Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Συχνότερος καρκίνος η λευχαιμία στις παιδικές ηλικίες

Η λευχαιμία σε ποσοστό 31% είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου που εμφανίζεται στα παιδιά και στους εφήβους όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, δ/ντρια Κλινικής Αιματολογίας – Ογκολογίας Παίδων ΠΑΓΝΗ, Ευτυχία Στειακάκη κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε η 7η ΥΠΕ το περασμένο Σάββατο (20/2) με θέμα “Καρκίνος στα Παιδιά και Εφήβους. Κλινική Αιματολογίας – Ογκολογίας Παίδων Πανεπιστημίου Κρήτης – ΠαΓΝΗ. 30 Χρόνια Λειτουργίας”.

 

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, δ/ντρια Κλινικής Αιματολογίας – Ογκολογίας Παίδων ΠΑΓΝΗ, Ευτυχία Στειακάκη

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κα Στειακάκη, ακολουθούν οι όγκοι εγκεφάλου και ΚΝΣ με 25%, το νευροβλάστωμα με 7%, το νεφροβλάστωμα με 5%, λέμφωνα: Hodgin 4% και NHL 6%, ραβδομυοσάρκωμα 3%, ρετιβοβλάστωμα 2%, όγκοι των οστών: οστεοσάρκωμα 3%, σάρκωμα Ewing 1% και τέλος οι όγκοι από γεννητικά κύτταρα.
Ο χρόνος από την εκδήλωσης συμπτωμάτων μέχρι την διάγνωση κάποιας μορφής νεοπλασίας στα παιδιά ποικίλει από 1 μήνα έως 6-7 μήνες.
Όπως ανέφερε η κα. Στειακάκη, οι περισσότερες μορφές καρκίνου που εμφανίζονται στα παιδιά και στους εφήβους δεν απαντώνται στην ενήλικη ζωή καθώς και πολλές μορφές καρκίνου των ενηλίκων δεν βρίσκονται στα παιδιά.
Όπως πρόσθεσε η ίδια , συνήθως η εμφάνιση καρκίνου στα παιδιά είναι αποτέλεσμα μεταβολών στο DNA σε πολύ πρώιμα στάδια στη ζωή τους, συχνά και πριν την γέννηση. Τα παιδιά και οι έφηβοι ανταποκρίνονται πολύ καλύτερα στη θεραπεία με ελάχιστες εξαιρέσεις ενώ τα παιδιά ανέχονται πολύ καλύτερα τις θεραπείες ωστόσο χρειάζονται μακροχρόνια παρακολούθηση από ειδικούς.
•Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου και αιτίες καρκίνου στα παιδιά;
Όπως ανέφερε η κα Στειακάκη οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής δεν επηρεάζουν την εκδήλωση , η έκθεση σε ακτινοβολία έχει σχετιστεί με κάποιες μορφές καρκίνου αλλά γενικά ο καρκίνος των παιδιών δεν σχετίζεται με εξωγενή αίτια και στην πλειονότητα των περιπτώσεων πρόκειται για επίκτητες αλλαγές στο γενετικό υλικό που προκαλούν καρκίνο στα παιδιά αλλά η αιτία τους δεν είναι γνωστή μέχρι σήμερα.
•Υπάρχει πρόληψη για τον καρκίνο στα παιδιά;
Οπως σημείωσε η κα Στειακάκη στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε για να προλάβουμε την εκδήλωση της νόσου, ωστόσο πολύ σπάνια σε κάποιες κληρονομούμενες γενετικές βλάβες που αυξάνουν την πιθανότητα εκδήλωσης κάποιας μορφής καρκίνου, αν είναι γνωστές έχουμε λίγο περισσότερο έλεγχο. Συμπερασματικά, δεν υπάρχουν προληπτικές εξετάσεις όμως η έγκαιρη διάγνωση και η εξειδικευμένη θεραπεία οδηγεί σε ίαση στα περισσότερα παιδιά.
Στην ημερίδα συμμετείχαν επίσης οι Πρεζεράκος Παναγιώτης, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Υπουργείου Υγείας, Μπορμπουδάκη Λένα, Διοικήτρια 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Κοχιαδάκης Γεώργιος, Κοσμήτορας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Βαβουρανάκης Χάρης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, Κατζηλάκης Νικόλαος, Παιδίατρος – Παιδοογκολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ, Κλινική Αιματολογίας-Ογκολογίας Παίδων ΠΑΓΝΗ, Μέλος ΔΣ Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ), Φουντουλάκη Εύα, RN, MPH, Υπεύθυνη Νοσηλεύτρια Κλινικής Αιματολογίας –Ογκολογίας Παίδων ΠΑΓΝΗ, Τσιούλος Παναγιώτης, Ψυχολόγος Κλινικής Αιματολογίας –Ογκολογίας Παίδων ΠΑΓΝΗ
Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο Πλατάκης Μιχάλης, Πρ. Δ/νσης Δημόσιας Υγείας 7ης ΥΠΕ Κρήτης

Μέσα από τα μάτια των γονιών

Στη διαδικτυακή συζήτηση συμμετείχε και ο Ανδρέας Ξυδάκης, γονέας παιδιού το οποίο διαγνώστηκε με νεοπλασία πριν από 10 μήνες.
Στην συγκινητική του ομιλία ο κ. Ξυδάκης, εξιστόρησε το πώς έφτασαν στην διάγνωση της νεοπλασίας αλλά και στην αντιμετώπισή της τόσο από την κόρη του όσο και από ολόκληρή την οικογένειά του. Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Ξυδάκης ανέφερε μεταξύ άλλων πώς «ήταν ένα σοκ όταν ακούσαμε την διάγνωση της νόσου. Ημασταν δύο “πτώματα” η γυναίκα μου και εγώ έξω από το ιατρείο. Η κόρη μου ήταν απόλυτα συνεργάσιμη και ακολουθούσε όλες τις οδηγίες των γιατρών» ενώ κλείνοντας την εξιστόρησή του επεσήμανε πως «ένα όνειρο που έχω κάνει για την Κρήτη είναι να γίνει μία κλινική παιδογκολογίας στο νησί ώστε να μπορέσει να φιλοξενήσει όλα τα παιδιά που χρειάζονται βοήθεια».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα