Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Ιστορία της Ιατρικής: Eνα απίθανο ταξίδι στον χρόνο (μέρος 378o)

Οι ιατρικές πρακτικές συνοδεύουν τον άνθρωπο από τη στιγμή που έκανε τα πρώτα τουβήματα στη γη. Ο δρόμος που ακολούθησε η ιατρική στο πέρασμα του χρόνου, είναι γεμάτος από εκπληκτικές ιστορίες αυτοσχεδιασμού, άγνοιας, απάτης, πάθους ή και λάθους.

Ο διάσημος ιατρός του 11ου αιώνα Κωνσταντίνος ο Αφρικανός, που έδρασε στο Σαλέρνο της Ιταλίας, πραγματοποιεί οπτική ανάλυση δείγματος ούρων.
Οδοντοστοιχία από ελεφαντόδοντο, που συγκρατείται με ατσάλινα ελατήρια, η οποία κατασκευάστηκε στη Μέση Ανατολή περίπου στα μέσα του 18ου αιώνα.

 

Γυναικολογική χειρουργική επέμβαση μπροστά σε ένα μεγάλο ακροατήριο γιατρών, στο Μαιευτικό Ινστιτούτο της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία, γύρω στο 1905.
Ο Νεοζηλανδός αναισθησιολόγος Sir Robert Macintosh ήταν ο πρώτος καθηγητής Αναισθησιολογίας, εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το 1943 ανακάλυψε το λαρυγγοσκόπιο (ένα ειδικό όργανο το οποίο βοηθά στη διάνοιξη δίοδο προς την τραχεία στις διασωληνώσεις), που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα.
Ένα από τα πρώτα κολποσκόπια (όργανα για την επισκόπηση του γυναικείου κόλπου) από ξύλο και μέταλλο, επινοήθηκε από τον Γάλλο γυναικολόγο και εφευρέτη ιατρικών οργάνων Joseph Recamier (1774-1852). Επίσης, ήταν ο πρώτος που επινόησε τον όρο “μετάσταση” για την εξάπλωση του καρκίνου, που ανέφερε στην εργασία του με τίτλο “Recherches sur le traitement du cancer”
του 1829.
Γελοιογραφία του Thomas Rowlandson, που δείχνει τον τρόμο ενός ασθενούς και της συζύγου του, καθώς ένας χειρουργός ανοίγει την τσάντα με τα εργαλεία του. Βλέποντας τον σκελετό και μια αφίσα στον τοίχο που διαφημίζει διαλέξεις ανατομίας, φοβούνται ότι ο ασθενής θα πεθάνει και το σώμα του θα χρησιμοποιηθεί για ανατομική επίδειξη (Λονδίνο, 1811).
Καρικατούρα του Βρετανού γελοιογράφου George Cruikshank (“Headache’’), η οποία απεικονίζει υποτιθέμενα δαιμόνια που προκαλούν πονοκέφαλο, Λονδίνο, 1819).
Επιδημία πανώλης σε αρχαία πόλη, σε πίνακα του Φλαμανδού ζωγράφου Michiel Sweerts. Πιστεύεται ότι απεικονίζει τον λοιμό της Αθήνας, μια επιδημία που την έπληξε το 430 π.Χ. και πιστεύεται ότι οδήγησε στο θάνατο 75-100.000 ανθρώπους (Φλαμανδία Βελγίου, 1653).
Ο Άγγλος γιατρός John Snow (1813-1858) ήταν πρωτοπόρος στη χρήση αναισθητικών ουσιών για την υποβοήθηση του τοκετού. Το 1853 χορήγησε με επιτυχία χλωροφόρμιο στη βασίλισσα Βικτωρία κατά τη διάρκεια του τοκετού του όγδοου παιδιού της, του Λεοπόλδου.

Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα