Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε πελεκάνους στη Χιλή

Οι αρχές της Χιλής ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη νέα κρούσματα εξαιρετικά μολυσματικού στελέχους της γρίπης των πτηνών σε άγρια πουλιά, καθώς η ασθένεια συνεχίζει να εξαπλώνεται στη νότια Αμερική.

Το στέλεχος της H5N1 επιβεβαιώθηκε πως είχε μολύνει δύο πελεκάνους, έκανε γνωστό το υπουργείο Γεωργίας της Χιλής στον ιστότοπό του, διευκρινίζοντας πως ένα κρούσμα εντοπίστηκε στην Ικίκε κι ένα δεύτερο στην Αντοφαγκάστα.

Μια ημέρα νωρίτερα, ανακοινωνόταν ο εντοπισμός του πρώτου κρούσματος, και αυτού σε θαλασσοπούλι.

Άλλες χώρες της περιοχής (Περού, Ισημερινός, Κολομβία) έχουν επίσης εντοπίσει κρούσματα. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, το πρόβλημα έγκειται στο ότι διανύεται η αποδημητική περίοδος και φθάνουν στην περιοχή πουλιά από τη βόρεια Αμερική που είναι φορείς του ιού.

Η ασθένεια μεταδίδεται πολύ συχνά και σε εκτρεφόμενα πτηνά. Πάντως, χθες η κυβέρνηση της Χιλής τόνισε πως δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα κρούσμα σε πτηνοτροφείο.

Η αρχική εστία της γρίπης των πτηνών στην αμερικανική ήπειρο εντοπίστηκε στον Καναδά πέρυσι. Τον Ιανουάριο, ο ιός εντοπίστηκε στις ΗΠΑ, όπου έπληξε την πτηνοτροφία.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) εξέφρασε πρόσφατα έντονη ανησυχία για την εξάπλωση της ασθένειας, για την οποία δεν υπάρχει καμία θεραπεία και η οποία έχει πολύ υψηλή θνητότητα στα άγρια όπως και στα εκτρεφόμενα πτηνά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα