Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών

Σύμφωνα με δελτίο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χθες, 9 Δεκεμβρίου 2013, που αφορά το ανωτέρω θέμα, φαίνεται από έκθεση .ότι οι γυναίκες στην Ευρώπη εξακολουθούν να εργάζονται 59 ημέρες “δωρεάν”…
Το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα, ή η μέση διαφορά των ωριαίων αποδοχών γυναικών και ανδρών στην Ε.Ε., ανέρχεται σε 16%. Σύμφωνα με την έκθεση, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ γυναικών και ανδρών εξακολουθεί να υφίσταται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., και κυμαίνεται από 27,3% στην Εσθονία μέχρι 2,3% στη Σλοβενία. Τα συνολικά στοιχεία δείχνουν μια ελαφριά καθοδική τάση τα τελευταία χρόνια, με μείωση 1,1% μεταξύ 2008 και 2011. Από τη σημερινή έκθεση συνάγεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά την καταπολέμηση των μισθολογικών ανισοτήτων στην Ε.Ε. έγκειται στην πρακτική εφαρμογή των κανόνων για ίσες αμοιβές και στη μη άσκηση προσφυγών από γυναίκες ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων.
«Με νόμους που διασφαλίζουν ίση αμοιβή για ίδια εργασία, ισότητα στο χώρο εργασίας και ελάχιστο δικαίωμα στην άδεια μητρότητας, η ισότητα των φύλων αποτελεί ευρωπαϊκό επίτευγμα. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για να επιτευχθεί πλήρης ισότητα των φύλων. Οι μισθολογικές διαφορές παραμένουν υψηλές και η κατάσταση δεν φαίνεται να αλλάζει. Και κάτι ακόμη χειρότερο: η αλλαγή που παρατηρείται οφείλεται περισσότερο σε μείωση των αποδοχών των ανδρών και όχι σε αύξηση των αποδοχών των γυναικών», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ. «Η αρχή της ίσης αμοιβής για ίδια εργασία περιλαμβάνεται στις Συνθήκες Ε.Ε. από το 1957. Είναι πλέον καιρός να γίνει πραγματικότητα και στον χώρο εργασίας.»
Η έκθεση αξιολογεί την εφαρμογή των διατάξεων για ίσες αμοιβές στην πράξη σε χώρες της Ε.Ε. και προβλέπει ότι στο μέλλον η κύρια πρόκληση για όλα τα κράτη μέλη θα είναι η ορθή εφαρμογή και επιβολή των κανόνων της οδηγίας του 2006 σχετικά με την ισότητα των φύλων.

Κοινωνική ένταξη των Ρομά
Είδε το φως της δημοσιότητας η πρώτη νομική πράξη της Ε.Ε. για κοινωνική ένταξη των Ρομά, σύμφωνα με χθεσινό Δελτίο Τύπου της Κομισιόν. Τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεσμεύθηκαν χθες να εφαρμόσουν μια σειρά συστάσεων, που εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την ταχύτερη οικονομική και κοινωνική ένταξη των κοινοτήτων των Ρομά. Η σύσταση του Συμβουλίου εγκρίθηκε ομόφωνα από τους υπουργούς των κρατών μελών σε λιγότερους από έξι μήνες από την υποβολή της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για την πρώτη νομική πράξη που εκδίδεται σε επίπεδο Ε.Ε. για την κοινωνική ένταξη των Ρομά. Εγκρίνοντας τη σύσταση αυτή, τα κράτη μέλη δεσμεύτηκαν να αναλάβουν στοχευμένη δράση για τη γεφύρωση των χάσματος ανάμεσα στους Ρομά και τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Καιρός ήταν γιατί η τάξη αυτή δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας όπως θέλουν ρατσιστές να θεωρούν διάφορες κοινωνικές ομάδες.
«Η σημερινή συμφωνία αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα ότι τα κράτη μέλη είναι πρόθυμα να προωθήσουν την ένταξη των Ρομά με ουσιαστικό τρόπο. Οι υπουργοί ανέλαβαν ομόφωνα τη δέσμευση να βελτιώσουν στην πράξη την κατάσταση των κοινοτήτων των Ρομά», δήλωσε η επίτροπος Δικαιοσύνης της Ε.Ε. και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βίβιαν Ρέντιγκ. «Τα βασικά εργαλεία για την ένταξη των Ρομά βρίσκονται πλέον στα χέρια των κρατών μελών και πρέπει τώρα τα λόγια να γίνουν πράξεις. Δεν θα διστάσουμε να υπενθυμίζουμε στις χώρες της Ε.Ε. τις δεσμεύσεις τους και να μεριμνούμε για την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων.»
Αλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι «δεν έχουμε το περιθώριο να τους απογοητεύσουμε. Εχει έρθει πια η ώρα για τα κράτη μέλη να διαθέσουν σημαντικό μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων της περιόδου 2014 – 20, καθώς και εθνικούς πόρους, για να βοηθήσουν τις κοινότητες των Ρομά να πραγματώσουν το πλήρες δυναμικό τους». Ο συμπαθής επίτροπος ξεχνά το ελληνικό δράμα που αγγίζει κάθε πολίτη, Ρομά ή όχι!
Εξάλλου, για να μη δώσουμε παραπάνω σημασία από αυτήν που έχει μια σύσταση, υπενθυμίζουμε ότι η σύσταση δεν είναι δεσμευτική από νομική άποψη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα