Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Λέξεις πίσω από τον Μύθο: Κι είναι νωρίς ακόμα

Νύχτα βαθιά. Κι είναι νωρίς ακόμα. Πα να πει, πως έρχεται κι άλλη νύχτα. Κι είναι νωρίς ακόμα. Τα ματόκλαδα κλείνουν. Σα στάχυα στον άνεμο. Σα να υποκλίνονται στα όνειρα. Που ελπίζουν πως θα ‘ρθουν. Θαρρείς άνοιξη πως είναι ; Δε πολυφαίνονται για άνοιξη τούτοι οι καιροί. Οι άνθρωποι χειμωνιάτικα ψωνίζουν. Και θα μπορούσε να πλησιάζει καλοκαίρι. Κρύο κάνει στους καιρούς του τώρα. Πολλά έχουν πει για διάφορα. Στο μεταξύ… Μετάξι κοφτερό το τώρα. Οι μεταξένιες κλωστές είναι οι πιο δυνατές. Περίεργο θα πεις. Μα έτσι είναι. Ίσως γι’ αυτό, οι ψυχές, στο μετάξι ντύθηκαν. Έχει μεγαλύτερη αντοχή βλέπεις. Πολλά έχουν πει για διάφορα. Στο μεταξύ, λες και γέμισε το σύμπαν καθρέφτες. Φοράνε τα καλά τους οι άνθρωποι σα καθρεφτίζονται.

Όμως το καλύτερο καθρέφτισμα το κάνει η σκιά τους. Βλέπεις η σκιά δείχνει όλα τα ψεγάδια. Και κάποιες φορές βάζει και δικά της. Γι’ αυτό το καλύτερο καθρέφτισμα θα ‘ταν στη σκιά του καθενός. Μα κανείς δε το προτιμά. Βλέπεις… Δείχνει όλα τα ψεγάδια. Έχει κάνει κολεγιά με το φως. Κι αλήθεια γι’ αυτό λέει η σκιά. Γι αυτό οι άνθρωποι δεν προτιμούν τη σκιά τους για καθρέφτισμα. Προτιμούν να φορούν τα καλά τους στους καθρέφτες. Μόνο οι ασκητές κι οι μαχητές, ελλείψει καθρέφτη, καθρεφτίζονται στη σκιά τους. Κι είναι αυτό το καθρέφτισμα, το μετάξι το κοφτερό. Που κόβει το χέρι στο άγγιγμά του. Γι’ αυτό το προτιμούν αυτοί που συνήθως ασκούνται.

Στης ψυχής την άσκηση. Τα ματόκλαδα κλείνουν. Κι είναι νωρίς ακόμα. Σα να υποκλίνονται στα όνειρα. Ακόμα και ελλείψη ονείρων. Κι είναι έρημος ο δρόμος. Κι είναι νωρίς ακόμα. Και κάνει κρύο. Και λες. Κρύο; Και σε λίγο καλοκαίρι έρχεται ; Και πως αυτό; Πως κρύωσαν οι κόσμοι και τα σύμπαντα που από φωτιά γεννήθηκαν. Πως κρύωσαν κι οι άνθρωποι που από φωτιά γεννήθηκαν ; Κι έχουν πολύ φως τη νύχτα οι πολιτείες.

Κι έχασε εξ’ αιτίας του το ρυθμό της η ανάσα. Κι έχασε εξ’ αιτίας του τον δρόμο της, η έρημος. Που τόσα έχουν πει για την έρημο. Τη μυρωμένη. Με των ασκητών τ’ αναστέναγμα. Στο μεταξύ, οι κόσμοι που βλέπεις τώρα, μπορεί άλλοι να ‘ναι πια στον τόπο τους. Κι εσύ, απλά, δεν το ξέρεις ακόμα. Νύχτα βαθιά. Κι είναι νωρίς ακόμα…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα