Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Σταγόνες Χανιώτικης Ιστορίας: ‘‘Σκόρπιες Μολυβιές’’

Μια αγαπηµένη στήλη των Χανιωτών στην εφηµερίδα ‘‘Παρατηρητής’’ ήταν οι «ΣΚΟΠΡΙΕΣ ΜΟΛΥΒΙΕΣ». Αυτή η στήλη αποτελούνταν από 15-20 αυτόνοµες προτάσεις, η κάθε µία από τις οποίες αφηγούνταν ένα καθηµερινό γεγονός το οποίο συνέβαινε στην πόλη. Ενίοτε µπορούσαν 2-3 προτάσεις να συνοψίζουν ένα άρθρο. ∆εν υπήρχε κάποιος κανόνας για την ύλη της στήλης. Ο αρθρογράφος επέλεγε ότι θεωρούσε πιο ενδιαφέρον και το ανέφερε προσθέτοντας πάντα µια κωµική πινελιά. Ουσιαστικά ήταν ρεαλιστικά σκετς µε στόχους την ενηµέρωση, το κουτσοµπολιό και φυσικά την ψυχαγωγία του αναγνωστικού κοινού.

Χαρακτηριστικό παράδειγµα η στήλη των «ΣΠΟΡΠΙΩΝ ΜΟΛΥΒΙΩΝ» στις 27/8/1929. Τότε οι Χανιώτες αναζήτησαν δροσιά στα προάστια της πόλης, καθώς υπήρχε έλλειψη πάγου σε όλα τα µαγαζιά της εξαιτίας µιας ζηµιάς στα µηχανήµατα του εργοστασίου παγοποιΐας. Η επιδιόρθωση των µηχανηµάτων θα αργούσε όπως µας πληροφορεί η στήλη, µε αποτέλεσµα την οικονοµική ζηµιά των καταστηµαταρχών της πόλης. Μια άλλη πληροφορία ήταν η εκτός έδρας ήττα του «Τάλου» στο Ηράκλειο από τον ΟΦΗ µε σκορ 3-0, µε αποτέλεσµα την απώλεια της ελπίδας για την κατάκτηση του πρωταθλήµατος Κρήτης. Οι κινηµατογράφοι της πόλης ήταν υπερπλήρεις, ενώ ο διάσηµος υπνωτιστής Μόρσυ παρουσίασε ένα εντυπωσιακό θέαµα απόκρυφων επιστηµών στον ∆ηµοτικό Κήπο. Αξιοσηµείωτο είναι ότι η υπερβολική ζέστη «[…]επέδρασε εις τα νεύρα ενίων συµπολιτών µας. Κάποιος εις τα Φωκωθιανά, ηνοχλήτο λέγει από το… κράξιµο του πετεινού της γειτονιάς. Επέβαλε δε εις τον γείτονά του να τον σφάξη, Ο καλός γείτονας σεβόµενος την… γενεάδα του σεβαστού γειτόνου εθυσίασε τον ενοχλητικό κόκορα. Μ’ αυτό όµως δεν κατευνάσθησαν φαίνεται τα νεύρα του. Και την εποµένην εδήλωσε, ότι τον ηνόχλει και το κακάρισµα της όρνιθας. Εζήτησε δε όπως λάβη και αύτη την τύχη του µακαρίτη».
Αυτό το λεπτό χιούµορ µε την έντονα σατιρική διάθεση στη δεύτερη σελίδα της εφηµερίδας ξεκούραζε τον αναγνώστη, του έφτιαχνε τη διάθεση και τον έκανε να χαµογελά.

*Ο κ. Αγησίλαος Κ. Αλιγιζάκης είναι ιατρός ορθοπεδικός, πολιτισµολόγος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα