Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024

Τα μυστικά του κήπου

Γιατί μαυρίζουν οι καρποί της πιπεριάς;

Το μαύρισμα στις πιπεριές οφείλεται σε δύο αιτίες: α) σε έλλειψη ασβεστίου και β) λόγω εγκαυμάτων από τον ήλιο.
α) Η πιπεριά μαυρίζει στο κάτω μέρος λόγω έλλειψης ασβεστίου : Η έλλειψη ασβεστίου που πρoκαλεί μαύρισμα σε καρπούς της πιπεριάς συμβαίνει κατά την διαδικασία ανάπτυξης του καρπού. Το φαινόμενο αυτό επίσης γνωστό και ως ξηρή κορυφή, καθώς προκαλεί σάπισμα στο κάτω μέρος του καρπού της πιπεριάς.Στην εμφάνιση του προβλήματος συντελεί η έλλειψη ασβεστίου στο έδαφος, το ακανόνιστο πότισμα, η καλλιέργεια σε όξινα εδάφη με χαμηλό pH ή σε εδάφη που χαρακτηρίζονται από υψηλή αλατότητα.Επιπλέον, η υπερβολική χρήση λιπασμάτων αζώτου και οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη φάση ανάπτυξης του καρπού της πιπεριάς κάνει το κάτω μέρος της πιπεριάς να σαπίζει.
β) Η πιπεριά μαυρίζει λόγω εγκαυμάτων από τον ήλιο: Σε συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας μέσα στο καλοκαίρι οι καρποί της πιπεριάς μπορεί να γίνουν καφέ και στη συνέχεια να μαυρίσουν. Το μαύρισμα της πιπεριάς σε αυτή την περίπτωση οφείλεται στην έκθεση στις δυνατές ηλιακές ακτίνες.Το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο όταν η πιπεριά δεν διαθέτει ικανοποιητικό φύλλωμα για να καλύψει και να προστατέψει τους καρπούς από τον ήλιο.

Πώς κάνουμε δολωματικό ψεκασμό των ελαιόδεντρων για δάκο;

Ο δολωματικός ψεκασμός των ελαιόδεντρων είναι ο βασικός και πιο οικονομικός τρόπος αντιμετώπισης του δάκου που χρησιμοποιείται τόσο σε συμβατική καλλιέργεια ελιάς, όσο και στη βιολογική γεωργία χρησιμοποιώντας εγκεκριμένα σκευάσματα για τον ψεκασμό.
Όταν παρατηρήσουμε ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των δάκων στην καλλιέργεια μας, μπορούμε να κάνουμε δολωματικό ψεκασμό με εγκεκριμένο βιολογικό σκεύασμα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.
Με τον δολωματικό ψεκασμό δεν ψεκάζουμε όλο το δέντρο, αλλά γίνεται ψεκασμός μόνο σε περιορισμένη επιφάνεια του φυλλώματος.
Σε αραιοφυτεμένους ελαιώνες ο δολωματικός ψεκασμός γίνεται σε κάθε δέντρο του ελαιώνα, ενώ σε πυκνοφυτεμένους γίνεται σε κάθε δεύτερο δέντρο.
Ψεκάζουμε επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου από τη βορεινή πλευρά, χρησιμοποιώντας περίπου 300ml ψεκαστικού διαλύματος στο εσωτερικό σκιερό μέρος του ελαιόδεντρου.
Ο αριθμός των επεμβάσεων διαφέρει ανάλογα την περιοχή και το μέγεθος του πληθυσμού του δάκου. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, οι επεμβάσεις είναι καλό να γίνονται ομαδικά σε κάθε περιοχή.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την εποχή συγκομιδής του καλαμποκιού;

Το καλαμπόκι φυτεύεται τον Απρίλιο και τον Μάιο και η εποχή συγκομιδής του είναι μέσα στο καλοκαίρι. Η ωρίμανση του καλαμποκιού επηρεάζεται:
α) Ποικιλία καλαμποκιού: Υπάρχουν πρώιμες ποικιλίες που συγκομίζουμε τους σπάδικες πρώιμα σε 2 μήνες μετά την σπορά, καθώς και πιο όψιμες ποικιλίες που συγκομίζουμε 3 μήνες μετά τη σπορά του καλαμποκιού.
β) Καλλιεργητικές φροντίδες: Το τακτικό πότισμα και η προσθήκη λιπάσματος καλίου συντελεί στην ωρίμανση των κόκκων του καλαμποκιού και επιταχύνει το χρόνο συγκομιδής.
γ) Καιρικές συνθήκες: Όταν επικρατούν συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών στον κήπο και στο χωράφι μας, αυτό συντελεί στην ταχύτερη ωρίμανση του καλαμποκιού.
Για να κόψουμε ώριμα καλαμπόκια γεμάτα γεύση, παρατηρούμε τα εξής σημάδια στο φυτό του καλαμποκιού:
– Ο σπάδικας του καλαμποκιού έχει γίνει σκληρός και έχει γεμίσει με σπόρους.
– Τα φύλλα που περιβάλλουν τον σπάδικα καθαρίζονται σχετικά εύκολα.
– Αν πιέσουμε τους κόκκους του καλαμποκιού με το δάχτυλο, θα βγάλουν ένα χαρακτηριστικό υγρό σα γάλα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα