Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Οι λάτρεις των κόμικς απέκτησαν το στέκι τους

Εγκαινιάστηκε χθες η βιβλιοθήκη κόμικ του Chaniartoon που φιλοξενεί πάνω από 1200 έργα

Τα κόμικ απέκτησαν από χθες το δικό τους στέκι στα Χανιά μετά τα εγκαίνια της ανοιχτής βιβλιοθήκης κόμικ που πραγματοποίησε το Chaniartoon – Comic & Animation Festival στην οδό Γ. Ξέπαπα 15.

Στη βιβλιοθήκη Chaniartoon Comic Library που αριθμεί πάνω από 1200 έργα, οι λάτρεις της 9ης τέχνης μπορούν να ξεφυλλίσουν συλλεκτικά τεύχη από εμβληματικές εκδόσεις όπως “Μικρός Ήρωας”, “Βαβέλ”, “Παρά Πέντε”, “Επόμενη Μέρα”, μέχρι πιο underground παλιές κυκλοφορίες, όπως η “Βαβούρα”, αλλά και τα διαχρονικά και με διεθνή ακτινοβολία “Αστερίξ και Οβελίξ”, “Λούκι Λουκ”, “Κόρτο Μαλτέζε”, “Μίκυ Μάους”, “Ποπάυ” κ.ά.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν στη νέα βιβλιοθήκη οι αυτοεκδόσεις που έχουν κάνει κομίστες – σκιτσογράφοι αλλά και graphic novel από σύγχρονους ταλαντούχους δημιουργούς, όπως το “Αϊβαλί” του Soloup ή “Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου” των Αγγελικής Δαρλάση και Δημήτρη Μαστώρου, αλλά και τα βιβλία καταξιωμένων δημιουργών και δημοφιλών στην Ελλάδα όπως ο Αρκάς, ο Δερβενιώτης κ.ά. (ο κατάλογος της συλλογής είναι διαθέσιμος ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα: http://www.chaniartoonfest.gr /index.php/el/chaniartoon-comic-library-2).

Η ΠΡΩΤΗ “ΜΑΓΙΑ”

Chaniartoon«Η συγκέντρωση των έργων ξεκίνησε ουσιαστικά από το 2019 με την άφιξη των πρώτων 20 καλλιτεχνών στο Chaniartoon και οι οποίοι αφού παρουσίασαν τα έργα τους άφησαν ένα αντίτυπο αυτών για το αρχείο του φεστιβάλ», εξήγησε, μιλώντας στις “Διαδρομές”, η “ψυχή” του Chaniartoon και υπεύθυνος της νέας βιβλιοθήκης Μάριος Ιωαννίδης.

Η πρώτη “μαγιά” της βιβλιοθήκης περιλάμβανε ουσιαστικά αυτοεκδόσεις αλλά και βιβλία από τον εκδοτικό “Χαραμάδα”, ο οποίος έχει κυκλοφορήσει, μεταξύ άλλων, το θρυλικό λογοτεχνικό έργο του Θερβάντες “Δον Κιχώτης” σε graphic novel από τον δημιουργό κόμικ Rob Davis.

«Από εκεί και πέρα συνεχίσαμε να συγκεντρώνουμε έργα από τους καλλιτέχνες που έρχονται κάθε χρόνο στο φεστιβάλ, από εκδοτικούς που εκδίδουν κόμικ, όπως οι “Jemma Press”, “Χαραμάδα”, “Πατάκης”, “Polaris” κ.ά. και οι οποίοι μας στέλνουν τις νέες εκδόσεις τους, αλλά και από παλαιοβιβλιοπωλεία», τόνισε ο κ. Ιωαννίδης.

Η νέα βιβλιοθήκη ξεκίνησε χθες πιλοτικά τη λειτουργία της και θα είναι ανοιχτή για το κοινό κάθε Παρασκευή 11:00 με 17:00, ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν ξεφυλλίζοντας τα κόμικ της αρεσκείας τους να απολαμβάνουν καφέ ή τσάι που προσφέρει η βιβλιοθήκη.

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ 9η ΤΕΧΝΗ

Chaniartoon«Η λογική του εγχειρήματος της βιβλιοθήκης είναι να αποτελέσει ένα στέκι για τους λάτρεις των κόμικ, ένα σημείο συνάντησης για τους φίλους της 9ης τέχνης αλλά και των σπουδαστών κόμικ, όπου κάποιος θα μπορεί ελεύθερα να διαβάσει κάποιο κόμικ ή να εξοικειωθεί με το σχέδιο αντιγράφοντας σχέδια καταξιωμένων καλλιτεχνών ή πάλι κάποια ομάδα ατόμων να αξιοποιήσει τη βιβλιοθήκη ως χώρο δημιουργίας δουλεύοντας πάνω σε κάποιο πρότζεκτ για κόμικ ή animation», επεσήμανε ο κ. Ιωαννίδης.

Η βιβλιοθήκη, εκτός των άλλων, προσφέρει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να δει την εξέλιξη της 9ης τέχνης αλλά και το πέρασμά της από μια υπόθεση που κάποτε – ίσως – αφορούσε μόνο παιδιά σε ένα δημιουργικό πεδίο που απευθύνεται σε όλους.

«Ένα μέρος της βιβλιοθήκης παρουσιάζεται και στο φεστιβάλ Chaniartoon όπου υπάρχει ειδικό τμήμα με ενδεικτικούς τίτλους από όλη τη “βεντάλια” (graphic novels, αυτοεκδόσεις, animation, ιστορικά περιοδικά κόμικ, βιβλία επιστημονικής φαντασίας κ.λπ.), ώστε κάποιος να μπορέσει να δει όλες τις μορφές που μπορεί να έχει η 9η τέχνη. Από εκεί και πέρα, στόχος μας είναι μέσα από τη βιβλιοθήκη να μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει την ιστορία των κόμικς – υπάρχουν σχετικές εκδόσεις – αλλά και να μπει στο κομμάτι του σχεδίου με βιβλία με εκπαιδευτικό χαρακτήρα».

ChaniartoonΔωρεές κόμικ

Η συλλογή της βιβλιοθήκης που συνεχώς ανανεώνεται. Στο πλαίσιο αυτό το Chaniartoon καλεί εκδοτικούς οίκους αλλά και ιδιώτες, να δωρίσουν βιβλία κόμικ στην βιβλιοθήκη, ιδίως παλιά που δεν κυκλοφορούν πια και δεν μπορούν να αγοραστούν. «Η βοήθεια όλων είναι σημαντική έτσι ώστε η βιβλιοθήκη να μεγαλώσει και να αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό πυρήνα τις 9ης τέχνης, όχι μόνο σε Κρήτη και Χανιά, αλλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», εξήγησε ο Μάριος Ιωαννίδης.

Για πληροφορίες για δωρεά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο info@chaniartoonfest.gr ή στο τηλέφωνο 6988376654 ή να απευθυνθούν στο Εργαστήρι Σκίτσου Χανίων, Γ. Ξέπαπα 15, Χανιά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα