Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2022

«Λέμε την αλήθεια στην εξουσία»

» 10o επιμορφωτικό σεμινάριο του ιδρύματος “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη”

«Δικαίωμα η εκπαίδευση
γιατί οι καιροί αλλάξαν
τα χρόνια της αμορφωσιάς
σαν τα πουλιά περάσαν»

(μαντινάδα μαθητών Γυμνασίου Αλικιανού)

Στις 9/11/2021 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το 10ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο Εκπαιδευτικών του προγράμματος «ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ» από το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».

Τις εργασίες του επιμορφωτικού σεμιναρίου άνοιξε η Πρόεδρος του Ιδρύματος κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η οποία αφού συνεχάρη τους καθηγητές, τους μαθητές και τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα προχώρησε σε δύο σημαντικές ανακοινώσεις ότι:

α) Το πρόγραμμα «ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ» εντάσσεται στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, που από το τρέχον σχολικό έτος έχουν ενταχθεί στα ωρολόγια προγράμματα της πρωτοβάθμιας & δ/θμιας εκπ/σης της χώρας και

β) αφού συνεχάρη προσωπικά τις καθηγήτριες του Γυμνασίου Αλικιανού, κα Αργυρώ Τζαγκαράκη & Μ. Τσαχουρίδου και τους μαθητές, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για το σχολικό έτος 2020-2021, ανακοίνωσε την έκδοση του βιβλίου «Το δικαίωμα και η μαντινάδα», που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του υλοποίησης του εν λόγω προγράμματος από το Γυμνάσιο Αλικιανού.

Κατά τη διάρκεια του Επιμορφωτικού Σεμιναρίου δόθηκε η ευκαιρία στα σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία» να παρουσιάσουν τις εργασίες τους, ν’ ανταλλάξουν οι καθηγητές απόψεις σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος στα ελληνικά σχολεία και να παρουσιαστούν οι δράσεις του προγράμματος για το τρέχον σχολικό έτος.

Στις εργασίες του Επιμορφωτικού Σεμινάριου συμμετείχαν εκπαιδευτικοί και μαθητές τόσο των ελληνικών σχολείων, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, όσο και Κολλεγίων της Αμερικής, καθώς το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη». συνεργάζεται με το Ίδρυμα «Robert F. Kennedy Human Rights» για την εφαρμογή του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Λέμε την Αλήθεια την Εξουσία», το οποίο αποτελεί παγκόσμια αποκλειστικότητα του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights» και έχει διδαχτεί σε χιλιάδες μαθητές όλων των βαθμίδων σε όλο τον κόσμο.

Προσέτι, τις εργασίες του Επιμορφωτικού Σεμιναρίου τίμησε με την παρουσία της μεταξύ των άλλων και η κα Kerry Keneddy, κόρης του αείμνηστου Robert F. Kennedy, στο βιβλίο της οποίας «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία: Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που Αλλάζουν τον Κόσμο μας» είναι βασισμένο το όλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Λέμε την αλήθεια στην Εξουσία».

Το Γυμνάσιο Αλικιανού ήταν το σχολείο που έκλεισε τις εργασίες του εν λόγω Επιμορφωτικού Σεμιναρίου, που οργάνωσε Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», την Τρίτη 9/11/2021, διαβάζοντας οι μεν μαθήτριες Βενατσιάνα Ηλιάκη και Αντ. Κατσουλάκη την μαντινάδα που ακολουθεί τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική της εκδοχής, οι δε μαθητές Π. Φουντεδάκης (λύρα) και Χρ. Τζωρτζάκης (λαούτο) τραγουδώντας την στους ήχους της Κρητικής μουσικής παράδοσης.

Έχω δικαίωμα και εγώ
γράμματα να μαθαίνω
και ότι γίνεται στη γη
να το καταλαβαίνω
*
Έχω το δικαίωμα
να πάω στο σχολείο
να μάθω πράματα πολλά
από καθένα βιβλίο
*
Δικαίωμα έχω στη ζωή
τα γράμματα να μάθω
να γίνω επιστήμονας
τον κόσμο να αλλάξω

Το εγχείρημα του Γυμνασίου Αλικιανού να μεταφέρει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε μαντινάδες στο πλαίσιο του προγράμματος «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία» και να τις συγκεντρώσει σε μία σχολική έκδοση τα δύο τελευταία σχολικά έτη, δεν αποτελούσε μόνο ένα δύσκολο εγχείρημα λόγω της πανδημίας, αλλά ένα πρωτοποριακό τόλμημα στο χώρο της εκπαίδευσης, καθώς αποπειράται να παντρέψει την τοπική κρητική παράδοση με τις σύγχρονες ανάγκες της εποχής, επιτρέποντας έτσι στους μαθητές μας να εξοικειωθούν από τη μικρή τους ηλικία με την έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ώστε αύριο, ως μελλοντικοί πολίτες, να διασφαλίσουν τη δημιουργία μιας καλύτερης και δικαιότερης κοινωνίας, όπως είναι και ο στόχος του προγράμματος. Με το εγχείρημά του αυτό το Γυμνάσιο Αλικιανού δεν εγκαινιάζει μόνο νέους τρόπους εκπαίδευσης και δεν σηματοδοτεί απλώς νέες μορφές κοινωνικοποίησης στο χώρο της εκπαίδευσης, αλλά δείχνει με απτό τρόπο πως μπορεί να λειτουργήσει η Παράδοση στο χώρο του σχολείου. Παράδοση δεν σημαίνει στείρα μίμηση, ανακύκλωση παρωχημένων σχημάτων του παρελθόντος, αλλά ζωντανή επικοινωνία με το δένδρο της τοπικής σου πολιτιστικής κληρονομιάς. Μόνο σεβόμενος τις ρίζες σου, γίνεσαι ένα ζωντανό κλαρί στο αιωνόβιο δένδρο της πολιτιστικής σου κληρονομιάς και ταυτόχρονα ο τοπικός σου λόγος αποκτά μια οικουμενικότητα, που τόση απλοχεριά την πρόσφεραν στο Γυμνάσιο Αλικιανού, οι συνεργάτες του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπως μας διαβεβαίωσαν οι οργανωτές του προγράμματος και που με τόσο μητρική στοργή αγκάλιασε το όλο σχολικό μας εγχείρημα η Πρόεδρος του Ιδρύματος κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο, πως στο πλαίσιο των εργασιών του εν λόγω Επιμορφωτικού Σεμιναρίου, δεν είχαμε ως Γυμνάσιο Αλικιανού να καταθέσουμε διαμέσου της υπεύθυνης του προγράμματος καθηγήτριας του σχολείου μας κας Αργυρώ Τζαγκαράκη, παρά μόνο ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, σε όλους εκείνους του οργανωτές του προγράμματος «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία», που δεν μας πρόσφεραν μόνο το χωράφι να εναποθέσουμε το σπόρο της εκπαιδευτικής μας παρουσίας στα εκπαιδευτικά δρώμενα της χώρα μας και όχι μόνο, αλλά και που έσπευσαν με τόσο ζέση να τον αγκαλιάσουν και να τον αναδείξουν. Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στην Πρόεδρο του Ιδρύματος κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και στην ψυχή του προγράμματος κα Σοφία Δάρτζαλη, η παρουσία της οποίας επιβεβαιώνει εκείνη την σοφία των παλαιών, ότι ο ρόλος του θεμελίου είναι πάντα ο αυτός∙ να συγκρατεί το οικοδόμημα χωρίς ποτέ να φαίνεται.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα