Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Ώρα απαντήσεων για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου

Να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου και την αξιοποίηση του χώρου, κλήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, υπό τον φόβο τσιμεντοποίησης και δημιουργίας πάρκινγκ αντί για χώρο πρασίνου.

Στο θέμα της απομάκρυνσης απο το στρατόπεδο Μαρκοπούλου των κομματιών ελενίτ αναφέρθηκε ο Γρηγόρης Αρχοντάκης. Με αφορμή τις καταγγελίες για τον αμίαντο απηύθυνε ερώτηση για το πώς έγινε η διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σημανδηράκης είχε δεσμευτεί ότι δεν θα γίνει πάρκινγκ στο στρατόπεδο. 

Αναφερόμενος στο θέμα του στρατοπέδου ο δήμαρχος Π. Σημανδηράκης είπε ότι θα γίνει μία συζήτηση για το πώς θα αξιοποιηθεί. Υπενθύμισε τις ενέργειες του Δήμου για το οικόπεδο της πρώην ΑΒΕΑ, επίσης αναφέρθηκε στο ακίνητο του πρώην ΙΚΑ που πέρασε στη χρήση του Δήμου. Αναφερόμενος στο στρατόπεδο και απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, είπε ότι υπάρχει δυσκολία ανυπέρβλητη ότι “δεν έχετε καμία εμπιστοσύνη σε εμένα”

“Το καταλαβαίνω, εντοπίζω τις αντιδράσεις. Δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη όταν λέω δημόσια ότι πρέπει να διατηρηθεί ως κόρην οφθαλμού ως ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου”.

Ο δήμαρχος Χανίων σημείωσε ότι είχε καλέσει μέλη της πρωτοβουλίας για το Μαρκόπουλο και ζήτησε από την πρωτοβουλία, μερικές μέρες να αφήσουν τους πολίτες να καταλάβουν και να χαρούν αυτό που κέρδισαν, αλλά, είπε, ότι την επόμενη μέρα είδε ανακοινωση της πρωτοβουλίας.

“Θέλουμε το ίδιο πράγμα, είμαστε στην ίδια πλευρά”, είπε στα μέλη της πρωτοβουλίας. “Αν θέλετε να συμφωνήσουμε ότι δεν θέλετε καθόλου πάρκινγκ στα 52 στρέμματα να το καταθέσετε”, πρόσθεσε.

“Ολος αυτός ο κόσμος που θα έρχεται πού θα παρκάρει”, ρωτησε. “Το δημοτικό συμβούλιο θα αποφασίσει για τις χρήσεις”, είπε και συμπλήρωσε ότι αυτό θέλει μια οσβαρή αρχιτεκτονική μελέτη. “Φιλοδοξούμε να είναι το καλύτερο πάρκο αστικού πρασίνου της χώρας”, είπε.

ΤΕΛΙΚΑ ΠΑΡΚΙΓΝΚ…

Ο κ. Σημανδηράκης είπε οτι η πρότασή του ειναι μεχρι να προχωρήσει η μελέτη ενα   μερος του χωρου να γινει προσωρινά χώρος στάθμευσης.

Ακόμη σημείωσε ότι μέχρι τις 10 του μηνα θα υπαρχει το σχετικό έγγραφο παράδοσης παραλαβής του στρατοπέδου και θα γίνει κάλεσμα σε σχολεία και πολίτες για να δουν την έκταση.

Παραδέχτηκε δε οτι έγινε απομάκρυνση αμιάντου αλλά υποστήριξε πως κανένας κίνδυνος δεν υπήρχε.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΜΙΑΝΤΟΣ

Ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου κ. Ευθυμίου είπε ότι δόθηκε άδεια στον Δήμο για εργασίες. Ακόμη ανέφερε ότι κατά την απομάκρυνση των στρατιωτών ο στρατός είχε προχωρήσει στην αφαίρεση κάποιων πραγμάτων. Ο Δήμος υπέγραψε σύμβαση με εταιρεία που εξειδικεύεται στον αμίαντο και αυτή τη στιγμή έχει απομακρυνθεί το σύνολο του αμιάντου και οτιδηποτε θεωρήθηκε επικίνδυνο.

Ο στρατός φεύγοντας ξήλωσε τα πάντα, είπε ο κ. Ευθυμίου. “Ζήτησα από τον δήμαρχο να περιφράξω τα 10- 12 στρέμματα του στρατοπέδου για να υπάρχει σε αυτούς που θα το επισκεφτούν κάποια ασφάλεια, είπε.

“Από το στρατόπεδο αποιμακρύνθηκαν τα επικίνδυνα τμήματα”, είπε και συμπλήρωσε ότι υπήρχαν βόθροι οι οποίοι έπρεπε να μπαζωθούν.

Ο κ. Ευθυμίου είπε ότι οι εργασίες πριν την απομάκρυνση αμιάντου δεν είχαν σχέση με τον αμίαντο. Είπε επίσης ότι έχουν φύγει περίπου 3.500 τόνοι μπαζών!

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Ο κ. Λουτσέτης απευθυνόμενος στον κ. Ευθυμίου σημείωσε ότι δεν έχει συνεδριάσει η Επιτροπή του Δήμου για τα ετοιμόρροπα, για να εκδοθεί πρωτόκολλο κατεδάφισης.
Ερωτήματα για τη διαδικασία και τις αποφάσεις καθαρισμού απηύθυνε μέλος της Πρωτοβουλίας για το στρατόπεδο. Εχουμε βίντεο που δείχνει καμινάδα αμιάντου, είπε.
“Υπηρχε ένα τμήμα αμιάντου στην πίσω πλευρά που δεν το είχαμε δει. Πήραμε τον εργολάβο και ήρθε και το απομάκρυνε”, απάντησε ο κ. Ευθυμίου.

“Πράγματι βρέθηκε ένας καπνοδόχος. Μόλις τον είδαμε σταματήσαμε και ακολουθήθηκε η διαδικασία”, είπε ο δήμαρχος.

800 ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ;

Πάντως, όπως επιβεβαίωσε και ο μελετητής του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) ο οποίος μίλησε μέσω διαδικτύου, Απόστολος Μπιζάκης, η πρότασή του αφορά 800 θέσεις στάθμευσης στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου με κατοίκους της γειτονιάς να εκφράζουν την αντίθεσή τους.

Πάντως ο δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης είπε ότι “δεν μιλάμε για 800 θέσεις στάθμευσης”. Και ότι θα χωροθετηθεί μικρή περιοχή για τα αυτοκίνητα.

Ο Μ. Κεμεσίδης σημείωσε ότι το πράσινο στο πάρκο θα πρέπει να έχει και άλλες δραστηριότητες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα