Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Πλάσματα με αληθινές υπερδυνάμεις

Ο superman µπορεί και πετάει, ο ironman είναι από ατσάλι, ο spiderman σκαρφαλώνει σε τοίχους µε άνεση, η cat woman είναι εφτάψυχη και πανίσχυρη, ο BatMan είναι ακατανίκητος και πολεµά το κακό. Η Μάρβελ έχει µια τεράστια γκάµα υπερηρώων που τρελαίνουν µε τις δυνάµεις τους µικρούς και µεγάλους. Βεβαίως οι δυνάµεις αυτές, στον πραγµατικό κόσµο δεν απαντώνται σε ανθρώπους. Αντιθέτως, και πιθανώς προς έκπληξή σας, υπάρχουν πραγµατικότατα πλάσµατα στον πλανήτη µας, τα οποία έχουν όντως απίστευτες υπερδυνάµεις! Πλάσµατα που είναι απέθαντα(!), που κάνουν εκπληκτικές µιµήσεις και πολλά πολλά ακόµα, και που θα µπορούσαν να συναγωνιστούν οποιονδήποτε σουπερ ήρωα φιγουράρει στις σελίδες ενός κόµικ. Πάµε να τα γνωρίσουµε παρέα!

Ο µάστερ της µεταµφίεσης

Σε ό,τι αφορά το καµουφλάζ, η σουπιά είναι µαέστρος. Μπορεί να τη θεωρείτε ένα ταπεινό µαλάκιο, αλλά είναι προικισµένη µε µια µοναδική υπερδύναµη. Εχει τη δυνατότητα να µεταµορφώνεται εν ριπή οφθαλµού, να προσαρµόζεται µέσα σε δευτερόλεπτα και να «χάνεται» στο περιβάλλον της, ουσιαστικά κάνοντας τον εαυτό της «αόρατο» απεναντι σε οποιονδήποτε εχθρό ή απειλή. Τα χαρισµατικά κεφαλόποδα διαθέτουν δέρµα µε εξειδικευµένα κύτταρα που ονοµάζονται χρωµατοφόρα. Αυτά τα κύτταρα περιέχουν χρωστικές ουσίες και δυνατότητα να διαστέλλονται ή να συστέλλονται γρήγορα, επιτρέποντας στις σουπιές να αλλάζουν χρώµα και σχέδιο στο δέρµα τους µε εκπληκτική ακρίβεια. Οι σουπιές µπορούν επίσης να δηµιουργούν τρισδιάστατες υφές στο δέρµα τους που µιµείται κάθε επιφάνεια. Είναι σαν να φορούν ένα ενσωµατωµένο κοστούµι χαµαιλέοντα που µεταµορφώνεται κάθε φορά, ανάλογα µε τις ανάγκες, επιτρέποντας στις σουπιές να ενσωµατωθούν άψογα στο περιβάλλον τους. Αυτή τη «σουπερ δύναµη» τη χρησιµοποιούν για να κυνηγήσουν, αλλά και για να αποφύγουν να γίνουν το δείπνο κάποιου άλλου.
∆είτε ένα σχετικό βίντεο εδώ:

Ο βάτραχος… Φρέντι Κρούγκερ

Στα παραµύθια, όταν τους φιλά η πριγκίπισσα γίνονται πρίγκιπες. Στο µάπετ σόου ο συµπαθέστατος Κέρµιτ είναι ο βασικός σταρ. Γενικά τα βατραχάκια είναι µάλλον αξιαγάπητα και γλυκύτατα. Αυτό δεν ισχύει ωστόσο για έναν συγκεκριµένο συγγενή τους. Ο τριχωτός βάτραχος, γνωστός και ως «βάτραχος του τρόµου» επιδεικνύει τροµακτικό θάρρος όταν αντιµετωπίζει κίνδυνο. Ο µοναδικός µηχανισµός αυτοάµυνας που έχει αναπτύξει, έχει τρελάνει ερευνητές και επιστήµονες σε όλο τον κόσµο. Όταν λοιπόν αντιλαµβάνεται κάποια απειλή, ο τριχωτός βάτραχος κόβει σκόπιµα τα δάχτυλα των ποδιών του, µετατρέποντάς τα σε αιχµηρές, µυτερές αιχµές. Κάτι σαν το γάντι του «φρέντι κρούγκερ» από τον εφιάλτη στον δρόµο µε τις λεύκες… Αυτό δίνει στον βάτραχο µια τροµακτική εµφάνιση και µπορεί να χρησιµοποιηθεί για να αποκρούσει τους επιτιθέµενους ή να αποτρέψει τα αρπακτικά. Ο σχετικά µεγάλος βάτραχος ζει στην Αφρική, και συχνάζει συνήθως σε τροπικά δάση, βάλτους και υγροτόπους. Έχει σώµα καλυµµένο ίνες που µοιάζουν µε τρίχες, κάτι που του δίνει µοναδική εµφάνιση, εξ ου και το όνοµά του.
∆είτε ένα σχετικό βίντεο εδώ:

Η απέθαντη τσούχτρα

Η πορεία της ζωής κάθε πλάσµατος είναι η ίδια: γεννιόµαστε, µεγαλώνουµε και, κάποια στιγµή, χαιρετάµε τα εγκόσµια. Ο κανόνας δεν ισχύει ωστόσο για ένα πολύ συγκεκριµένο είδος τσούχτρας. H Turritopsis dohrnii ξεφεύγει αριστοτεχνικά του κανόνα, και έχει καταφέρει να «ξεγελά» τον θάνατο! Πώς τα καταφέρνει; Μπορεί και αντιστρέφει το ρολόι του κύκλου της ζωής της, ακριβώς σαν να κάνει rewind σε µια ταινία! Αφού φτάσει στην ωριµότητα, επιστρέφει ξανά στη νεότητα. Και ξανά το ίδιο. Και ξανά. Το φαινόµενο, γνωστό ως διαδιαφοροποίηση, επιτρέπει στις µέδουσες να ξεπερνούν αποτελεσµατικά τον θάνατο και να ζούν (πιθανώς) για πάντα. Σε αντίθεση µε τα περισσότερα πλάσµατα, τα οποία γερνούν και φθείρονται µε την πάροδο του χρόνου, η αθάνατη µέδουσα όταν αντιµετωπίζει απειλές, περιβαλλοντικό στρες ή απλά φτάνει στο τέλος του κύκλου ζωής της, µπαίνει σε διαδικασία µεταµόρφωσης που την επαναφέρει στη νεότητά της (κάτι σαν επαναφορά εργοστασιακών ρυθµίσεων – που την κάνουν σαν καινούργια). Είναι σαν να πληκτρολογείς Ctrl+Z, αλλά σε βιολογικό επίπεδο, και να ξαναγράφεις την ιστορία της ζωής σου από την αρχή. Αυτή η αξιοσηµείωτη ικανότητα εννοείται πως ιντριγκάρει απίστευτα τους επιστήµονες και έχει πυροδοτήσει σωρό ερευνών για το αν το «µυστικό» της µέδουσας θα µπορούσε να κρύβει το κλειδί για την καταπολέµηση ασθενειών που σχετίζονται µε την ηλικία, και στον άνθρωπο.
∆είτε ένα σχετικό βίντεο εδώ:

Υπερηχητικές νυχτερίδες

Νυκτόβια πλάσµατα, σχεδόν τυφλά, έχουν τελειοποιήσει µια δεξιότητα που θα ζήλευαν ακόµη και τα πιο προηγµένα gadget – τον ηχοεντοπισµό. Εκπέµποντας υπερηχητικούς ήχους που «χτυπούν» σε αντικείµενα, οι νυχτερίδες µε την ονοµασία Horseshoe Bats κατασκευάζουν τρισδιάστατο χάρτη του περιβάλλοντός τους χωρίς να χρειάζεται να χρησιµοποιούν τα µάτια τους. Είναι σαν να είναι εξοπλισµένες µε ενσωµατωµένο σύστηµα ραντάρ, που τους δίνει την εκπληκτική ικανότητα να ανιχνεύουν εµπόδια, θηράµατα, ακόµη και ανεπαίσθητες αλλαγές στο περιβάλλον τους µε εξαιρετική ακρίβεια. Οι υπερηχητικές τους ικανότητες τους επιτρέπουν να έχουν ανα πάσα στιγµή γνώση των περιγραµµάτων των δέντρων, των κτιρίων και ακόµη και των εντόµων που τις περιτριγυρίζουν. Με τα ευαίσθητα αυτιά τους συντονισµένα στην ηχώ, αυτά τα πλάσµατα εκτελούν εναέρια ακροβατικά που αφηνουν άναυδους επαγγελµατίες πιλότους κασκαντέρ. Πετούν µέσα σε απόλυτο σκοτάδι, υπολογίζοντας µε απόλυτη ακρίβεια αποστάσεις και σχήµατα, διασφαλίζοντας ότι κάθε στροφή τους γίνεται µε ασφάλεια. Επιπλέον έχουν ένα ακόµα µυστικό όπλο: τη χαρακτηριστική τους µύτη, απ΄οπου έχουν πάρει και το όνοµά τους. Η µύτη, που µοιάζει µε πέταλο αλόγου παίζει καθοριστικό ρόλο στην εστίαση και την κατεύθυνση των υπερηχητικών ήχων τους. Στη µύτη τους οφείλουν επίσης την εκπληκτική ικανότητα να αντιλαµβάνονται στοιχεία στο περιβάλλον τους που παραµένουν «αθέατα» στις ανθρώπινες αισθήσεις.
∆είτε ένα σχετικό βίντεο εδώ:


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα