Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021

Ιστορικό Αρχείο Κρήτης

Κύριε διευθυντά,
Κυριακή μεσημέρι στην αίθουσα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων ο Σύλλογος “Φίλοι Ιστορικού Αρχείου Κρήτης” με πρόεδρο τον κ. Γιάννη Πλατσιδάκη και σε συνεργασία με τα ΓΑΚ/ Ιστορικό Αρχείο Κρήτης διοργάνωσε εκδήλωση με τίτλο “Προσεγγίσεις στον ρόλο των Ιστορικών Αρχείων σήμερα” με ομιλήτρια την κα Ντίνα Αδαμοπούλου, προϊσταμένη ΓΑΚ – Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Υδρας με θέμα: «Η δημιουργική προσέγγιση του παρελθόντος με το παρόν, μέσω ενός σύγχρονου Αρχείου – Μουσείου. Η περίπτωση των ΓΑΚ – Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Υδρας» και η κα Ελένη Κωβαίου, υπεύθυνη Κλειστών συλλόγων της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα: “Βιβλιοθήκες και Αρχεία στον Παγκόσμιο Ιστό”.
Σκοπός της αναφοράς μου αυτής είναι να συγχαρώ τους “Φίλους Ιστορικών Αρχείων Κρήτης” και τον κ. Γιάννη Πλατσιδάκη προσωπικά για την πρωτοβουλία αυτή.
Σε μία πόλη όπως είναι τα Χανιά μας, είναι λυπηρό να είναι τόσο παραμελημένο, τόσο αφημένο στην αφάνεια, σαν “νεκροταφείο” ένα τόσο σημαντικό ιστορικό υλικό. Η πρωτοβουλία να δοθεί η ευκαιρία στην κα Ντίνα Αδαμοπούλου να εξιστορήσει όλες τις δικές της εμπειρίες, τους αγώνες της, τις υπεράνθρωπες προσπάθειες χρόνων για να ζωντανέψει το κτήριο και το υλικό του Ιστορικού Αρχείου Υδρας, σίγουρα θα αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για να ξεκινήσει το γρανάζι που θα φέρει το ποθητό αποτέλεσμα για το δικό μας Ιστορικό Αρχείο.
Αναλυτικά προβλήθηκε ο αγώνας των Υδραίων ώστε ένα κτήριο “γιαπί” να μεταμορφωθεί σε ένα κομψοτέχνημα, καμάρι των Υδραίων, όπου φιλοξενούνται πλέον με τον αρμόζοντα σεβασμό, πολλά εκθέματα και βιβλία. Χώρος ανοιχτός στους κατοίκους του νησιού, στους μαθητές, στους επισκέπτες. Χώρος που φιλοξενεί καλλιτέχνες και δίνει ζωή στο νησί. Ολα αυτά, από την αρχή της προσπάθειας, μέχρι τη στιγμή της ολοκλήρωσης του έργου ας είναι ένα παράδειγμα για τους Χανιώτες “Φίλοι του Ιστορικού Αρχείου”, ας είναι η δύναμη που χρειάζεται ώστε να φτάσουν στο ποθητό αποτέλεσμα.
Στην προσπάθεια αυτή έχετε ήδη στο πλευρό σας τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, τον Συνεταιρισμό Ηλεκτρολόγων Χανίων καθώς και την Περιφέρεια Κρήτης.
Αξιέπαινοι “Φίλοι του Ιστορικού Αρχείου” και κ. Πλατσιδάκη, σας εύχομαι ολόψυχα καλή δύναμη, υλοποίηση της ιδέας σας. Θα έλθει σίγουρα η στιγμή που θα νιώσετε την ικανοποίηση επιτυχίας στον στόχο σας. Την ικανοποίηση όταν θα ανοίγετε τις πόρτες του Ιστορικού Αρχείου της Κρήτης στους Χανιώτες για να γνωρίσουν τους θησαυρούς της Ιστορίας μας.
Καλή δύναμη και καλή επιτυχία
Mαριάννα Μαυροματάκη

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα