Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Πρ. Παυλόπουλος: « Η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα είναι η επιτομή άρρηκτου δεσμού των Ελλήνων με την Ελευθερία» (φωτ.)

Στα Χανιά βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος καθώς και ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης για τις επίσημες εκδηλώσεις με αφορμή την συμπλήρωση 103 χρόνων από την Επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

 

Από τα Χανιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως «Η επέτειος της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα -103 χρόνια πριν- την 1η Δεκεμβρίου 1913, είναι η επιτομή του μακραίωνου και άρρηκτου δεσμού των Ελλήνων με την Ελευθερία: Οι Έλληνες μπορούμε να ζήσουμε μόνον ελεύθεροι, γι’ αυτό και η Ιστορία μας είναι μια αδιάλειπτη και αδιαπραγμάτευτη αντίσταση εναντίον κάθε είδους δεσποτισμού.
Οι Κρήτες, μεσ’ από τους αγώνες τους για την τελική Ένωση της Κρήτης με την Μητέρα Πατρίδα, αποδείχθηκαν εμβληματικοί εκφραστές αυτής της απαράμιλλης αφοσίωσης των Ελλήνων στην Ελευθερία. Στην πραγματικότητα οι Κρήτες ουδέποτε υποτάχθηκαν στον τουρκικό ζυγό. Οι διαρκείς εξεγέρσεις τους, από το 1669 ως το 1913, με κορυφώσεις τη Μεγάλη Επανάσταση του 1866-1869 και το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, την Επανάσταση του 1897-1898 και την Επανάσταση στον Θέρισο, το 1905 με πρωταγωνιστή τον Ελευθέριο Βενιζέλο, μαρτυρούν αψευδώς.
Εδώ, στην Κρήτη, ο αέρας της Ελευθερίας πνέει και θα πνέει πάντα σταθερός, ούριος κι ελπιδοφόρος».

Νωρίτερα ο Δήμαρχος Χανίων στην ομιλία του για την επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα αναφέρθηκε στον Ελευθέριο Βενιζέλο και στην πορεία που χάραξε στα πολιτικά δρώμενα της χώρας.

Αναλυτικά η ομιλία του Δημάρχου Χανίων «Μια μέρα σαν κι αυτή, ακριβώς πριν από 103 χρόνια, την 1η Δεκεμβρίου 1913, εδώ στο ιστορικό Φρούριο του Φιρκά, η Κρήτη έγινε κι επίσημα Ελλάδα και οι Κρητικοί δικαιώθηκαν.

“Θα έλεγε κανείς πως έπρεπε να μεγαλώσει πρώτα η Ελλάς, να δυναμώσει η αναιμική, η κάτισχνη μητέρα, να γίνει χώρα τιμώμενη και μεγάλη κι ένδοξος για να χωρέσει στην αγκάλη της την δυνατήν, μα τόσο περήφανην μεγαλειότητα” έγραφε η Καλλιρρόη Παρέν.

Μια μεγάλη στιγμή, που πραγματοποιήθηκαν οι μακροχρόνιοι πόθοι των Κρητών, αυτός ο μακρύς κι αιματηρός δρόμος προς την ελευθερία και συνέβη αυτό που φάνταζε ανέφικτο κι αποδόθηκε ιστορική δικαιοσύνη.

Προς το τέλος της ζωής τους οι γηραιοί οπλαρχηγοί του κρητικού Αγώνα, οι πείσμονες κι οραματιστές, ήταν εδώ μαζί με τον Βασιλιά Κωνσταντίνο και τον πρωθυπουργό, Ελευθέριο Βενιζέλο, για να ζήσουν την πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής τους. Μια επική εποχή, ταμένη στο ύψιστο ιδανικό της ελευθερίας με θάρρος κι αυτοπεποίθηση, πιστοί στην επιταγή του Παντελή Πρεβελάκη “Να είσαι περισσότερος”, κλείνει τον κύκλο της για την Κρήτη, που επιστρέφει στη μήτρα της την Ελλάδα κι αρχίζει έναν ελεύθερο εθνικό κανονικό βίο.

Από το Νοέμβρη του 1886, 22 ετών, επικεφαλής Κρητών φοιτητών στην Αθήνα, ο Ελευθέριος Βενιζέλος δήλωνε στον Άγγλο Joseph Champerlain:

“Την ένωσιν την θέλομεν…πρωτίστως ένεκα του εθνικού αισθήματος, όπερ αναγκάζει τον άνθρωπον να αγωνίζεται διαρκώς προς απόκτησιν της πολιτικής αυτού ελευθερίας, δι ης και μόνης είναι δυνατόν να πραγματοποιήσει τον προορισμόν του εις την σταδιοδρομίαν του πολιτισμού”.

Ονειρεύτηκαν οι Κρητικοί μια γενέθλια γη ελεύθερη κι ενταγμένη στην Ελλάδα για να δημιουργηθεί μια πλήρης πατρίδα δημοκρατική, ανεξάρτητη, σύγχρονη, δίκαιη.

Κι έτσι έπρεπε να γίνει.

Οι πολύχρονοι αγώνες, έρωτας κι πόθος ελευθερίας θα δικαιωθούν τελικά.

Η επανάσταση του Δασκαλογιάννη το 1770, η επανάσταση του 1821, το πρωτόκολλο του Λονδίνου στα 1830 με τη δημιουργία ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους με περιορισμένη έκταση χωρίς την Κρήτη, είναι η αρχή.

Γεννιέται έτσι το Κρητικό ζήτημα, που θα απασχολήσει για 80 χρόνια την Ελληνική, Ευρωπαϊκή και διεθνή διπλωματία.

Κι ακολουθούν οι επαναστάσεις του 1833, του 1841, του 1851, η μεγάλη επανάσταση του 1866-1869 με το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, η επανάσταση του 1878, του 1889, η μεταπολιτευτική του 1895-96 κι αυτή του 1897. Και μετά από τόσες θυσίες και ποταμούς αίματος οι Μεγάλες Δυνάμεις παραχωρούν το καθεστώς της Αυτόνομης Κρητικής Πολιτείας.»

Το παρών στις εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων,  δίνουν επίσης η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής και ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ.Βασίλης Λαμπρινός.

 

Στο Φρούριο του Φιρκά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ύψωσε την σημαία της Ελλάδας. Νωρίτερα, οι επίσημοι ξεναγήθηκαν στο Ναυτικό Μουσείο Χανίων.

Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης μετέβη στο Δημαρχείο Χανίων όπου είχε εθιμοτυπική συνάντηση με τον Δήμαρχο Χανίων.

 

 

 

 

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα