Παρασκευή, 14 Μαΐου, 2021

Κυδώνι: Χρυσό μήλο

Ο ξεχωριστός αυτός καρπός κατάγεται από τη Περσία ενώ είναι αυτοφυής και στις χώρες της μεσογειακής λεκάνης.
Το χρυσό μήλο κατέχει μια ξεχωριστή θέση όχι μόνο στη κουζίνα αλλά και στη λογοτεχνία καθώς θεωρείται σύμβολο γονιμότητας και ευτυχίας. Αλλωστε για τους αρχαίους Έλληνες το κυδώνι αποτελούσε σύμβολο γονιμότητας και ήταν αφιερωμένο στη θεά Αφροδίτη.
Διαχρονικά έχουν ασχοληθεί αρκετοί λογοτέχνες και ζωγράφοι με τον συγκεκριμένο καρπό. Υπήρξε αναπόσπαστο γαστρονομικό υλικό εποχής στα  περίφημα συμπόσια της αρχαιότητας, με το περίφημο άρωμά τους και τη γευστικότητα των κυδωνιών οι μάγειροι της εποχής δημιουργούσαν περίφημα εδέσματα ικανά να αποπλανήσουν κάθε απαιτητικό ουρανίσκο, ώστε οι συνδαιτυμόνες του συμποσίου να βρίσκονται σε πελάγη ευτυχίας, επηρεασμένοι σαφώς και από τη θεά Αφροδίτη. Τα τελευταία χρόνια είχε απαξιωθεί από τους επαγγελματίες.
Το ιδιαίτερο αυτό φρούτο με τη χρυσαφένια φλούδα, σκληρή, στυφή με την   υπόλευκη σάρκα, αν παραμείνει για λίγο χρονικό διάστημα αποκτά ένα σκούρο χρώμα, όταν μαγειρευτεί με ζάχαρη γίνεται ρόδινη ενώ όταν μαγειρευτεί σαν συνοδευτικό χωρίς ζάχαρη έχει μια υποκίτρινη όψη. Τα κυδώνια συνδυάζονται υπέροχα με μήλα αχλάδια, αμύγδαλα, πορτοκάλια, τζίντζερ και αρμπαρόριζα. Η τεχνική ποσέ αναδεικνύει τη γεύση και τη βελούδινη ύφη τους ενώ αν τα πoσάρετε σε χυμό ροδιού θα πάρουν ένα εκπληκτικό ρουμπινί χρώμα.
Αριστο συνοδευτικό για κόκκινα και λιπαρά κρέατα σε έντονα αρωματικές σάλτσες, καθώς η οξύτητα του κυδωνιού, ισορροπεί τη λιπαρότητα και τα μπαχαρικά ή απλά ψητό. Επίσης ιδανικό συνοδευτικό με παλαιωμένη γραβιέρα, πηχτόγαλο, γιαούρτι και με φρέσκο ανθότυρο που σε μερικές μέρες θα εμφανιστεί στην αγορά.
Τα σπόρια του κυδωνιού έχουν υψηλή περιεκτικότητα πηκτίνης, μπορούν να παρασκευάσουν υψηλής ποιότητας μαρμελάδα και πελτέ κυδωνιού, χωρίς την προσθήκη ζάχαρης.
Το χρυσό μήλο είναι ένας θησαυρός της Ελληνικής γης.
Καλό θα ήταν να το θυμηθούμε και πάλι, να το εντάξουμε στη διατροφή μας, αφού τώρα είναι η εποχή του και να επωφεληθούμε από τις πολλές,   ευεργετικές, γευστικές και αισθητικές του ιδιότητες. Αλλωστε το υπέροχο άρωμά του γεμίζει με   εξωτικά αρώματα τους χώρους του σπιτιού αν το αφήσετε εκτός ψυγείου.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες