Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Κορωνοϊός: Η Επόμενη μέρα στη γαστρονομία

Oταν μιλάμε για μεγάλη κατανάλωση ελαιολάδου, χόρτων, οσπρίων, θυμαρίσιο μέλι, μικρά ψάρια, λίγο κρέας, κρασί και αφεψήματα βότανων, εννοούμε την κρητική διατροφή.
Σήμερα η διατροφική αξία της μάνας κρητικής γης επιβεβαιώνεται καθώς η χρήση του ελαιολάδου και όχι μόνο, δημιούργησε μια ασπίδα προστασίας υγείας απέναντι στο κορωνοϊό. Σύμφωνα δε με τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και τη διατροφή μας, αποφύγαμε τη μετάδοση των κρουσμάτων του θανατηφόρου ιού και τη μακάβρια καταμέτρηση νεκρών στην Κρήτη.
Οπως όλα δείχνουν τα πράγματα, ξεπεράσαμε και αυτή τη δύσκολη περίοδο και τώρα ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία, καθώς ο επιστήμονες δικαιώνονται σχετικά με τα οφέλη της κρητικής διατροφής, σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες.
Το σημείο είναι κομβικό καθώς η κρίση δεν πλήττει μόνο εμάς αλλά ολόκληρο τον κόσμο, πολλά πράγματα θα αλλάξουν δεν θα είναι κόσμος όπως ήταν πριν.
Τα πάντα θα προβλέπονται με αλγόριθμους, σήμερα δικαιώνονται οι επιστήμονες που ασχολούνται σε αυτό τον κλάδο της επιστήμης, καθώς υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται ανέπαφα πολλές συναλλαγές όπως αγορές από διάφορα καταστήματα από όλο τον κόσμο, έκδοση πιστοποιητικών, παροχή εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, παροχή εργασίας από το σπίτι, επικοινωνία με ανθρώπους σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης! Αυτή η εξέλιξη σίγουρα θα φέρει και πολλές εργασιακές – επαγγελματικές αλλαγές, αλλά μην ξεχνάμε οι αλγόριθμοι δεν τρώγονται, δεν παράγουν ελαιόλαδο, ντομάτες ή μέλι, τυροκομικά προϊόντα, κρασί ή γενικότερα, ποιοτικά τρόφιμα. Ολόκληρη η ανθρωπότητα χρειάζεται τροφή.
Αναμφισβήτητα πολλοί άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους αλλά και σε πολλούς νέους θα δοθούν νέες επαγγελματικές ευκαιρίες, καθώς τώρα φαίνεται πόσο ευάλωτη είναι η βιομηχανία του τουρισμού και οι επαγγελματίες που ασχολούνται μόνο με τον τουρισμό. Η ψηφιακή επανάσταση που έγινε στην Ελλάδα μέσα σε δυο μήνες λογικά θα χρειαζόταν 10-15 χρόνια.
Αλλωστε έχει αποδειχτεί μια κρίση δημιουργεί νέες ευκαιρίες. Τώρα το επόμενο βήμα είναι να προβάλουμε αυτό που επιτύχαμε και να εκμεταλλευτούμε τη στιγμή που ο Ιπποκράτης έβαλε τα θεμέλια της ιατρικής επιστήμης και έδωσε τα φώτα της σε όλο το κόσμο καθώς μπήκαν τα θεμέλια της διατροφής ως βάση για την υγεία του ανθρώπου.
Πρωταρχικό μας καθήκον είναι να ενισχύσουμε την αυθεντικότητα της τοπικής γαστρονομίας, να προβάλουμε το πράσινο χρυσό, με επώνυμο που είναι το ελαιόλαδο, τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, το κρασί, τη συν-τροφικότητα σαν ασπίδα και μέσο προστασίας της υγείας απευθυνόμενος στους πολίτες της οικουμένης ως μια περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης που με τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας και της τοπικής διατροφικής κουλτούρας, αποσοβήσαμε τη πανδημία στην Κρήτη.
Δεν μένει παρά να αποδειχτεί και επιστημονικά μέσα από έρευνες αξιόπιστων ερευνητικών κέντρων.
Τα επόμενα βήματα είναι να ασχοληθούν περισσότεροι νέοι με τον πρωτογενή τομέα. Ωστε να αναπτυχτούν συνέργειες μεταξύ ξενοδόχων, εστιατόρων, μαγείρων και παραγωγών του πρωτογενούς τομέα, ώστε να υπάρχει μια σταθερή ποιότητα, επαρκής ποσότητα και σταθερή τιμή.
Να αναπτυχτούν μενού βασιζόμενα στην αυθεντικότητα, στην εξελικτική διαχρονική γαστρονομία, εποχικότητα, ίσως με μερικές μοντέρνες πινελιές, αλλά βασική προϋπόθεση είναι τα προϊόντα να είναι εποχικά, φρέσκα, και τοπικά.
Δεν νοείται μερικοί ονειροπαρμένοι πιτσιρικοσέφ παρασυρμένοι από τα διάφορα σόσιαλ μίντια, να θέλουν και να προτείνουν εδέσματα μαγειρεύοντας ή να τηγανίζουν με διάφορα έλαια, σαφώς κατώτερα από το ελαιόλαδο ή να χρησιμοποιούν προϊόντα που έχουν διανύσει εκατοντάδες χιλιόμετρα, μόνο και μόνο για να εντυπωσιάσουν και να κερδίσουν ένα λάικ, σε μια επαρχιακή ταβέρνα, εστιατόριο ή ξενοδοχείο της Κρήτης
Βεβαίως όπως πάντα είναι καλοδεχούμενα τα αμιγώς έθνικ εστιατόρια καθώς δίνεται η δυνατότητα να δοκιμάσουμε, μια ξεχωριστή κουζίνα στην πόλη μας χωρίς να είναι απαραίτητο να ταξιδέψουμε.

Υ.Γ.
(Η κινόα για να βρεθεί στο πιάτο μας διανύει 17.000 χιλιόμετρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα