Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Τα Γρεβενά η πρώτη “πράσινη” πόλη της γεωθερμίας στην Ελλάδα

Τα Γρεβενά δικαίως έχουν ανακηρυχθεί ως η «πόλη των μανιταριών» αφού διαθέτουν 2.500 από τα 7.000 είδη καταγεγραμμένων άγριων μανιταριών που έχει η Ελλάδα. Όμως, σήμερα διεκδικούν και μια επιπλέον πρωτιά, να είναι η “πράσινη” πόλη της γεωθερμίας, αφού σε μόλις πέντε χρόνια κατάφεραν όλα τα δημοτικά κτίρια της πόλης όπως το Κλειστό Γυμναστήριο, το Κολυμβητήριο, το Δημαρχείο, η Βιβλιοθήκη – Πολιτιστικό Κέντρο και ορισμένα από τα σχολεία της πόλης να διαθέτουν – σε κάποια θα ξεκινήσουν οι εργασίες – σύστημα θέρμανσης και ψύξης μέσω της αβαθούς γεωθερμίας – Γεωθερμικές Αντλίες Θερμότητας(ΓΑΘ).

Σήμερα η εγκατεστημένη γεωθερμική ισχύς είναι 0,5 MW και όταν ολοκληρωθούν οι κατασκευαστικές εργασίες σε τέσσερα κτιριακά συγκροτήματα, το χαρτοφυλάκιο του Δήμου Γρεβενών θα ανέλθει στα 2 MW. Πριν από 20 ημέρες ολοκληρώθηκε το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Κλειστού Γυμναστηρίου Γρεβενών, με τη χρήση της αβαθούς γεωθερμίας, συνολικού προϋπολογισμού 1.075.000 ευρώ, και γεωθερμικήςισχύος 350 kw. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Χρήστο Τριγώνη, είναι «το πρώτο κλειστό αθλητικό κέντρο σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα με χρήση αβαθούς γεωθερμίας». Ο αντιδήμαρχος, πρόσθεσε, ότι θα προσφέρει στον προϋπολογισμό του δήμου «εξοικονόμηση πόρων έως 70%», αξιοποιώντας τα οφέλη που κρύβεται στο έδαφος και τόνισε ότι «για κάθε 4 kw αποδιδόμενης θερμικής ισχύος στο Κλειστό Γυμναστήριο τα 3 kw θα παρέχονται δωρεάν από την γη και μόλις 1 kw από την ηλεκτρική ενέργεια».

Το έργο ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020 με τα γεωτρύπανα να εισέρχονται σε βάθος 150 μέτρων, στο σημείο όπου στην συνέχεια εγκαταστάθηκε ο εξοπλισμός και οι σωληνώσεις της γεωθερμίας, μεταφέροντας έτσι νερό σε σταθερή θερμοκρασία και με την βοήθεια του γεωθερμικού εναλλάκτη το γυμναστήριο, συνολικού εμβαδού 1720 τ.μ., θα μπορεί τον χειμώνα να θερμαίνεται και το καλοκαίρι να ψύχεται.

Το 2016 εν μέσω δημοσιονομικής προσαρμογής ο Δήμος Γρεβενών κατάφερε να ολοκληρώσει την πρώτη εγκατάσταση γεωθερμικού συστήματος στο κτιριακό σχολικό συγκρότημα του ΕΠΑΛ, εμβαδού 5.500 τ.μ. και ισχύος 160 kw.

Σήμερα, έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για την εγκατάσταση γεωθερμικών αντλιών στο Δημαρχείο και στο κτίριο του Δασαρχείου, στο Πολιτιστικό Κέντρο -Βιβλιοθήκη, σε τρία σχολικά συγκροτήματα και στο Κλειστό Κολυμβητήριο, ενώ τις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι γεωτρήσεις και οι εργασίες τοποθέτησης των γεωθερμικών συστημάτων.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο δήμαρχος Γρεβενών, Γιώργος Δασταμάνης, «το συνολικό πλάνο προβλέπει έργα γεωθερμίας συνολικής ισχύος 2 ΜW και προϋπολογισμού πάνω από 8 εκ. ευρώ, με στόχο τα Γρεβενά να γίνουν εκτός από πόλη των μανιταριών και πόλη – πρωτεύουσα της γεωθερμίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Ανέφερε, επίσης, ότι ο δήμος «τρέχει» ήδη την ενεργειακή αναβάθμιση όλων των σχολικών μονάδων της πόλης. Πρόκειται για 14 σχολικά συγκροτήματα, Νηπιαγωγεία Δημοτικά Γυμνάσια και Λύκεια, που άλλα θα καλύπτονται από την εγκατάσταση συστήματος γεωθερμίας και άλλα από τον δίκτυο του φυσικού αερίου που θα κατασκευαστεί το επόμενο διάστημα.

Στην Ευρώπη, η Αβαθής Γεωθερμία με ΓΑΘ, αποτελεί τον πλέον ανεπτυγμένο τομέα της ευρωπαϊκής γεωθερμικής αγοράς, ενώ στην Ελλάδα οι (ΓΑΘ) χρησιμοποιούνται κυρίως για την θέρμανση/ψύξη εμπορικών καταστημάτων σε κολυμβητήρια, πανεπιστημιακούς χώρους, και στον ξενοδοχειακό τομέα.

Τα Γρεβενά παρ’ ότι είναι ένας μικρός δήμος εκτελεί έργα γεωθερμίας δυσανάλογα για το μέγεθός του και σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο Αργύρης Μπαϊρακλιλής, ηλεκτρολόγος μηχανικός και κατασκευαστής του έργου γεωθερμίας στο Γυμναστήριο Γρεβενών, όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση συστημάτων γεωθερμίας και στα άλλα δημοτικά κτίρια θα «αντιστοιχούν, με βάση τον πληθυσμό, 200 watt από γεωθερμία ανά κάτοικο», ένα ποσοτικό στοιχείο που κατατάσσει τον δήμο στους πρώτους της Ευρώπης.

Επόμενος στόχος για τους ανθρώπους του δήμου είναι αντίστοιχα έργα ενεργειακής αναβάθμισης που καταπολεμούν την ενεργειακή φτώχεια, να γίνουν στις ορεινές κοινότητες της ΠΕ Γρεβενών, με παρεμβάσεις σε δημοτικούς ξενώνες και δημοτικά καταστήματα. «Θέλουμε να μεταμορφώσουμε τα Γρεβενά σε μία σύγχρονη και βιώσιμη πόλη όπου θα συνυπάρχουν οι σύγχρονες τεχνολογίες κι η αειφορία του περιβάλλοντος”, σημείωσε ο κ. Δασταμάνης και κατέληξε λέγοντας ότι «μας ενδιαφέρει πρωτίστως η ευημερία των συμπολιτών μας και θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να το προσφέρουμε».

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα στον Πλατανιά

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό γυναίκας το βράδυ της Κυριακής στον Πλατανιά. Το περιστατικό συνέβη μέσα στον οικισμό του Πλατανιά στην παλιά εθνική οδό...

Κατέληξε η γυναίκα από το τροχαίο στον Πλατανιά

Κατέληξε, πριν από λίγο, η γυναίκα  που νοσηλεύονταν βαριά τραυματισμένη στο νοσοκομείο Χανιών και είχε παρασυρθεί το βράδυ της Κυριακής από μηχανάκι στον Πλατανιά...

Θανατηφόρο τροχαίο στα Σφακιά

Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας στα Σφακιά και συγκεκριμένα στην Ανώπολη όταν κάτω από αδιευκρίνιστες έως αυτή την στιγμή συνθήκες ένα...

Εικόνες της Δημoτικής Αγοράς

Φωτογραφίες από την παλιά Δημοτική Αγορά αλλά και σχέδια για το πώς θα είναι μετά την ανακαίνισή της τοποθετήθηκαν πάνω στις λαμαρίνες που περικυκλώνουν...

Φωτορεπορτάζ και βίντεο από την επίδειξη στο Μάλεμε

Δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες και βίντεο από την επίδειξη αεροσκαφών F16 από την ομάδα "ΖΕΥΣ", Τ-6 από την ομάδα "Δαίδαλος" και Spitfire που πραγματοποιήθηκαν στο...

Τζιπ εισέβαλε σε κρεοπωλείο

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε το Σάββατο στο κέντρο του Ηρακλείου. Τζιπ εισέβαλε σε κρεοπωλείο στην οδό Γερωνυμάκη. Υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, ο οδηγός έχασε τον έλεγχο...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα