Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Ως έργο αποκατάστασης του Πανάγιου Τάφου από Διεπιστημονική Ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Ενα διεθνές  συνέδριο στο Ίδρυμα Ευγενίδου  με 225 συμμετοχές από όλο τον κόσμο από τις οποίες οι 107 έγιναν αποδεκτές από την Επιστημονική Επιτροπή , μια έκθεση προηγμένης ψηφιακής τεχνολογίας στο Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο και  ένα project διεθνούς εμβέλειας με πρωταγωνιστές  μια  Διεπιστημονική Ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, συνθέτουν το κορυφαίο  συλλογικό ελληνικό  επιστημονικό  επίτευγμα  ενός εμβληματικού έργου με  ανεκτίμητες  σημειολογικές προεκτάσεις  για τον Χριστιανισμό, τον Ελληνισμό , την Οικουμένη.
«…Μαζί με 70 Έλληνες επιστήμονες, αναστηλωτές, συντηρητές, τεχνίτες διαφόρων ειδικοτήτων, δουλέψαμε μέρα και νύχτα ώστε σε λιγότερο από εννέα μήνες να παραδώσουμε το Ιερό Κουβούκλιο στις Τρεις Χριστιανικές Κοινότητες, αλλά και σε ολόκληρη την Οικουμένη. Σήμερα οι Έλληνες, αλλά και όσοι επισκέπτονται τη χώρα μας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η ψηφιακή τρισδιάστατη τεχνολογία και διεπιστημονική  και διαδραστική μοντελοποίηση, θα έχουν την αίσθηση ότι μετέχουν στον χώρο, στην ιστορία, στη γνώση , στα δρώμενα. Ο Πανάγιος Τάφος είναι ζωντανός για όλη την ανθρωπότητα. Όταν μετά από πέντε αιώνες, στις 26 Οκτωβρίου 2016  ανοίξαμε τον Πανάγιο Τάφο και το National Geografic  έδωσε την εικόνα και την είδηση  σε όλο τον κόσμο, περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι γονάτισαν νοερά μαζί μας μπροστά του. Ο Πανάγιος Τάφος είναι ζωντανός για όλη την ανθρωπότητα.  Η έκθεση όπως και το έργο υπήρξαν υποθέσεις συλλογικές….» επισημαίνει η κ. Αντωνία  Μοροπούλου, Καθηγήτρια ΕΜΠ, κύρια Επιστημονικά Υπεύθυνη για την αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου στην έκδοση-οδηγό  της ψηφιακής έκθεσης με τίτλο « Ο Πανάγιος Τάφος- Το μνημείο και το έργο-Ψηφιακή έκθεση προηγμένης τεχνολογίας  που φιλοξενείται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο έως  τον Ιανουάριο του 2019 με την επιμέλεια της Διεπιστημονικής Ομάδας  του Εθνικού Μετσόβιου  και του National Geographic Society και  συγκεκριμένα του  κ. Fredrik Hiebert, Δρ Αρχαιολογίας.
Η Ιερουσαλήμ  που υπήρξε ανέκαθεν σταυροδρόμι των πολιτισμών δυτικά από την Ευρώπη δια θαλάσσης μέσω της Ρόδου και της Κύπρου, νότια από την Αφρική,ανατολικά από την Ασία, βρίσκεται στο κέντρο της πολυτάραχης Μέσης Ανατολής. Στην Αγία Πόλη της Ιερουσαλήμ, συνυπάρχουν δύο λαοί και τρεις θρησκείες. Στο Ναό της Αναστάσεως όμως είναι σεβασμό το Status Qvo σύμφωνα με το οποίο τρεις χριστιανικές κοινότητες (το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το Τάγμα των Φραγκισκανών και το Πατριαρχείο των Αρμενίων της Ιερουσαλήμ  φυλάσσουν τα ιερότερα  προσκυνήματα του Χριστιανισμού. Το ΄Άγιο Φως που φέρει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων το Μεγάλο Σάββατο σηματοδοτεί τη συνύπαρξη τους που μετά από δύο και πλέον αιώνες  εκφράστηκε στην κοινή τους απόφαση  του έργου αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου.  Ο Μέγας Κωνσταντίνος και η Αγία Ελένη  ανασκάπτοντας τον Ναό της Αφροδίτης που είχε χτίσει πριν δύο αιώνες ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Αδριανός, αποκάλυψαν τον τάφο που αναγνωρίσθηκε ως ο Τάφος του Χριστού καθώς και το σημείο της Σταύρωσης και ανοικοδόμησαν το Ναό της Αναστάσεως. Το Ιερό Κουβούκλιο  που περικλείει τον Πανάγιο Τάφο εξελίχθηκε στο πέρασμα των αιώνων  ως αποτέλεσμα διαδοχικών επεμβάσεων καταστροφών και αποκαταστάσεων. Η σημερινή του μορφή ανάγεται στην αποκατάσταση του 1810 από τον Κάλφα Κομνηνό τον Μυτιληναίο.
Οι εργασίες της διεπιστημονικής ομάδας για την αναστήλωση του Ιερού Κουβουκλίου στον Πανάγιο Τάφο ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2016 μετά από πρόταση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου προς το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και αφού εξασφαλίστηκε η συμφωνία και των άλλων δύο θρησκευτικών κοινοτήτων που χειρίζονται τον Πανάγιο Τάφο, του Τάγματος των Φραγκισκανών και του Πατριαρχείου των Αρμενίων στα Ιεροσόλυμα. Στη διεπιστημονική ομάδα του ΕΜΠ, με επικεφαλής την Αντωνία Μοροπούλου, καθηγήτρια της Σχολής Χημικών συμμετέχουν οι καθηγητές Αρχιτεκτονικής Μανόλης Κορρές, Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Ανδρέας Γεωργόπουλος και ο καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Κωνσταντίνος Σπυράκος. Η ομάδα είχε παρουσιάσει τη μελέτη της τον Ιανουάριο 2016 στην Ιερουσαλήμ ενώπιον του πρωθυπουργού, τον Φεβρουάριο ενώπιον των ηγετών των τριών θρησκευτικών κοινοτήτων που έχουν την ευθύνη του Παναγίου Τάφου και τον Μάρτιο ενώπιον του κοινού στην Αθήνα.

Το έργο παραδόθηκε στις τρεις θρησκευτικές κοινότητες στις 27 Μαρτίου 2017, δύο αιώνες μετά την αναστήλωση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου από τον Κάλφα Κομνηνό και 70 χρόνια μετά την τοποθέτηση από τη Βρετανική Αρμοστεία σιδηρού κλωβού για τη συγκράτηση του παραμορφωμένου Ιερού Κουβουκλίου.
Ακολούθησε μια ψηφιακή έκθεση προηγμένης τεχνολογίας στην Ουάσιγκτον όπου οι επιμελητές προσκάλεσαν το κοινό σε ένα νοερό 3-D εικονικό  ταξίδι στα Ιεροσόλυμα στο Ναό της Αναστάσεως για να βιώσει τις εργασίες αποκατάστασης του θρησκευτικού μνημείου που επιπλέον σήμερα λειτουργεί στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ως σύμβολο υποδειγματικής  διεπιστημονικής συνεργασίας στο πεδίο της τεχνολογίας και της καινοτομίας.αφού πραγματοποιήθηκε πιστή αποκατάσταση με συμβατότητα υλικών και επεμβάσεων συντήρησης για τη δομική ακεραιότητα του Ιερού Κουβουκλίου με σκοπό  τη διατήρηση και την ανάδειξη των αξιών του.
Η διεπιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σημειώνει :
« Οι προηγμένες τεχνολογίες του μη καταστροφικού  ελέγχου, της τηλεματικής, των πολυαισθητήρων και της ρομποτικής μας επέτρεψαν  να «δούμε» μέσα από τις ορθομαρμαρώσεις του Ιερού Κουβουκλίου και να ξεκλειδώσουμε τα μυστικά του. Μας επέτρεψαν να σχεδιάσουμε και να αποτιμήσουμε τα συμβατά κα επιτελεστικά υλικά και τις ελάχιστα παρεμβατικές επεμβάσεις αποκατάστασης του…»

Ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, καθηγητής κ. Ιωάννης Γκόλιας, υπογράμμισε ότι «το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο επιβεβαιώνοντας ότι σημαντικός πυλώνας της αποστολής του είναι η κοινωνική αλλά και εθνική προσφορά, προχώρησε στην εκπόνηση ενός καινοτόμου «Ολοκληρωμένου Προγράμματος Συντήρησης και Αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα», από Διεπιστημονική Ομάδα. Το έργο είναι εμβληματικό και αφορά σε ένα κορυφαίο μνημείο  με παγκόσμια ακτινοβολία. Με την πρωτοβουλία του αυτή το Ε.Μ.Π. συμβάλλει στην προστασία μιας παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς με μοναδική σημασία για τον Χριστιανισμό και τον Ελληνισμό. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα συνεχίσει με την ίδια ευαισθησία να είναι παρόν όπου η επιστημονική του εγκράτεια μπορεί να συνεισφέρει  στην επίτευξη των κοινωνικών και εθνικών στόχων της Πολιτείας».
Η γράφουσα συμμετέχοντας ως εισηγήτρια  στις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο « Καινοτόμος, Διεπιστημονική, Ψηφιακή Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου στις 10-13 Οκτωβρίου 2018 με αφορμή το project  της αποκατάστασης του Πανάγιου Τάφου,  καταγράφει την εξής  διαπίστωση : Η  αδιάλειπτη συμμετοχή  των συνέδρων όλες τις ημέρες των εργασιών, αλλά κυρίως  οι  γόνιμοι  διάλογοι  που αναπτύχθηκαν  ανάμεσα  στους ιστορικούς αρχαιολόγους θεολόγους κοινωνιολόγους, εκπαιδευτικούς  και διαφόρων ειδικοτήτων επιστήμονες από όλο τον κόσμο στα στρογγυλά τραπέζια, επιβεβαιώνουν  την αναγκαιότητα της διεπιστημονικότητας και  στο πεδίο του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και ειδικότερα    της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την περίπτωση ενός ευαίσθητού θρησκευτικού τεκμηρίου παγκόσμιας εμβέλειας, διαχρονικής αξίας και πολυδιάστατου συμβολισμού.
Και αυτό που εντυπωσιάζει σε αυτό το project είναι η γνήσια συλλογικότητα, η σεμνότητα και το ήθος σε συνδυασμό με την επιστημονική γνώση, αλλά   και ο υψηλός επαγγελματισμός που εκπέμπονται αβίαστα σε κάθε τοποθέτηση της  διεπιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ. Απόσταγμα μιας μοναδικής εμπειρίας που  πλούτισε και ενδυνάμωσε όπως φαίνεται όχι μόνο  τους ίδιους, αλλά σαφώς και  την χώρα μας  και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Γιατί είναι σίγουρο ότι η αποκατάσταση του Πανάγιου Τάφου  θα αποτελέσει βέλτιστη πρακτική διεπιστημονικότητας για το μέλλον σε παγκόσμια κλίμακα και ταυτόχρονα μήνυμα των μεγάλων δυνατοτήτων της Ελλάδας στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αναλυτικότερα στις διευθύνσεις
https://www.ntua.gr/el/news/ntua
https://www.newsbomb.gr/kosmos/story/751588/sygklonizei-i-martyria-toy-syntiriti-ston-panagio-tafo-egina-martyras-anexigiton-fainomenon
https://web.tee.gr/dimosiografika-reportaz-kai-erevnes/to-eb-anastiloni-ton-p

Αποκατάσταση Παναγίου Τάφου: Ταξίδι στο χρόνο με «πιλότο» το ΕΜΠ


http://www.iefimerida.gr/news/414983/i-apokatastasi-toy-panagioy-tafoy-sto-vyz


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα