Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Σημαντική τηλεπικοινωνία

Στους δύο παγκόσμιους πολέμους ΗΠΑ και ΕΣΣΔ συμμάχησαν εναντίον των Γερμανών. Μετά τις νίκες τους, η μεν Αμερική δημιούργησε το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, το ΝΑΤΟ, η δε Ρωσία την Ένωση των Σοβιετικών Δημοκρατικών του Συμφώνου της Βαρσοβίας, όπως επεκράτησε ως ΕΣΣΔ.
Επί 50 χρόνια οι δύο συμμαχίες, διαφορετικές ιδεολογικά, βρίσκονταν σε διπλωματικές αντιπαραθέσεις, μακριά, όμως, από στρατιωτικές συγκρούσεις.
Σε αντίθετη περίπτωση θα υπήρχε επί θύραις μια παγκόσμια σύρραξη με πυρηνικά όπλα, που θα σήμαινε, ίσως, το τέλος του ανθρωπίνου γένους. Αυτό, που συνέβαινε στο προσκήνιο, ο ψυχρός πόλεμος, ήταν μια ιδιόμορφη σταθερά που κράταγε τις ισορροπίες.
Στρατιωτικοί μελετητές υπερθεμάτιζαν ότι μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ θα έπαυε η χρησιμότητα ύπαρξης του ΝΑΤΟ, το οποίο, όχι μόνο διατηρήθηκε, αλλά διευρύνθηκε, προσθέτοντας στα μέλη του και χώρες που προέρχονταν από το διαλυμένο Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Με άλλα λόγια το ΝΑΤΟ εμμονικά αντιπαρετίθετο στη Ρωσία.
Με τη δημιουργία της Ε.Ε., επί προεδρίας Ρομάνο Πρόντι, η Ρωσία είχε καλές σχέσεις, αλλά ο Πούτιν, όταν έγινε πρόεδρος, ήθελε τον εξευρωπαϊσμό της χώρας του. Στη συνέχεια διαφοροποιήθηκε, θεωρώντας την ευρωπαϊκή Δημοκρατία, όπως εφαρμοζόταν, ξεπερασμένη. Και τούτο επειδή χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που σχετίζονταν ιστορικώς με τη Ρωσία, εντάχθηκαν στην Ε.Ε., η οποία κατά το Κρεμλίνο υπέστη μετάλλαξη της αρχικής συστάσεως της.
Η Μόσχα θεώρησε ότι απειλείται, αν οι σχέσεις της Ε.Ε. συσφίγγονταν με χώρες πρώην μέλη της ΕΣΣΔ, κυρίως η Ουκρανία που θέλει να μπει στο ΝΑΤΟ. Έτσι ο Πούτιν επεχείρησε να αναδείξει τη Ρωσία ως υπερδύναμη με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ ν’ αναβιώσουν ένα ψυχροπολεμικό κλίμα.
Μήλον της έριδος μεταξύ των υπερδυνάμεων προέκυψε η ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στη ρωσοουκρανική μεθόριο, κάτι που η Δύση θεώρησε ότι οι Ρώσοι σχεδίαζαν κάποιου είδους επίθεση, αν η Ουκρανία ήθελε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η Μόσχα θα αισθανόταν απειλή, αν εγκαθίσταντο στη γειτονιά της επιθετικά όπλα και πύραυλοι, που γι’ αυτήν είναι κόκκινη γραμμή.
Γι’ αυτό οι δύο πλανητάρχες αποφάσισαν να συνομιλήσουν επ’ αυτού διαδικτυακά, πράγμα που έγινε και κράτησε περί τη μία ώρα. Όπως μεταδίδεται από δημοσιογραφικά πρακτορεία, η κατάσταση δεν βελτιώθηκε.
Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι αν χτυπηθεί η Ουκρανία, η αντίδραση των ΗΠΑ θα είναι άμεση και σκληρή, ο δε Πούτιν απάντησε πως «η Μόσχα θα κάνει ακριβώς ό,τι θα έκαναν οι Αμερικανοί, αν επρόκειτο να απειληθεί η ασφάλεια τους». Φοβέρισε επίσης και τη διακοπή ολοσχερώς των διπλωματικών σχέσεων, κάτι που δεν είχε γίνει κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Δηλαδή θα επέλθει ρήξη σ’ όλους τους τομείς.
Οι δύο πρόεδροι παρά τις δηλώσεις τους, ο μεν Μπάιντεν ότι θα επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, αν συνεχίσει τις δραστηριότητες της στα ουκρανικά σύνορα, ο δε Πούτιν ότι αν Νατοποιηθεί το Κίεβο έχει τον τρόπο του να αντιδράσει, φαίνεται πως “έβαλαν νερό στο κρασί τους”.
Ενδόμυχα θέλουν να αποκλιμακωθεί η ένταση, δίνοντας την ευκαιρία στους διπλωμάτες που συσκέπτονται στη Γενεύη να αποσοβήσουν το καθετί, που δεν ήθελε η μία πλευρά να κάνει στην άλλη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα