Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Και να’μαστε πάλι!

Κύριε διευθυντά,
όχι στις αίθουσες των ιατρείων, των ασθενών και των χειρουργείων, όπως οφείλουμε, αλλά στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Οχι να εξετάζουμε, χειρουργούμε, θεραπεύουμε αλλά για μια ακόμα φορά να προσπαθούμε να εξηγήσουμε ότι δεν παθαίνει κανείς εγκεφαλικό οίδημα από τη χορήγηση υγρών αλλά από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Και ενώ καταφέρνουμε να έχουμε πρωτιές ως νομός σε ολόκληρη την Ελλάδα στην κατανάλωση αλκοόλ, τόσο σε ενήλικους όσο και σε ανήλικους, για μια ακόμη φορά αποφεύγουμε να αναφερθούμε στις ευθύνες που έχουμε ως κοινωνία, δάσκαλοι και γονείς. Ρίχνουμε όλες τις ευθύνες για το αποτέλεσμα της αδιαφορίας μας σε εκείνους τους «Θεούς»-γιατρούς που δεν πραγματοποποίησαν το θαύμα να σώσουν το παιδί από τα αναπόφευκτα.
Για μια ακόμα φορά πρέπει να βρούμε εξιλαστήρια θύματα για να καλύψουμε την ανεπάρκειά μας και τις τύψεις μας, μέσα από ένα δικαστικό σύστημα το οποίο δικάζει με βάση το κοινό περί δικαίου αίσθημα και όχι επιστημονικά δεδομένα.
Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή χώρα στην οποία δεν υπάρχει ο αρμόδιος ελεγκτικός μηχανισμός που διεξοδικά ελέγχει όλα τα ανάλογα ιατρικά περιστατικά πριν φτάσουν στα δικαστήρια, όπως στον υπόλοιπο ευνονούμενο κόσμο. Αυτό είναι και το πάγιο αίτημα της ιατρικής κοινότητας εδώ και χρόνια, αλλά «άγνωστο» παραμένει το γιατί δεν έχει υλοποιηθεί.
Και ενώ κυνηγάμε χίμαιρες, το Νοσοκομείο Ρεθύμνου έχει ανάγκη από προσωπικό – νέους γιατρούς που να στελεχώσουν τις κενές θέσεις και να δώσουν ώθηση στο δύσκολο έργο του. Μετά τις αλλεπάλληλες δικαστικές διώξεις των τελευταίων ετών, ελάχιστοι πλέον γιατροί δέχονται να υποβάλλουν αιτήσεις και να επανδρώσουν τις κενές θέσεις, ιδιαίτερα στα τμήματα αιχμής, θεωρώντας επισφαλή την εργασία τους σε αυτές τις συνθήκες.
Είναι ξεκάθαρο πλέον πού οδηγεί αυτή η κατάσταση: απαξιώνει, αποδυναμώνει και σταθερά υποβαθμίζει το μόνο νοσοκομείο του Νομού με αμέτρητες και σοβαρές συνέπειες για τον τοπικό πληθυσμό.
Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.
Είναι ανάγκη όλοι να αναλλάβουμε τις ευθύνες μας (πολιτέια, πολίτες, δικαστικοί, γιατροί). Διαφορετικά είμαστε όλοι αναγκασμένοι να εισπράξουμε το αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς.
Γαρμπή Αναστασία
ορθοπαιδικός


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα