Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και Πανεπιστήµια

Κύριε διευθυντά,

είναι αδιαφιλονίκητο ότι έχουµε µια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που στηρίζεται στην ‘‘υγιή’’ ακροδεξιά και την Αστυνοµία. Απελευθερωµένη πια, στη δεύτερη θητεία της, προχωρά στην υλοποίηση µε γοργούς ρυθµούς, της νεοφιλελεύθερης ‘‘ατζέντας’’ της. Στο χώρο της πανεπιστηµιακής εκπαίδευσης προωθεί να επιβάλλει τους νόµους της «αγοράς», αντιµετωπίζοντας την ως «προϊόν», και όχι ως δηµόσιο αγαθό, όπως συµβαίνει και στην ενέργεια, στα τρόφιµα, στις τηλεπικοινωνίες, στις υπηρεσίες. Οδηγούµαστε, λοιπόν, σταδιακά, µε τις προωθούµενες αλλαγές στην κυριαρχία των νόµων της αγοράς στη τριτοβάθµια εκπαίδευση, όπως συµβαίνει στις ΗΠΑ. Τα πανεπιστήµια, στο µέλλον θα είναι ιδιωτικά, µε ακριβά δίδακτρα για τους πολλούς και λίγες υποτροφίες, για τους άριστους. Οι φοιτητές θα παίρνουν φοιτητικά δάνεια για να πληρώσουν τις σπουδές τους. Μεγάλη «µπίζνα» για τους σχολάρχες, τις τράπεζες κ.λπ. Τα περιφερειακά πανεπιστήµια θα συρρικνωθούν δραστικά άµεσα, αφού θα στοιχίζει λιγότερο και θα «συµφέρει» να σπουδάσεις στο ιδιωτικό πανεπιστήµιο στο αντικείµενο της επιλογής σου, χωρίς κριτήρια εισαγωγής, στο τόπο κατοικίας των γονέων από το να σπουδάσεις σε ένα περιφερειακό πανεπιστήµιο στο αντικείµενο που «εισήχθης». Αλλά και τα δηµόσια κεντρικά πανεπιστήµια, υποχρηµατοδοτούµενα και υποστελεχωµένα, θα συρρικνώνονται διαρκώς.
Όλοι εµείς που εργαζόµαστε στο δηµόσιο πανεπιστήµιο αλλά και οι σκεπτόµενοι πολίτες αναµέναµε ότι µετά την έξοδο της χώρας από τα µνηµόνια θα επενδύσει στους νέους και την εκπαίδευση τους, αυξάνοντας σηµαντικά τη χρηµατοδότηση και τη στελέχωση των πανεπιστήµιων. Μάταια όµως. Οι προσλήψεις γίνονται µε το σταγονόµετρο και οριακά ίσως καλύπτουν τις αποχωρήσεις, λόγω συνταξιοδότησης. Η κρατική χρηµατοδότηση παραµένει σταθερή και µειώνεται σταδιακά σε πραγµατικές τιµές. Ενδεικτικά παρατίθενται τα επίσηµα νούµερα για την υποχρηµατοδότηση και την υποστελέχωση για το Πανεπιστήµιο Κρήτης, ίσως το κορυφαίο περιφερειακό πανεπιστήµιο της χώρας:
Πρόκειται, για µια θλιβερή πραγµατικότητα που θα επικρατήσει και επιβεβαιώνει ολοφάνερα την κυριαρχία των νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών που από τη µια ικανοποιούν πάγια συνθήµατα της ∆ΑΠ, και από την άλλη δηµιουργούν µια νέα άναρχη «αγορά» για επενδύσεις και «δουλειές». Μάλιστα, έχουµε την αρνητική εµπειρία µε το χαµηλό επίπεδο σπουδών και αποφοίτων των κολλεγίων που ήδη λειτουργούν στην Ελλάδα. Στην Ε.Ε, που αποτελεί τη δικαιολογία για την «ωµή» παραβίαση του Συντάγµατος και του άρθρου 16, δεν έχουµε ουσιαστικά πολλά αξιόλογα ιδιωτικά πανεπιστήµια. Οι προωθούµενες αλλαγές αποτελούν σαφή µεταφορά της Αγγλοσαξονικής κουλτούρας όπου η εκπαίδευση αντιµετωπίζεται ως προϊόν που υπακούει στους κανόνες της αγοράς. Ο κ. Μητσοτάκης αν και επιθυµεί να εµφανίζεται ως κεντρώος πολιτικός, εφαρµόζει ουσιαστικά άκρατα νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ουδεµία σχέση έχουν µε τις πραγµατικές µας ανάγκες. «Υπονοµεύει» συστηµατικά και σταθερά κάθε τι δηµόσιο παρά τις όποιες εξαγγελίες του ίδιου και της κυβέρνησης του. Σε κάποιους από εµάς τους παλαιοτέρους, θυµίζει ολοένα και περισσότερο τις πολιτικές της Θάτσερ.
Η χώρα είναι απαραίτητο να κυβερνηθεί µε άλλο προσανατολισµό. Προτεραιότητες µιας προοδευτικής κυβέρνησης, που έχουµε ανάγκη όλοι µας, πρέπει να είναι, η µείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, η στήριξη της δηµόσιας υγείας και παιδείας, οι ουσιαστικές αυξήσεις στους εργαζοµένους, η καταπολέµηση της ακρίβειας και της διαφθοράς, οι δουλειές για τους νέους, επιστροφή Ελλήνων από το εξωτερικό, η προστασία του περιβάλλοντος, η θέσπιση παγίων κανόνων, η στήριξη του ελεγκτικού ρόλου του κράτους και η απαγκίστρωση από το άρµα των ΗΠΑ.
Αγωνιζόµαστε και επιβεβαιώνουµε την ανάγκη για ένα αποκλειστικά δηµόσιο, δωρεάν πανεπιστήµιο, επαρκώς χρηµατοδοτούµενο από δηµόσιούς πόρους και επαρκώς στελεχωµένο µε προσωπικό επαρκώς αµειβόµενο. Αντιστεκόµαστε στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που κυριαρχεί και επιστρέφει τη χώρα, ΑΝΑΙΤΙΑ, στις εποχές του Ρέιγκαν και της Θάτσερ στη δεκαετία του 1990.

Ε∆ΙΠ Μανόλης Ντουντουνάκης
τ. προέδρος ΠΟΣΕΕ∆ΙΠ ΑΕΙ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα