Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023

Προετοιμασίες για την τουριστική περίοδο σε Πλατανιά και Αγ. Μαρίνα

Συνεργεία υδραυλικών, ελαιοχρωματιστών, ηλεκτρολόγων, σοβατζήδες, καθαριστές, κηπουροί ένας μικρός “οργασμός” εργασιών στην περιοχή του Πλατανιά και της Αγίας Μαρίνας καθώς οι επαγγελματίες του τουρισμού ετοιμάζονται για την έναρξη της σεζόν.

Μια έναρξη που πάντως αφήνει πολύ μικρά περιθώρια αισιοδοξίας για τους ανθρώπους της περιοχής αφού μέχρι στιγμής ακόμα και για τον Ιούνιο οι κρατήσεις είναι ελάχιστες ακόμα και σε σύγκριση με πέρυσι! Μάλιστα τουριστικά γραφεία επισημαίνουν πως η «ροή των κρατήσεων είναι απελπιστικά αργή!»
Στην τουριστική μονάδα του συναντάμε τον Θρασύβουλο Μαράκη που ετοιμάζεται να αδειάσει και να καθαρίσει την πισίνα του ξενοδοχείου. Παράλληλα περιποιείται τον κήπο και συντονίζει το συνεργείο των υδραυλικών.
«Έχουμε λίγες κρατήσεις από τις 15 Μαίου, αλλά δεν είναι δυνατόν να μην είμαστε έτοιμοι . Πρέπει να έχουμε καλή συνεργασία με τουριστικά γραφεία και τους πελάτες μας. Και έτσι πρέπει να κάνουν όλοι!» μας λέει. Ο ίδιος δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την τουριστική σεζόν.
«Πέρυσι μπήκαμε όλοι μέσα ,είχαμε ζημιά, γιατί δουλέψαμε πρακτικά 2-3 μήνες» μας τονίζει.
Άλλος επαγγελματίας μας παρατηρεί πως «πέρυσι δουλέψαμε, ίσα- ίσα για να καλύψουμε τα έξοδα. Μας άφησε όμως η χρονιά χρέη στην εφορία που για πολλούς είναι ακόμα απλήρωτα και δεν ξέρουμε πότε θα μπορούμε να τα καλύψουμε».

“ΜΟΥΔΙΑΣΜΕΝΟΣ” Ο ΚΟΣΜΟΣ

«Όλοι ξέρουμε ότι κάποια στιγμή θα ξεκινήσουμε, για αυτό και θέλουν όλοι οι συνάδελφοι να είναι έτοιμοι. Υπό άλλες συνθήκες τώρα στον Πλατανιά θα είχαν έλθει τουρίστες, θα είχαν ανοίξει τα μισά σχεδόν ξενοδοχεία» μας λέει ο κ. Αντώνης Κοκολοδημητράκης πρόεδρος του “Συλλόγου Επιχειρηματιών Δ. Πλατανιά”. Και ο κ. Κοκολοδημητράκης στο ξενοδοχείο του κάνει εργασίες προετοιμασίας παρότι εκτιμά πως δύσκολα θα ξεκινήσει η τουριστική περίοδος ακόμα και στις 16 Μαίου.
«Ο Πλατανιάς θα άνοιγε 10 Απριλίου, όχι όλα τα ξενοδοχεία αρκετά όμως, καθώς προβλέπονταν να πετάνε προς τα Χανιά 4 αεροπλάνα καθημερινά από Δανία, Σουηδία, Νορβηγία. Στην αρχή ειπώθηκε ότι ο Απρίλης βγαίνει έξω γιατί επιδημιολογικά δεν είναι έτοιμες οι χώρες να στείλουν κόσμο αλλά και η Ελλάδα, με το να ανακοινώσει ότι η τουριστική σεζόν ξεκινάει από τις 16 Μαίου. Τώρα με την εμπειρία που έχω πιθανολογώ ότι δύσκολα θα ξεκινήσουμε 15 Μαίου. Πιο πιθανή ημερομηνία είναι η 4η Ιουνίου» αναφέρει.
«Εμείς εξαρτόμαστε περισσότερο από τους μεγάλους tour operator. Οι πελάτες του booking και του Arbnb πάνε σε διαμερίσματα ή βίλες. Κάποια ξενοδοχεία έχουν δώσει δωμάτια στο booking αλλά και αυτό έχει πολύ λίγες κρατήσεις γιατί ο κόσμος είναι μουδιασμένος, δεν θέλει να βιαστεί να κλείσει αεροπλάνο και δωμάτιο! Και αυτό γιατί πέρυσι πολλοί επισκέπτες την “πάτησαν” γιατί έκαναν κρατήσεις πιστεύοντας ότι δεν θα κρατούσε η πανδημία τόσο πολύ. Όταν είδαν ότι η πανδημία κρατούσε και το καλοκαίρι ακύρωσαν τις διακοπές τους αλλά τα ταξιδιωτικά γραφεία τα περισσότερα δεν τους γύρισαν τα χρήματα αλλά τους έδωσαν vougher για το 2021. Αλλά και το 2021 πότε ; Για αυτό υπάρχει μια “παγωμάρα” ακόμα. Είναι επίσης και μεγάλο θέμα τα πιστοποιητικά εμβολιασμών, ποιες χώρες τα δέχονται ποιες όχι ;Η Δανία, η Σουηδία και η Φιλανδία τα έχουν δεχτεί η Νορβηγία ακόμα. Δεν είναι θέμα μόνο της Ελλάδας, δεν αφορά μόνο εμάς. Οι χώρες οι άλλες είναι έτοιμες; Πρέπει να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί σε όλες τις χώρες για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε κάποια κανονικότητα» καταλήγει ο κ. Κοκολοδημητράκης.

«Δεν μας λογαριάζει η Περιφέρεια»

Οι επαγγελματίες της περιοχής είναι αγανακτισμένοι με την παλιά εθνική οδό. Ο δρόμος ήταν σε κακή κατάσταση, επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο μετά τις καταστροφές του Φεβρουαρίου του 2019 και τις εργασίες για το καλώδιο καθώς με κλειστό το ΒΟΑΚ όλοι οι οδηγοί χρησιμοποιούσαν την παλιά εθνική. Για το έργο έχει διατεθεί ένα ποσό 2 εκ. ευρώ από το 2019 τα έργα όμως δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα και η τελευταία υπόσχεση είναι πως θα αρχίσουν τη Δευτέρα 19 Απριλίου.
«Εδώ και τρία χρόνια ακούμε τα ίδια πράγματα. Το έργο έχει ανατεθεί σε εργολάβο και μένει μια υπογραφή από την “Αποκεντρωμένη”. Η τελευταία υπόσχεση τους όταν είπαμε ότι θα κλείναμε το δρόμο για μια ώρα γιατί δεν αντέχουμε αυτήν την κατάσταση, ήταν ότι θα ξεκινήσουν στις 19 Απριλίου ,την επόμενη Δευτέρα. Αλλά αυτές οι Δευτέρες που μας έχουν υποσχεθεί είναι πολλές. Θέλουν και ένα μήνα να ολοκληρώσουν τις εργασίες. Αν έλθουν κάποιοι τουρίστες ή Έλληνες με booking θα μπορούν να βλέπουν αυτήν την κατάσταση για ένα μήνα; Δυστυχώς η Περιφέρεια δεν μας λογαριάζει εμάς εδώ τον Πλατανιά, υπάρχει τεράστιο θέμα και πρέπει να ειπωθούν κάποια πράγματα» αναφέρει ο κ. Κοκολοδημητράκης.
Οι επαγγελματίες του τουρισμού λένε ας ξεκινήσει τώρα το έργο αν πρόκειται να ολοκληρωθεί σε ένα μήνα γιατί έχουν κουραστεί από τις συνεχείς αναβολές. «Πέρυσι τέτοια εποχή ήταν ρητή η υπόσχεση του αντιπεριφερειάρχη ότι επειδή υπάρχει το καλώδιο στο ΒΟΑΚ να μην κλείσουμε και την παλιά εθνική οδό για το οδόστρωμα. Μόλις ολοκληρωθεί το καλώδιο τον Οκτώβριο ( 2020) θα ξεκινήσει η παλιά εθνική οδός. Από τότε έχουν περάσει 6 μήνες και δεν έχει γίνει τίποτα, δεν μπορούμε να ξαναπάμε τώρα τον Οκτώβρη του 2021!» τονίζει ο κ. Κοκολοδημητράκης.

Στο 67ο επεισόδιο, μιλάμε για τον εμβολιασμό και την επιστροφή στην κανονικότητα, με την προέδρο του ιατρικού συλλόγου Χανίων, Παρασκευή Ορφανουδάκη


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα