Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Παγκόσμιο κύπελλο: Θρίαμβος για Ντούντα και Κόστενιουκ

Στο Σότσι της Ρωσίας ολοκληρώθηκε το παγκόσμιο κύπελλο με νικητές τον Πολωνό Γιαν Ντούντα και νικήτρια στις γυναίκες την Ρωσίδα Αλεξάνδρα Κόστενιουκ.

Ντουντα_Καριακιν

Στον ημιτελικό των ανδρών ο Γιαν-Κριστόφ Ντούντα κατάφερε να αποκλείσει τον Παγκόσμιο πρωταθλητή Μάγκνους Κάρλσεν με 2.5-1.5 και πέρασε στον τελικό. Στον άλλο ημιτελικό ο Ρώσος Σεργκέι Καριάκιν απέκλεισε τον Βλάντιμιρ Φεντόσεβ με 1.5-0.5. Στον τελικό ο Ντούντα επικράτησε του Καριάκιν με 1.5-0.5 κερδίζοντας τον τίτλο. Για την τρίτη θέση ο Μάγκνους Κάρλσεν κέρδισε τον Βλάντιμιρ Φεντόσεβ με 2-0.

Κοστενιουκ_Γκοριατσκινα

Στον τελικό των γυναικών η πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια Αλεξάνδρα Κόστενιουκ κέρδισε την Αλεξάνδρα Γκοριάτσκινα με 1.5-0.5, ενώ για την τρίτη θέση η κινέζα Ταν Ζονγκί κέρδισε την Ουκρανή Άννα Μούζιτσιουκ με 2.5-1.5.

Πιο όμορφες οι νίκες των προβληματιστών

Οι κορυφαίοι Πολωνοί λύτες στο Βίλνιους (από αριστερά) Γκόρσκι, Πιορούν και Μούρτζια

Αν σε μια παρτίδα στο αγωνιστικό σκάκι ο στόχος είναι η νίκη, μέσα από σκληρή ψυχολογική μάχη, κάποιες φορές και με προσπάθεια ταπείνωσης του «εγώ» του αντιπάλου, στο καλλιτεχνικό σκάκι προέχει η κομψή λύση ενός προβλήματος, η ομορφιά της δημιουργίας!
Αναμφίβολα το καλλιτεχνικό σκάκι έχει πολλά κοινά στοιχεία με το αγωνιστικό, μα και αρκετές διαφορές. Έχουμε συναντήσει περιπτώσεις σκακιστών που διαπρέπουν σε ένα από τα δύο και παράλληλα είναι κάτω του μετρίου στο άλλο. Υπάρχουν και οι λαμπρές εξαιρέσεις!

Ο Παναγιώτης Κονιδάρης σε άρθρο του στην ΑΥΓΗ, με τίτλο «Και λύνουν και…κοπανάνε!», αναφέρει:

Μην πάει το μυαλό σας στην βία, όχι πάντως στην φυσική. Μιλάμε για σκάκι, οπότε το «κοπανάνε» του τίτλου έχει να κάνει με σκακιστικό… ξύλο! Από αυτό που έχουμε φάει όλοι τέλος πάντων, ξέρετε εσείς. Και αναφερόμαστε σε σκακιστές του αγωνιστικού που είναι ταυτόχρονα και ενεργοί λύτες στο καλλιτεχνικό σκάκι.
Υπάρχουν λοιπόν αρκετοί τιτλούχοι του αγωνιστικού σκακιού που ασχολήθηκαν (και αρκετοί συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό) με το καλλιτεχνικό σκάκι σε σταθερή βάση. Ενδεικτικά θα αναφέρω ορισμένους από τους πιο δραστήριους: Τζων Ναν (Αγγλία), Μπόγιαν Βούτσκοβιτς, (Σερβία), Τζώναθαν Μέστελ, (Αγγλία), Όφερ Κομέι (Ισραήλ), Κίριλ Σεβτσένκο (Ουκρανία), όλοι GM στο ΟΤΒ. Ανάμεσά τους όμως τα τελευταία χρόνια ξεχωρίζει ένας άλλος σκακιστής, από την Πολωνία, ο 30χρονος Κασπέρ Πιορούν που, όπως και οι προηγούμενοι, και λύνει (σκακιστικά προβλήματα) και κοπανάει (σκακιστές)!
Τα βλέμματα λοιπόν έπεσαν ξανά στο αστέρι της Εθνικής Πολωνίας μετά από την πρόσφατη σημαντική επιτυχία του να προκριθεί στον 5ο γύρο του Παγκοσμίου Κυπέλλου αποκλείοντας κατά σειρά τους: Ρ. Μακαριάν (Ρωσία, IM, 2460), Μ. Ράγκερ (Αυστρία, GM, 2680), Γ. βαν Φόρεστ (Ολλανδία, GM, 2701), Γ. Σιντάροβ (Ουζμπεκιστάν, GM, 2558) και μάλιστα παίζοντας δυναμικό σκάκι. Στον 5ο γύρο αποκλείστηκε από τον βετεράνο Ε. Μπακρό (Γαλλία, GM, 2678). Αν είχε προκριθεί, θα αντιμετώπιζε τον παγκόσμιο πρωταθλητή Κάρλσεν!

Παράλληλη ανοδική πορεία

Ωστόσο ο Πιορούν δεν είναι… χτεσινός. Το τρέχον ΕΛΟ του είναι 2608 αλλά το μέγιστο που έχει φτάσει ήταν 2685! Είναι πια πολύ έμπειρος σκακιστής και με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του, τόσο ατομικά, όσο και ομαδικά. Είναι σταθερά μέλος της Εθνικής Πολωνίας τα τελευταία χρόνια (με μερικά εξαιρετικά αποτελέσματα), έχει κατακτήσει 2 πρωταθλήματα Πολωνίας (2017 και 2020), καθώς και πρωταθλήματα νέων, ενώ ήταν και 3ος στο Παγκόσμιο Νέων το 2009.
Ασφαλώς εξακολουθεί να ασχολείται με την Λύση σκακιστικών προβλημάτων με την ίδια ζέση που είχα διαπιστώσει ιδίοις όμμασι όταν τον πρωτογνώρισα νεαρό στο Παγκόσμιο Καλλιτεχνικού στο Μπατούμι της Γεωργίας το 2013. Μάλιστα στο Καλλιτεχνικό έχει να επιδείξει ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες μιας και έχει στεφθεί ήδη 5 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής (2011,2014, 2015, 2016, 2017), κι ακόμα περισσότερες στο ομαδικό Παγκόσμιο με την Πολωνία. Σε τίτλους τον περνάει μόνο ο συμπατριώτης του, θρύλος του Καλλιτεχνικού, Πιότρ Μούρτζια που κατέχει 8 τρόπαια σε Παγκόσμια ατομικά Πρωταθλήματα.

Οι κορυφαίοι Πολωνοί λύτες στο Βίλνιους (από αριστερά) Γκόρσκι, Πιορούν και Μούρτζια

Ο Πιορούν στο αγωνιστικό σκάκι εμφανίζει ένα ανάμεικτο στιλ στρατηγικού και τακτικού παιχνιδιού, διαλέγει πολλές φορές σπάνιες βαριάντες στα ανοίγματα και επιδιώκει δυναμικό παιχνίδι. Η ενασχόλησή του με την λύση προβλημάτων τον έχει βοηθήσει και του έχει ασφαλώς οξύνει την τακτική διαίσθηση, όπως παραδέχεται και ο ίδιος. Έτσι δεν είναι εντελώς τυχαίο που μερικές φορές στις παρτίδες του συναντάμε τακτικά μοτίβα που θυμίζουν καλλιτεχνικό σκάκι!

Τσεχία: Κοντά στον τίτλο του γκραν-μετρ ο Αντώνης Παυλίδης

Μία ακόμη εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησε στο πολύ ισχυρό (34 GM, 54 IM) διεθνές τουρνουά του Pardubice στην Τσεχία ο Αντώνης Παυλίδης. Με 7 βαθμούς σε 9 αγώνες (5 νίκες, 4 ισοπαλίες) κατέλαβε την 3η θέση, από 29ος στην αρχική κατάταξη και κέρδισε ακόμη 18 μονάδες ΕΛΟ. Με την σπουδαία απόδοσή του (2641!) πέτυχε την δεύτερή του νόρμα γκραν-μετρ και έχοντας ξεπεράσει το όριο ΕΛΟ 2500, βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στον τίτλο του GM. Στο τουρνουά μετείχαν ακόμη ο Επαμεινώνδας Κουρούσης (72ος με 5,5β.) και η Ιουλία Μάκκα (169η με 4β.)
Πριν το κλασικό τουρνουά, ο Αντώνης Παυλίδης τερμάτισε πρώτος στο διεθνές τουρνουά ράπιντ που προηγήθηκε, με 7,5 βαθμούς σε 9 παρτίδες (αήττητος με 6 νίκες και 3 ισοπαλίες), ανάμεσα σε 194 παίκτες από 20 χώρες. Ο υπό σημαία Τσεχίας Επ. Κουρούσης τερμάτισε 16ος με 6,5 βαθμούς, ο Ευθ. Κυρατζόπουλος 29ος με 6 και η Κ. Παυλίδου συγκέντρωσε 5 βαθμούς σε 6 παρτίδες (δεν αγωνίστηκε στα τρία πρώτα παιχνίδια).

Διεθνές τουρνουά Καβάλας

Ολοκληρώθηκε χθες το 30ο διεθνές τουρνουά Καβάλας στο οποίο συμμετείχαν 296 σκακιστές και σκακίστριες χωρισμένοι σε 3 ομίλους ανάλογα με την δυναμικότητά τους. Ένα γύρο πριν το τέλος στον α΄όμιλο στον οποίο συμμετείχαν οι ισχυρότεροι σκακιστές στην πρώτη θέση ισοβαθμούσαν με 6,5β. οι Αντόν Ντεμτσένκο (Ρωσία 2597), γιούρι Σολοντοβνιτσένκο (Ουκρανία 2561) και Νίκος Σπυρόπουλος (2425). Τους ακολουθούσαν με 6β. οι Ακσάτ Τσάντρα (ΗΠΑ 2517), Μαρτίν Πετρόβ (Βουλγαρία 2521), Μόμτσιλ Νικόλοβ (Βουλγαρία 2542) και Τσβετάν Στογιάνοβ (Βουλγαρία 2383). Ο Νικόλας Θεοδώρου (ΣΑΧ 2569) ήταν 13ος με 5,5β. και ο Ευάγγελος Πατρελάκης (ΣΑΧ 2281) 15ος με 5.5β.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα