Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Τα μυστικά του κήπου…

Πώς κλαδεύουμε τις μουσμουλιές για πλούσια καρποφορία;

Σε αρκετούς ερασιτέχνες καλλιεργητές, υπάρχει μία σύγχυση αν η μουσμουλιά πρέπει να κλαδεύεται τον χειμώνα ή κάποια άλλη εποχή.Η κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα διαμόρφωσης είναι την περίοδο της άνοιξης, ενώ για το κλάδεμα καρποφορίας της μουσμουλιάς είναι από τα μέσα Μαΐου μέχρι μέσα Ιουνίου, μόλις ολοκληρωθεί η συγκομιδή των καρπών. Το κλάδεμα καρποφορίας της μουσμουλιάς γίνεται κάθε χρόνο και έχει ως βασικό στόχο τη διατήρηση του κυπελλοειδούς σχήματος του δέντρου. Αφαιρούμε ξερούς και ασθενείς βλαστούς της μουσμουλιάς, ειδικά όσους έχουν προσβληθεί από την ασθένεια του φουζικλάδιου της μουσμουλιάς που προκαλεί μαυρίσματα στα φύλλα και τους καρπούς. Παράλληλα, φροντίζουμε με το κλάδεμα να απομακρύνουμε αρκετούς εσωτερικούς βλαστούς για να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό και περισσότερη ηλιοφάνεια. Μετά το κλάδεμα, είναι σημαντικό να ψεκάσουμε με σκεύασμα χαλκού το φύλλωμα της μουσμουλιάς και να καλύψουμε με πάστα κλαδέματος τις τομές που κάναμε για να προστατεύουμε την μουσμουλιά από προσβολή ασθενειών.

Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα  η καλλιέργεια της φράουλας;

Οι φράουλες θέλουν τακτικό πότισμα, καθώς διαθέτουν ρηχό ριζικό σύστημα και απορροφούν μόνο το επιφανειακό νερό. Την περίοδο της άνοιξης, ποτίζουμε 2-3 φορές την εβδομάδα. Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, οι φράουλες χρειάζονται πότισμα κάθε μέρα για να διατηρείται το χώμα σχετικά υγρό χωρίς να πλημμυρίζει.Αν παρατηρήσουμε τα φυτά της φράουλας να έχουν πολύ μικρά φύλλα ή να μην παράγουν πολλές φράουλες μπορεί να είναι ένδειξη έλλειψης νερού οπότε μπορεί να χρειαστούν τακτικότερα ποτίσματα και μεγαλύτερη ποσότητα νερού.Σε ώρες έντονης ηλιοφάνειας και ζέστης, αποφεύγουμε να βρέχουμε το φύλλωμα της φραουλιάς καθώς δημιουργούνται εγκαύματα και ξηράνσεις στο φύλλωμα ενώ υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών, ειδικά αν έχουμε κάνε πυκνή φύτευση της φράουλας.

Τι φυτόχωμα θέλει η ορχιδέα και πότε χρειάζεται μεταφύτευση;

Καθώς η ορχιδέα φαλαίνοψις δεν αναπτύσσεται στο χώμα, για τη φύτευση της χρησιμοποιούμε μίγματα από υλικά που επιτρέπουν τη στήριξη του φυτού, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουν την κατάλληλη διατήρηση υγρασίας και καλό αερισμό για τις ρίζες.Σε φυτώρια και σε γεωπονικά καταστήματα, υπάρχουν ειδικές συσκευασίες με φυτόχωμα για ορχιδέες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, οι οποίες περιέχουν υλικά όπως η πευκόφλουδα και οι φλούδες του εξωτερικού περιβλήματος της καρύδας.Πριν τη μεταφύτευση της ορχιδέας, βγάζουμε το φυτό από τη γλάστρα και αφαιρούμε με τα δάχτυλα μας το υπόστρωμα της πευκόφλουδας από τις ρίζες. Στη συνέχεια κόβουμε τα σαπισμένα ή ξεραμένα τμήματα της ρίζας με ένα ψαλιδάκι, καθώς και τα ξερά φύλλα εφόσον υπάρχουν. Προσθέτουμε καινούριο μίγμα με πευκόφλουδα μέχρι το 1/3 τη γλάστρας, τοποθετούμε την ορχιδέα στη γλάστρα και γεμίζουμε μέχρι πάνω.Η μεταφύτευση της ορχιδέας πρέπει να γίνεται μετά το τέλος της ανθοφορίας της. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος να πέσουν τα λουλούδια της. Η ορχιδέα χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα, συνήθως κάθε 2 χρόνια όταν γεμίσουν ασφυκτικά οι ρίζες της και αρχίσουν να εξέρχονται.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα