα σε λήθαργο, και πριν την έναρξη της νέας βλάστησης.
Το κλάδεµα των τριανταφυλλιών σε διάφορες περιοχές της χώρας µας γίνεται µέσα στην περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου. Ανάλογα µε την περιοχή και το υψόµετρο στο οποίο βρίσκονται οι τριανταφυλλιές µας, µπορεί να διαφέρει πότε θα τις κλαδέψουµε.
Συγκεκριµένα, στις νότιες περιοχές της χώρας κλαδεύουµε τις τριανταφυλλιές νωρίτερα µέσα στο χειµώνα την περίοδο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου. Σε βορειότερες περιοχές και σε πιο ορεινές, το κλάδεµα της τριανταφυλλιάς καθυστερεί λίγο και γίνεται την περίοδο Φεβρουάριου – Μαρτίου.

Πώς κλαδεύουµε κάθε χρόνο τις βερικοκιές;

Η βερικοκιά δίνει πλουσιότερη και πυκνότερη ανθοφορία και καρποφορία πάνω σε µικρούς βλαστούς µήκους 3-5 εκατοστών.
Αυτοί οι βλαστοί ονοµάζονται λογχοειδή ή “µπουκέτα Μαΐου”, έχουν παραγωγική ζωή 3-4 χρόνων και δίνουν καρποφορία σε νέους σχηµατισµένους ετήσιους βλαστούς.
Το κλάδεµα καρποφορίας στις βερικοκιές, αποσκοπεί στη διατήρηση του σχήµατος του δέντρου, στην ανανέωση του καρποφόρου ξύλου και τον σχηµατισµό νέων καρποφόρων οργάνων.
Αυτό γίνεται µε αποκοπή των παλαιότερων κλάδων και των ξερών κλάδων, καθώς και τη σύντµηση κλάδων που λυγίζουν προς το έδαφος για να επιτευχθεί ορθόκλαδη βλάστηση.
Παράλληλα, για την εξασφάλιση καλής παραγωγής, καθοριστικός παράγοντας είναι η εξασφάλιση ικανοποιητικού φωτισµού και αερισµού στο εσωτερικό της κόµης των δένδρων.
Τέλος, σηµαντικό είναι η διατήρηση του δέντρου σε σχετικά χαµηλό ύψος ώστε να διευκολύνεται η συγκοµιδή των καρπών.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα