Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, 2022

Όταν οι Μύθοι έχουν τη μυρωδιά του Καφέ

Κατά τον 18ο αιώνα η γηραιά ήπειρος έγινε κοιτίδα πολιτισμού φιλοξενώντας καλλιτέχνες και δημιουργούς που έφευγαν από τις ΗΠΑ και την αυστηρή ποταπαγόρευση για να βρουν «καταφύγιο» και έμπνευση στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα έδωσε «φτερά» και στα εγχώρια ταλέντα που έψαχναν τον δημιουργικό οίστρο σε Καφέ, μπιστρό και μπαρ. Προσωπικότητες των Γραμμάτων, των Τεχνών και της Πολιτικής άνθισαν στα Ιστορικά Καφέ, που διαχρονικά «μεθούν» με το άρωμα και τον χαρακτήρα τους όλους εκείνους που ψάχνουν κάτι παραπάνω από ένα φλιτζάνι καφέ, κάτι παραπάνω από ένα ποτό.
Tην ιστορία αυτή, τη γοητευτική άνθιση του ευρωπαϊκού –κυρίως- πολιτισμού, μέσα από τα Καφέ, διηγείται στην Πολιτιστική Διαδρομή ο Διεθνής Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμος Ιστορικών Καφέ» προβάλλοντας τις ιδιαιτερότητες και τα μοναδικά στοιχεία κάθε Καφέ.
Παρέα θα περιηγηθούμε στα σημαντικότερα Ιστορικά Καφέ του Κόσμου, όλα μέλη του «Δρόμου Ιστορικών Καφέ», ανακαλύπτοντας τις γοητευτικές πλευρές τους, τη μακρά ιστορία τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τα έκαναν τόσο μοναδικά και ανεπανάληπτα.
Καλωσορίσατε στο ταξίδι μας!

Café Santa Cruz
(est. 1530, Κοίμπρα Πορτογαλία)

Η άλλοτε «εκκλησία των φτωχών» σήμερα σφύζει από ζωή! Μια μεγάλη αψίδα με ανάγλυφα σύμβολα δεξιά και αριστερά, βιτρό και στολίδια, μαρτυρούν το παρελθόν του ιδιαίτερου Καφέ.

Το 1124 Αυγουστίνοι μοναχοί δημιούργησαν ένα επιβλητικό μοναστήρι στην Coimbra της Πορτογαλίας. Ήταν ένα μεγάλο κτίριο με πολλές αψίδες και εσωτερική αυλή. Το 1530 το μοναστήρι χρειάστηκε να χτιστεί εκ νέου εξαιτίας σημαντικών φθορών που προκλήθηκαν από το χρόνο. Τότε δημιουργήθηκε και μια πτέρυγα, μεσοτοιχία με το κυρίως μοναστήρι που θα λειτουργούσε ως «εκκλησία των φτωχών». Η «λογική» του διαχωρισμού ήταν, πως για να μην «ενοχλούν» οι φτωχοί τους μοναχούς και την αριστοκρατία, θα προσεύχονταν χωριστά, σε μικρότερο κτίριο. Το κτίσμα αυτό, η «εκκλησία των φτωχών» στεγάζει το εμβληματικό Ιστορικό Café Santa Cruz!

Η ιστορία λέει πως μετά την Επανάσταση του 1822 στην Πορτογαλία, η «εκκλησία των φτωχών» εντάχθηκε τελικά στο κυρίως μοναστήρι και ο ταξικός διαχωρισμός –κάπως- υποχώρησε. Έτσι, το κτίριο δεν είχε πλέον θρησκευτικό χαρακτήρα και ξεκίνησε να λειτουργεί ως Καφέ.

Στις 8 Μαΐου 1923, το Ιστορικό Café Santa Cruz εγκαινιάστηκε και επίσημα έχοντας μάλιστα τραβήξει την προσοχή του εθνικού Τύπου. Από τότε, αποτελεί καθιερωμένο σημείο συνάντησης για συγγραφείς, δημοσιογράφους, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών κ.α, ενώ εκεί συχνάζουν και λάτρεις των σπορ της União de Coimbra. Στο εσωτερικό του μπορεί κανείς να δει και σήμερα αψίδες που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα, αλλά και αντικείμενα της εποχής που το κτίριο ήταν ακόμα μοναστήρι. Στο βάθος, στο κοίλωμα που κάποτε ήταν το ιερό, τώρα γίνονται συναυλίες, ομιλίες και παρουσιάσεις βιβλίων. Χαρακτηριστικά είναι επίσης τα βιτρό και τα αγάλματα στην πρόσοψή του.

Στο εσωτερικό, επιβλητικά μαρμάρινα τραπέζια και δερμάτινες καρέκλες «δένουν» αρμονικά το παρελθόν με το παρόν

Το εμβληματικό Café Santa Cruz βραβεύεται σχεδόν κάθε χρόνο για τα ιδιαίτερα γλυκά του, τα παραδοσιακά «cruzios», που βασίζονται σε μυστική συνταγή αιώνων και φτιάχνονται με αβγά, ζάχαρη και αμύγδαλα.

Στο χώρο του Santa Cruz γίνονται συχνότατα εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα, με παραδοσιακή μουσική fado, παρουσιάσεις βιβλίων, ανάγνωση ποίησης, κλπ, ενώ είναι γνωστό ως το Καφέ των μποέμ και των διανοουμένων.

Coimbra, 11/10/2016 – Café Santa Cruz localizado na praça 8 de Maio, em Coimbra. É um dos mais tradicionais café-restaurantes da cidade.
(Maria João Gala / Global Imagens)

Η ιστορία του Santa Cruz έδωσε έμπνευση σε έναν εκ των σημερινών ιδιοκτητών του Καφέ, τον Vitor Marques, να δημιουργήσει την Ένωση Ιστορικών Καφέ Πορτογαλίας και να διηγηθεί το υπέροχο ταξίδι Ιστορικών Καφέ της χώρας σε ένα βιβλίο που εκδόθηκε με τη συνδρομή των Πορτογαλικών Ταχυδρομείων. Στις 4 Ιουλίου του 2013, το Café Σάντα Κρουζ τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο της πόλης της Κοΐμπρα. Στις 22 Οκτωβρίου 2020, η Ένωση Ιστορικών Καφέ Πορτογαλίας έλαβε το βραβείο «Διεθνικού Θεματικού Τουριστικού Προϊόντος» που δίδεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού (ECTN).

Ματιές στο χθες…

Πρόκειται για την ανάδειξη μιας «διαδρομής» που διατρέχει την Πορτογαλία και την Ισπανία με στάσεις στα εμβληματικότερα Ιστορικά Καφέ των δυο χωρών. Το βραβείο αποτελεί αναγνώριση της σημασίας της άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιστορικών Καφέ Διεθνώς, ως θεματοφύλακες της Ιστορίας που το κάθε ένα από αυτά διαμόρφωσε στην πάροδο του χρόνου. Αποτελεί πιστοποίηση της σπουδαιότητας των Ιστορικών Καφέ ως επισκέψιμων «μουσειακών» σημείων που προάγουν την πολιτιστική επιχειρηματικότητα και τον εναλλακτικό τουρισμό.

Καφεδάκι μαζί με τα φημισμένα και πολυβραβευμένα cruzios

Με περίπου 500 χρόνια ιστορίας και περίπου 100 ετών συνεχούς δραστηριότητας, αυτό είναι, αναμφίβολα, ένα από τα Καφέ που διατηρεί στο ακέραιο την Ιστορία του και που η ιστορία δεν έχει ξεχάσει.

Info

Praca 8 de Maio
3000-100 Coimbra
www.cafesantacruz.com

https://historiccafesroute.com
www.facebook.com/HistoricCafesRoute
www.instagram.com/historiccafesroute
@historiccafesroute

* Πηγή φωτογραφιών https://historiccafesroute.com
*H στήλη «Βόλτα» στα Ιστορικά Καφέ του Κόσμου είναι μια συνεργασία των «Χ.Ν» και του Διεθνούς Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμος Ιστορικών Καφέ».

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα