» Πρόβλεψη της εξέλιξης και του κινδύνου ρήξης ανευρύσµατος κοιλιακής αορτής
Ένα καινοτόµο εργαλείο για την πρόβλεψη της εξέλιξης του ανευρύσµατος κοιλιακής αορτής, καθώς και του κινδύνου ρήξης -η οποία µπορεί να αποβεί θανατηφόρα- αναπτύσσουν Έλληνες επιστήµονες στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου SAFE-AORTA.
Το έργο χρηµατοδοτείται µε πόρους από το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο µε τη συνεργασία των εξής εταίρων: το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήµιο ∆υτικής Μακεδονίας), το Πανεπιστήµιο ∆υτικής Αττικής, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήµιο, το Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου και το Ίδρυµα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδηµίας Αθηνών. Συµµετέχουν επίσης η Αγγειοχειρουργική Κλινική του νοσοκοµείου Αττικόν στην Αθήνα και η αντίστοιχη κλινική του Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου Λάρισας και η Μονάδα Ιατρικής Τεχνολογίας και Ευφυών Πληροφοριακών Συστηµάτων του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων.
Βασικός στόχος του έργου SAFE-AORTA είναι η ανάπτυξη ενός Συστήµατος Υποστήριξης Κλινικών Αποφάσεων, για την ακριβή πρόβλεψη της µορφολογικής εξέλιξης και της πιθανότητας ρήξης του ανευρύσµατος κοιλιακής αορτής. Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύσσεται εφαρµογή του SAFE-AORTA, στην οποία ο αγγειοχειρουργός δηµιουργεί φάκελο ασθενούς που περιλαµβάνει τα αποτελέσµατα απεικονιστικών εξετάσεων (µαγνητικής, αξονικής, υπερηχογραφήµατος), αιµατολογικών εξετάσεων και ιατρικού ιστορικού. Στη συνέχεια, δηµιουργείται ένα ψηφιακό δίδυµο – δηλαδή µια εικονική αναπαράσταση της αορτής του ασθενούς στον υπολογιστή – και παράγονται µη επεµβατικοί βιοδείκτες. Ο αγγειοχειρουργός ενηµερώνεται για τα αποτελέσµατα της ανάλυσης του Συστήµατος Υποστήριξης Κλινικών Αποφάσεων µέσω της εφαρµογής SAFE-AORTA, λαµβάνοντας µεταξύ άλλων και τρισδιάστατη αναπαράσταση της προβλεπόµενης εξέλιξης του ανευρύσµατος κοιλιακής αορτών, καθώς και των περιοχών του ανευρυσµατικού τοιχώµατος όπου είναι πιθανόν σηµειωθεί ρήξη.
«Πρόκειται για ένα έργο που εντάσσεται στις εµβληµατικές δράσεις της Γενικής Γραµµατείας Έρευνας και Καινοτοµίας. Ουσιαστικά, το έργο αποτελεί µια πλατφόρµα που λειτουργεί ως εργαλείο υποστήριξης λήψης αποφάσεων για τον αγγειοχειρουργό, αναφορικά µε το ανεύρυσµα κοιλιακής αορτής», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παντελής Αγγελίδης, διευθυντής του Εργαστηρίου Ιατρικής Τεχνολογίας και Ψηφιακής Υγείας και καθηγητής Βιοπληροφορικής και Ψηφιακής Υγείας στο Πανεπιστήµιο ∆υτικής Μακεδονίας.
Στο πλαίσιο του έργου, έχει ήδη δηµιουργηθεί το ψηφιακό δίδυµο.