Δευτέρα, 21 Ιουνίου, 2021

Κλοπή οικολογικού “θησαυρού” στο Ινστιτούτο Υποτροπικών

“Χέρι” στη μοναδική εθνική συλλογή Χαρουπιάς στην Ελλάδα που βρίσκεται σε αγροτεμάχιο του Ινστιτούτου Υποτροπικών και Ελιάς – ΕΛΓΟ Δήμητρα στα Νεροκούρου έβαλαν άγνωστοι!

Συγκεκριμένα αφαιρέθηκαν σπορόφυτα δέντρα χαρουπιάς που είχαν φυτευτεί και ετοιμάζονταν να εμβολιαστούν καταστρέφοντας επί της ουσίας ερευνητική εργασία δύο ετών!

Αγροζημιές και αφαίρεση δέντρων στη μοναδική εθνική συλλογή Χαρουπιάς στην Ελλάδα σε αγροτεμάχιο του Ινστιτούτου Ελιάς στα Νεροκούρου!

Απογοητευμένη για την εικόνα που συνάντησε όταν βρέθηκε στο αγροτεμάχιο στα Νεροκούρου η Δρ. Τζατζάνη Θηρεσία – Τερέζα, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Υποτροπικών και Ελιάς – ΕΛΓΟ Δήμητρα υπεύθυνη του εργαστηρίου υποτροπικών φυτών.
«Έχουμε την πρώτη και μοναδική στην Ελλάδα, εθνική συλλογή χαρουπιάς! Την ξεκινήσαμε πριν από ενάμιση χρόνο δίνοντας παραγγελία στο δασικό φυτώριο για σπορόφυτα χαρουπιάς. Εδώ και ένα χρόνο τα μεγαλώνουμε στο αγροτεμάχιο του Ινστιτούτου στα Νεροκούρου και ήλθαμε αυτές τις ημέρες να κάνουμε τους εμβολιασμούς με επιλεγμένους γενοτύπους για να έχουμε την πρώτη εθνική συλλογή γενοτύπων που θα εμπλουτιστεί με τον καιρό. Δυστυχώς βρήκαμε να λείπουν τέσσερα δέντρα καθώς κάποιος μπήκε παράνομα, τα ξερίζωσε και προκάλεσε πρόβλημα και στο αρδευτικό σύστημα που πρόσφατα το στήσαμε με μεγάλο κόπο» επισήμανε η κ. Τζατζάνη μιλώντας στα “Χ.Ν.”

 

Στο 1ο επεισόδιο, συζητάμε μεσοβδόμαδα για τις εξελίξεις στον πολύπαθο Λόφο Καστέλι, τους λουκετο-λάγνους και τους λουκετο-μάχους των Χανίων και την… βολική ανακατάληψη του κτηρίου της Μεραρχίας.

 

Επισκεπτόμενοι το χώρο βλέπουμε τους λάκκους που άνοιξε όποιος πήρε τα δέντρα και τις ζημιές που προκάλεσε. «Αυτός που τα πήρε πρέπει να ξέρει ότι για 1 ευρώ που κάνει ένα υποκείμενο χαρουπιάς από κάποιο φυτώριο προκάλεσε μεγάλη ζημιά.
Τα δέντρα που πήρε είναι απίθανο να πιάσουν οπουδήποτε επιχειρήσει να τα φυτέψει γιατί καταστράφηκε το ριζικό τους σύστημα και αυτήν την εποχή η μεταφύτευση τους δεν θα πιάσει. Τέτοιες πράξεις μας φέρνουν δύο χρόνια πίσω και δύο χρόνια πίσω ερευνητικού έργου είναι μεγάλη απώλεια. Ο ιδιώτης όταν κάνει καλά τη δουλειά του βγάζει χρήματα, όταν ένας φορέας κάνει καλά τη δουλειά το κέρδος είναι για το σύνολο, επομένως είναι εθνική η ζημιά» τονίζει η ερευνήτρια.
Στο ίδιο αγροτεμάχιο βρίσκεται επίσης η εθνική συλλογή φυτών Πεκάν, Τσεριμόγιας, Φραγκοσυκιάς και μια συλλογή συκιάς. Ειδικά η χαρουπιά που μεταπολεμικά είχα εγκαταλειφθεί πλέον θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό δέντρο. Τα χαρούπια συγκαταλέγονται στα super foods, και χρησιμοποιούνται σχεδόν παντού στη βιομηχανία τροφίμων.
«Θέλαμε να στήσουμε μια τράπεζα φυτικού και γενετικού υλικού που για πρώτη φορά θα επιλέγαμε τους γενότυπους ώστε στο έμμεσο μέλλον να γίνει η καταχώρηση και η περιγραφή τους , να μπουν στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών και να δημιουργηθεί πιστοποιημένο φυτικό υλικό (δηλ. τα φυτώρια που έχουν τις προϋποθέσεις να λαμβάνουν υποκείμενα από το Ινστιτούτο και να αναπτύσσουν διάφορες ποικιλίες). Δυστυχώς τώρα πηγαίνουμε πίσω. Δεν ξέρω τους λόγους αυτής της πράξης κατά τη άποψη μου είναι θέμα νοοτροπίας και όχι χρημάτων» δηλώνει η κ. Τζατζάνη.
Δυστυχώς δεν είναι πρώτη φορά που τα αγροτεμάχια που χρησιμοποιεί το Ινστιτούτο πέφτουν θύμα εισβολής διαφόρων είτε για να κλέψουν και να καταστρέψουν, είτε για… να βοσκήσουν τα αιγοπρόβατα τους! Αυτό γίνονταν συστηματικά μέχρι και πριν από μια 4ετία, μέχρις ότου το Ινστιτούτο ενισχύθηκε με προσωπικό, επαναδραστηριοποιήθηκαν δυναμικά τα ερευνητικά του εργαστήρια, ξεκίνησαν μια σειρά από προγράμματα. Πλέον η περιουσία του Ινστιτούτου αξιοποιείται για την επιστημονική έρευνα αλλά δυστυχώς ορισμένοι δεν σέβονται ούτε την προσπάθεια, ούτε τους κόπους των ερευνητών και φυσικά ούτε τη σημασία της εργασίας τους.
Οι χαρουπιές που αναπτύσσονται στο Ινστιτούτο είναι των ποικιλιών ζαχαροχάρουπα, “πλάτσες” και “κατσούνια”

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες