Τετάρτη, 16 Ιουνίου, 2021

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Για το θεοδηγούμενο Ποιμαντικό, και το θεόπνευστο συγγραφικό έργο, του Μακαριστού Ιεράρχη Ειρηναίου Γ. Γαλανάκη, των χρόνων: 1937 – 2013, ο λόγος (Μέρος Θ’)
Αγαπητοί μας αναγνώστες,
σε συνέχεια της παρουσίασης των αφιερωματικών τόμων και τευχών που εξεδόθησαν και κυκλοφόρησαν για το ιερό Πρόσωπο και Eργο του αοίδιμου Ιεράρχη Ειρηναίου Γ. Γαλανάκη και τα οποία άρχισε ήδη η στήλη μας να παρουσιάζει στους αναγνώστες μας, από της προηγούμενης βδομάδας, συνεχίζομε με τη χάρη του Θεού και σήμερα. Το αφιερωματικό πολύτιμο τεύχος που θα χαρούμε λοιπόν είναι: η περιοδική έκδοση της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας: “ΝΕΑΡΧΟΣ” Θεσ/νίκη, Νοέμβριος 1995, αρ. Τευχ. 18 – 19, αφιέρωμα στον Σεβ/το Μητροπολίτη Κισσάμου – Σελίνου Ειρηναίο Γαλανάκη.
«Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και η Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας, αποφάσισαν να διοργανώσουν τιμητική εκδήλωση για τον Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου κ.κ. Ειρηναίο, είχαν -καθώς σημειώνουν εισαγωγικά, σελ. 5- χίλιους λόγους για να το κάνουν!».
Και συνεχίζουν οι διοργανωτές της τιμητικής εσπέρας, τονίζοντας ότι:
«Θα τιμούσαν τον κληρικό, τον ποιμενάρχη, τον άνθρωπο της αγάπης και της προσφοράς.
Θα τιμούσαν τον άνθρωπο που έκανε σημαία του τους αγώνες για την ειρήνη, για την κοινωνική δικαιοσύνη και την πρόοδο. Θα τιμούσαν τον Κρητικό ιεράρχη που με το έργο του έφερε και φέρνει καθημερινά τους ανθρώπους πιο κοντά στην εκκλησία.
…Και την Κυριακή στις 27 Νοέμβρη 1994 οι εκατοντάδες του κόσμου που γέμισαν ασφυκτικά την Λέσχη Φρουράς Αξιωματικών Θεσσαλονίκης, έδειξαν πως είχαν άλλους χίλιους λόγους για να είναι εκεί.
Ηταν εκεί ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, υπουργοί, βουλευτές, Γενικοί Γραμματείς, στρατηγοί, εκπρόσωποι κομμάτων και πολιτιστικών συλλόγων. Από το χώρο των διοργανωτών της εκδήλωσης, υπήρξε μεγάλη συμμετοχή από τις Πανεπιστημιακές αρχές, τους καθηγητές και τους φοιτητές. Από το χώρο της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας, υπήρξε ιδιαίτερη συμμετοχή από τους Κρητικούς που ήρθαν να τιμήσουν “τον δικό τους” ιεράρχη».
Ο Πρόεδρος της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας κ. Νίκος Παπαδάκης, καλωσορίζοντας τον Μητροπολίτη στη Θεσσαλονίκη και προσφέροντάς του για ανάμνηση αυτής της εκδήλωσης ένα αντίγραφο της Λάρνακας του Φιλίππου, είπε:
«Πατέρα, Δεσπότη, Αδερφέ, συμπορευτή κι αναμορφωτή τον κόσμου και των ψυχών, από μέρους της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας σε καλωσορίζω στην τιμητική αυτή σύναξη της αγάπης, που διοργανώσαμε από κοινού με το Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας. Κυρίες και Κύριοι.
Στις περισσότερες των εκδηλώσεων μας κυριαρχεί η αποτίμηση ένδοξων στιγμών του παρελθόντος, που σημάδεψαν την νεοελληνική μας ιστορία, με τους Κρήτες πάντα, αποφασιστικά και καταλυτικά παρόντες. Η σημερινή μας όμως εκδήλωση, η αφιερωμένη στη ζωή και το έργο τον Μητροπολίτη Ειρηναίου σκιαγραφεί και συνθέτει, μέσα απ’ τον καμβά της πολυκύμαντης διαδρομής του, το παρελθόν άρρηκτα δεμένο κι εναρμονισμένο με το παρόν και το μέλλον.
Στο πρόσωπό του είναι διάχυτη η ελπίδα η χαρά και η αισιοδοξία, πλουμισμένη με το θεϊκό λόγο ενός φωτισμένου ανθρώπου κι είναι τιμή για μας που γεννήθηκε ανατράφηκε και διακονεί, στην Κρήτη μας κελάρης. Ποιητής κι εμπνευστής, πεζοπόρος και φτεροπόδαρος όργωσε κι αναμόρφωσε στο πέρασμά του, έσπειρε αγάπη και θερίζει πολύχρονους καρπούς.
Εμείς, με τη χαρά του συναπαντήματος, υποδεχόμαστε τον ακριβό μας συγγενή και του ευχόμαστε “νάναι καλά και τον καιρού, αλαργοταξιδιώτης”».
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Καθηγητής κ. Γιάννης Τσεκούρας, προσφέροντας στον Μητροπολίτη την τιμητική πλακέτα του Πανεπιστημίου, είπε:
«Στα λίγα λόγια που θα πω θα προσπαθήσω σύντομα και συνοπτικά να απαντήσω στο ερώτημα: γιατί τιμούμε τον Ιεράρχη Ειρηναίο Γαλανάκη. Τιμούμε τον σεπτό ιεράρχη, τον κοινωνικό αναμορφωτή, τον άνθρωπο της ειρήνης και της προόδου, τον άνθρωπο ο οποίος αγαπά και σέβεται τον άνθρωπο, την πολύπλευρη προσωπικότητα με διεθνή ακτινοβολία, με έργο αξιοθαύμαστο, από το οποίο μόνον ενδεικτικά παραδείγματα μπορούμε σήμερα να αναφέρουμε. Ένα από αυτά είναι το έντονο ενδιαφέρον για τα παιδιά και τους μαθητές των επαρχιών Κισσάμου και Σελίνου, για τους οποίους ίδρυσε στις έδρες των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οικοτροφεία για να στεγάζονται και να σιτίζονται. Το ενδιαφέρον δεν σταμάτησε όμως στους μαθητές αλλά αγκάλιασε και τους φοιτητές: ο ίδιος ίδρυσε οικοτροφείο και στην Αθήνα όπου σημερινοί επιστήμονες των επαρχιών Κισάμου και Σελίνου φιλοξενήθηκαν κατά τα χρόνια των σπουδών τους.
Όμως το έργο του δεν περιορίστηκε στα όρια της σημερινής Μητρόπολής του, αλλά επεκτάθηκε, δίνοντάς του δικαιολογημένα τον τίτλο τον οικουμενικού ιεράρχη. Είναι εκείνος που είχε την ιδέα της ίδρυσης της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, ενός κέντρου ορθοδοξίας, διαλόγου και προβληματισμού, διεθνών συνεδρίων και συναντήσεων, ενώ στα χρόνια της μετάθεσής του στη Γερμανία (1972 – 1980) επέδειξε αξιόλογο έργο, προσπαθώντας να οργανώσει την ορθόδοξη εκκλησία και να βοηθήσει τους Ελληνες της Γερμανίας να μην αλλοτριωθούν. Έκανε ομιλίες από το γερμανικό ραδιόφωνο, δηλώνοντας παράλληλα πως πρέπει να επιστρέψει η δημοκρατία στην Ελλάδα.
Η προσωπικότητα όμως του Ειρηναίου Γαλανάκη έχει κι άλλες πλευρές: αυτήν του δασκάλου και με τη στενή και με την ευρύτερη έννοια του όρου, μια που σ’ όλη του τη ζωή διδάσκει και παιδαγωγεί, του συγγραφέα, του στοχαστή αφού τριάντα δικά του βιβλία μικρά και μεγάλα, έχουν δει το φως της δημοσιότητας καθώς και μερικές εκατοντάδες δημοσιεύματα σε εφημερίδες και περιοδικά (ελληνικά και ξένα). Είναι άνθρωπος της παράδοσης: της παράδοσης της Κρήτης και της παράδοσης της χριστιανικής. Είναι ο αντάρτης παπάς που φόρεσε το ράσο και το τίμησε όσο πολύ λίγοι, είναι ένα από τα μεγάλα αναστήματα που έχει δείξει ο κλήρος και ο τόπος μας. Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών μαζί με την Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας, τιμά τον Επίσκοπο που υπηρέτησε την ειρήνη, την πρόοδο και τους συνανθρώπους του με το λόγο του και με τα έργα του όντας οπαδός της άποψης του ποιητή Μένανδρου που υποστηρίζει ότι “ως χαρίεν άνθρωπος, όταν άνθρωπος η” (Πόσο ωραίο πράγμα είναι ο άνθρωπος όταν είναι άνθρωπος). Έτσι σήμερα αποδίδουμε ελάχιστη, μπροστά στο έργο του, τιμή στον ιεράρχη, το στοχαστή, τον ιδεολόγο, τον οραματιστή, τον κοινωνικό αναμορφωτή, τον άνθρωπο του λαού και της εκκλησίας, τον ποιμενάρχη».
Ο Στρατηγός Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού κ. Κυροχρήστου Ιωάν. είπε:
«Σεβασμιότατε πάτερ και Δέσποτα,
Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για το Γ’ Σώμα Στρατού, που γίνεται σήμερα εδώ -στη Λέσχη Φρουράς Αξιωματικών- η λαμπρή αυτή εκδήλωση προς τιμή σας. Είναι γνωστή στο πανελλήνιο η προσφορά σας στην αντιμετώπιση όλων των πνευματικών, κοινωνικών και εθνικών θεμάτων.
Την ακατάβλητη δύναμή σας, την αντλείτε από την αγάπη του Κρητικού λαού προς εσάς, τον πνευματικό του πατέρα και Δέσποτα.
Στην αγάπη αυτή οφείλεται και η σημερινή εκδήλωση. Σας διαβεβαιούμε Σεβασμιότατε, ότι χωρίς εσάς δεν μπορεί να ζήσει ο Κρητικός λαός. Αυτό το απόδειξε και κατά το παρελθόν, όταν για μια περίοδο απουσιάσατε από την Κρήτη και βρεθήκατε στο εξωτερικό.
Σεβασμιότατε,
Εκ μέρους όλων των αξιωματικών τον Γ’ Σ.Σ., εύχομαι ο Πανάγαθος Θεός να δίδει υγεία και μακροημέρευση επί έτη πολλά εις υμάς τον άξιο συνεχιστή του καρποφόρου και πολυμόχθου ποιμαντορικού έργου της Ιεράς Μητρόπολης Κισσάμου και Σελίνου, τον Έλληνα Θεολόγο διδάσκαλο και θεοπρόβλητο ποιμενάρχη, τον ορθοδομούντα τον λόγον της αληθείας του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, προς δόξαν και εύκλειαν της Αγίας Αυτού Εκκλησίας.
Σεβασμιότατε,
Παρακαλώ να μου επιτρέψετε, ως Διοικητής του Γ’ Σ.Σ., σε ένδειξη τιμής και σεβασμού να σας επιδώσω τιμητική πλακέτα του Σώματος με το έμβλημα στο οποίο όπως βλέπετε, φαίνεται ο λευκός σταυρός σύμβολο της πίστεώς μας και τον Χριστιανισμού. Επί του σταυρού επικάθεται η ασπίδα με το μαύρο σταυρό και τα 4 “Βήτα” που είναι σύμβολο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Στο επάνω δε μέρος, αναγράφεται η φράση “Ου φεισόμεθα της ζωής ημών” φράση του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου προς τον Μωάμεθ όταν του ζητήθηκε η άνευ όρων παράδοση της πόλης. Ασπαζόμενος την δεξιάν της σεβασμιότητάς σας, εύχομαι και πάλι έτη πολλά Δέσποτα».

Εκ μέρους του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Παντελεήμονα του Β’, χαιρέτισε ο Κρητικός ιερέας κ. Παπαδερός Ευτύχιος.
«Σεβασμιότατε πάτερ και Δέσποτα,
Έχω την τιμή να εκπροσωπώ σ’ αυτήν την τιμητικήν για το σεπτόν πρόσωπόν σας εκδήλωση, τον Παναγιότατον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και να μεταφέρω την αδελφική του αγάπη καθώς και την εκτίμηση για το πρόσωπό σας. Εκφράζω ταπεινά και εγκάρδια το “ευ παρέστητε” στην ωραία πόλη του Αγίου Δημητρίου, την νύμφη του Θερμαϊκού, τη Θεσσαλονίκη.
Θα ήθελα να προσθέσω σεβασμιότατε και την προσωπική χαρά όλων των Κρητών Κληρικών που υπηρετούν στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία και τον βαθύτατον σεβασμόν προς τον Αγιον Κισσάμου και Σελίνου, το γνωστόν ανά το πανελλήνιον και τον υπόλοιπον Χριστιανικόν κόσμον πνευματικό άνθρωπο με την ακλόνητη πίστη, τον ώριμο στοχασμό και τις ιδιαίτερες κοινωνικές ευαισθησίες.
Δεν υπήρξατε ποτέ Σεβασμιότατε, ο άνθρωπος των εύκολων λόγων των ανεδαφικών λύσεων και της αυτάρκειας. Σας ελκύουν οι ανοιχτοί ορίζοντες της σκέψης, κάτω από το οδηγητικό φως του Κυρίου μας, αλλά και ο σύγχρονος ανθρώπινος πόνος.
Γι’ αυτό θα μείνετε ο αγαπημένος από το ποίμνιό σας, ως επίσκοπος της πίστης και της δράσης.
Η ακτινοβολία της προσωπικότητάς σας, έχει ξεπεράσει προ πολλού τα στενά όρια της μικρής σε έκταση και πληθυσμό μητρόπολής σας και ξεχύθηκε πέρα και έξω από την Κρήτη μας και τη χώρα μας. Είστε ο αγωνιστής ιεράρχης, που παλεύει ακούραστος για τα προβλήματα του αγχωμένου σημερινού ανθρώπου και μάλιστα της νεολαίας, με ρεαλισμό και σύγχρονη προσέγγιση των χρονικών και τοπικών δεδομένων. Γι’ αυτό ο λόγος σας, γραπτός και προφορικός, βρίσκει απήχηση στα στρώματα του λαού μας και φέρνει τους αναμενόμενους καρπούς ακόμα και έξω από τη χώρα μας, στα πλαίσια των παγκόσμιων Χριστιανών Εκκλησιαστικών οργανισμών και την Ενωμένη Ευρώπη.
Σεβασμιότατε,
Η παρουσία σας σήμερα στα Άγια χώματα της πάντοτε Ελληνικής Μακεδονίας, ενισχύει τον καθημερινό αγώνα μας και την αισιοδοξία μας σ’ όλους τους τομείς.
Σας ευχαριστούμε θερμά και σας παρακαλούμε να εύχεστε και να προσεύχεστε αδιαλείπτως υπέρ πάντων ημών».
Και οι χαιρετισμοί των Αρχών, κλείνουν με τον εξοχ. κ. Υπουργό Δημόσιας Τάξης:
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Στέλιος Παπαθεμελής, χαιρέτισε, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης.
«Σεβασμιότατε Άγιε Κισσάμου και Σελίνου σας χαιρετίζω εκ μέρους της κυβέρνησης.
Συμμεριζόμαστε ολόψυχα τα αισθήματα και τους λόγους που οδήγησαν τους οργανωτές σ’ αυτή την τιμητική για σας εκδήλωση. Είστε άξιος της τιμής. Συνοψίσατε με το λόγο και το έργο σας, αυτό που το Ευαγγέλιο λέει “ποιείν τε και διδάσκειν”.
Σε μια χώρα που πριν 40 χρόνια, ήταν εντελώς ασύνηθες για την Ελληνική Χριστιανική σκέψη και πράξη να δώσει και προπαντός να αναδείξει την κοινωνική διάσταση του Ευαγγελικού μηνύματος, εσείς το επράξατε και μετά λόγου και μετά έργου και αποδείξατε περίτρανα, ότι το Ευαγγελικό μήνυμα είναι μετακαπιταλιστικό, μετασοσιαλιστικό και επιτρέψατέ μου την έκφραση τον συρμού σήμερα και μεταμοντέρνο. Είστε άξιος της τιμής όλων. Είστε άξιος της τιμής τουέθνους και η ευχή μας επιτρέψτε μου να συνοψιστεί σ’ εκείνη την χαριτωμένη βυζαντινή έκφραση “Τα έτη σας ως πλείστα, υγιεινά και σωτήρια” Σεβασμιότατε!»
Στη συνέχεια, ο Καθηγητής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης κ. Βασ. Φανουράκης, εκφώνησε περιεκτικότατο λόγο «για το πλουσιότατο κοινωνικό έργο του τιμώμενου Ιεράρχη».
Ακολούθως, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Καθηγητής (από την Κίσσαμο Χανίων) κ. Ελευθέριος Σκαλίδης, μίλησε διεξοδικά «για το έργο του Τιμώμενου Ιεράρχη, στην Ι.Μ.Κ.Σ. τα χρόνια: 1957-1971 και στην Ι.Μ. Γερμανίας 1972-1980. Αναφέρθηκε δε και στο πλουσιότατο συγγραφικό έργο Του», τονίζοντας ότι: «είναι έργο που μεταφέρει τη φωνή του Θεού, σ’ αυτόν τον Κόσμο! και σαλπίζει!».
Κορυφαία στιγμή της μοναδικής αυτής και ανεπανάληπτης εσπέρας, ήταν η στιγμή που ανέβηκε στο βήμα κατασυγκινημένος ο Σεβ/τος. Απλός, ήρεμος κι αγαπητός απ’ όλους, ευχαρίστησε για την τιμή που του έκαναν απόψε όλες οι Αρχές. Στη συνέχεια ανέπτυξε το θέμα: “Η πορεία μου, στον Κοινωνικό Χριστιανισμό”. Το κατασυγκινημένο ακροατήριο, ευχαρίστησε από καρδιάς, ασπάστηκε με σεβασμό το χέρι Του και ευχήθηκε «Να είστε γερός και για πολλά ακόμη χρόνια, να μας προσφέρετε τα θαυμάσια που Εσείς γνωρίζετε!». Ηταν ένα αξέχαστο βράδυ!…
Συγχαρητήρια στην Παγκρήτιο Αδελφότητα Μακεδονίας και σ’ όλους τους συνδιοργανωτές και βέβαια στο π. “Νέαρχος”, που τ’ απαθανάτισε στο πολύτιμο 18ο – 19ο τεύχος του!
Πάντα άξιοι όλοι Σας!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες