Με σύνθηµα «Να κλείσει η βάση της Σούδας – Όχι στον πόλεµο», δεκάδες φορείς και σωµατεία από όλη την Κρήτη καλούν σε παγκρήτια αντιπολεµική – αντιβασική πορεία την Κυριακή στα Χανιά, µε συγκέντρωση στις 12 το µεσηµέρι στην Πλατεία ∆ηµοτικής Αγοράς και πορεία προς τη Βάση της Σούδας.
Η κινητοποίηση αποτελεί κορύφωση του αντιιµπεριαλιστικού διηµέρου που ξεκινά σήµερα µε εκδηλώσεις και συναυλία στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας.
Τη δράση στηρίζουν η Επιτροπή Ειρήνης Κρήτης, φοιτητικοί σύλλογοι, εργατικά σωµατεία, εκπαιδευτικές ενώσεις και δεκάδες δηµοτικές κινήσεις. Στο πλευρό των διαδηλωτών βρίσκονται οργανώσεις από το Ηράκλειο, το Ρέθυµνο, τα Χανιά και τον Αποκόρωνα, καθώς και συνδικαλιστές, επιστήµονες, εκπαιδευτικοί και αιρετοί.
Σήµερα στις 19:00 στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας διοργανώνεται «πλατιά σύσκεψη για τη δηµιουργία Παγκρήτιας Επιτροπής κατά της εµπλοκής της χώρας µας στον πόλεµο και της βάσης της Σούδας». Θα ακολουθήσει στις 21:00 συναυλία µε τους The Halicuti Band και στη συνέχεια ρεµπέτικο γλέντι µε την Ελευθερία Μπλαζάκη, τον ∆ηµήτρη Βουρλάκη και τον Αλέξανδρο Χαλαβαζή.
Οι φορείς καταγγέλλουν τον «κοµβικό ρόλο» που παίζει η Βάση της Σούδας στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, κάνοντας λόγο για «µετατροπή της Κρήτης σε ορµητήριο πολέµων και µαγνήτη κινδύνων». Στο πλαίσιο αυτό, έντονες είναι και οι αντιδράσεις για τη συµµετοχή της Περιφέρειας Κρήτης σε συνέδριο του ΝΑΤΟ µε θέµα την ασφάλεια στη θάλασσα, την οποία κατήγγειλε η «Λαϊκή Συσπείρωση» κάνοντας λόγο για «ξέπλυµα των πολεµικών σχεδιασµών».
Φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης πραγµατοποίησαν κινητοποίηση στην Πρυτανεία, καταγγέλλοντας συνεργασίες καθηγητών και εργαστηρίων µε τη Βάση και το ΝΑΤΟ, ενώ υπήρξε ένταση κατά την παρέµβαση στο γραφείο καθηγητή που συµµετέχει σε προγράµµατα µε στρατιωτικές διασυνδέσεις.
Στις κινητοποιήσεις κυριαρχούν τα αιτήµατα για την άµεση απεµπλοκή της Ελλάδας από πολεµικές επιχειρήσεις και τη µείωση των εξοπλιστικών δαπανών, µε παράλληλη στήριξη στην Υγεία, την Παιδεία και τις λαϊκές ανάγκες. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού και τις σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ, µε την ΕΛΜΕ Χανίων να καλεί σε µαζική συµµετοχή για «να σταµατήσει το µακελειό στη Γάζα».
Στήριξη στην κινητοποίηση εκφράζουν µέσα από κοινό κείµενο υπογραφών δεκάδες πολίτες από όλη την Κρήτη – γιατροί, καθηγητές, µουσικοί, συνταξιούχοι, δηµοτικοί σύµβουλοι – δηλώνοντας την αντίθεσή τους στην εµπλοκή της χώρας στον πόλεµο. Αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, χαρακτηρίζοντας τη Σούδα «ορµητήριο των δολοφονικών σχεδιασµών ΗΠΑ – ΝΑΤΟ».
Οι διοργανωτές καλούν σε µαζική συµµετοχή, επισηµαίνοντας ότι η ιστορία της Κρήτης είναι συνυφασµένη µε τους αγώνες ενάντια στις βάσεις και τις επεµβάσεις, µε στόχο «η Σούδα να γίνει λιµάνι των λαών και όχι των πολέµων».