Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021

Ποιους παράγοντες λαμβάνουμε υπόψη για τη λίπανση της ελιάς;

Σχεδιάζοντας το πρόγραμμα λίπανσης για τις ελιές μας και για να επιλέξουμε το κατάλληλο λίπασμα, σε επόμενο στάδιο συνυπολογίσουμε παραμέτρους που σχετίζονται με την καλλιέργεια της ελιάς. Βασικοί παράγοντες είναι η ηλικία και η ανάπτυξη των ελαιόδεντρων, η καλλιεργούμενη ποικιλία της ελιάς, η κλίση του εδάφους, το ετήσιο κλάδεμα καρποφορίας της ελιάς που θα ακολουθήσουμε, καθώς και το αν ποτίζεται ο ελαιώνας. Τα μεγαλύτερης ηλικίας και ανάπτυξης ελαιόδεντρα χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα λιπάσματος διαφορετικών θρεπτικών στοιχείων σε σχέση με τα νεαρά ελαιόδεντρα. Οι αρδευόμενοι ελαιώνες χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα λίπανσης από τους ξηρικούς ελαιώνες, ενώ επικλινείς ελαιώνες θέλουν μικρές ποσότητες λίπανσης σε περισσότερες δόσεις λόγω υψηλού ποσοστού έκπλυσης θρεπτικών στοιχείων σε σχέση με ελαιώνες που βρίσκονται σε πεδινές περιοχές. Κατά τη λίπανση της ελιάς, καλό είναι να γίνεται ενσωμάτωση του λιπάσματος (ειδικά των αμμωνιακών) στο έδαφος, για μην έχουμε απώλειες θρεπτικών στοιχείων κυρίως λόγω εξάτμισης.

Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια του γκρέιπφρουτ για να ευδοκιμήσει;

Η καλλιέργεια του γκρέιπφρουτ ευδοκιμεί σε περιοχές με ήπιες συνθήκες που δεν επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες την περίοδο του χειμώνα, ενώ παράλληλα διαθέτουν δροσερό καλοκαίρι χωρίς πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Τα δέντρα του γκρέιπφρουτ φυτεύονται σε ηλιόλουστα μέρη και φροντίζουμε να προστατεύονται από τους έντονους βοριάδες, το χιόνι και το χαλάζι. To γκρέιπφρουτ αναπτύσσεται καλύτερα και δίνει πλούσια καρποφορία σε βαθιά γόνιμα εδάφη, μέσης σύστασης και με καλή αποστράγγιση, ώστε να μη συγκρατούν πολύ νερό. Πρέπει να σημειώσουμε πως η καλλιέργεια του γκρέιπφρουτ δεν ευδοκιμεί σε εδάφη με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Τα δέντρα των γκρέιπφρουτ δίνουν καλύτερη και πιο ποιοτική παραγωγή 3 χρόνια μετά από τη φύτευση. Για να βοηθήσουμε το δέντρο να αναπτυχθεί, τα πρώτα 3 χρόνια μετά τη φύτευση είναι καλό να απομακρύνουμε τους καρπούς που παράγει, ώστε να μπορέσει να αποκτήσει μεγαλύτερη βλαστική ανάπτυξη.

Τι συνθήκες χρειάζεται η μανόλια για να αναπτυχθεί;

Για την φύτευση, ανάλογα το είδος της μανόλιας, επιλέγουμε ηλιοφανείς και ημισκιερές θέσεις για να μας χαρίζει πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία. Ειδικά η μανόλια η μεγανθής ευδοκιμεί περισσότερο σε ημισκιερά μέρη, καθώς σε ηλιοφανή ζεστά μέρη μπορεί να παρουσιάσει εγκαύματα στο φύλλωμα. Φροντίζουμε να τη φυτεύουμε σε προφυλαγμένες θέσεις, καθώς κάποια είδη είναι ευαίσθητα στους έντονους ανέμους και στους βοριάδες. Η μανόλια θεωρείται ανθεκτικό δέντρο στις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς και στην ατμσφαιρική ρύπανση των πόλεων και των εθνικών οδών. Σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και σε περίοδο καύσωνα, η μανόλια μπορεί να δυσκολευτεί, ειδικά αν υπάρχει έλλλειψη νερού. Αν και μπορεί να φυτευτεί στα περισσότερους τύπους εδαφών εκτός από τα ασβεστούχα εδάφη, ευδοκιμεί καλύτερα σε εδαφη με ελαφρά όξινο pH. Σε κάθε περίπτωση, το χώμα που θα φυτευτεί η μανόλια θα πρέπει να έχει πολύ καλή αποστράγγιση για να αναπτυχθεί το ριζικό της σύστημα και να μην παρουσιαστεί κάποιο ανεπιθύμητο σάπισμα.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες