Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Η ετήσια γενική συνέλευση του ΟΗΕ αποκαλύπτει την αποδυνάμωση της Δύσης

Είναι προφανές ότι η παγκοσμιοποίηση πραγματοποίησε το σύνολο των στόχων της. Η ετήσια συνάντηση των αρχηγών κρατών, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη ήταν μια αποκαλυπτική ευκαιρία για τους απλούς ανθρώπου του πλανήτη μας να δούμε ότι ο Οργανισμός αυτός πάσχει και η αρρώστια του προέρχεται από σειρά λόγων.. Η Δύση εμφανίσθηκε διαιρεμένη, ασυντόνιστη, δεινοπαθούσα και … απούσα! Αλλά ούτε οι Κινέζοι, οι Ινδοί ή οι Ρώσοι ηγέτες φαίνεται να έχουν καταφέρει να συμμετάσχουν. Η απουσία αυτών των εθνών, που είναι ακόμα οι νέες δυνάμεις της εποχής μας, υπογραμμίζει την απώλεια της ταχύτητας αυτού του θεσμού και γενικότερα της Δύσης.

Τίποτα θετικό δεν προοιωνίζει η τελευταία ετήσια γενική συνέλευση του ΟΗΕ, που συνιστά την παλιά Κοινωνία των Εθνών, και καταλήγει να αποτελεί βήμα για να εκφράσει κάποιος από τους λεγόμενους παγκόσμιους ηγέτες ορισμένες φράσεις χωρίς ειρμό, αλλά μια παιδαριώδης παράσταση ανύπαρκτης δύναμης.
Πρώτη ανεκδιήγητη ιστορία η ομιλία του υποτιθέμενου πλανητάρχη, ότι η ρήση του «πρώτα η Αμερική» είναι το μότο που τον ενδιαφέρει. Είναι η ρήση αυτή ικανή να μου επιτρέψει να επισφραγίσω την αμερικάνικη ηλιθιότητα γιατί με κόστος μηδέν είχα επικυριαρχήσει στον πλανήτη; Πως θα συνεχίσει να να δρα προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι απορίας άξιον. Ίδωμεν.
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν κατάφεραν να κρύψουν τα γέλια που ξέσπασαν όταν ο πλανητάρχης Τράμπ  εξήρε το έργο του, και είπε ότι καμία άλλη διοίκηση δεν είχε κάνει όσο και δική του κατά τη διάρκεια της ιστορίας της χώρας του. Πολλών προέδρων τα κόκαλα θα τρίζουν από τα … μαυσωλεία τους!
Στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ φανερή ήταν η απουσία του Κινέζου προέδρου Xi Jinping, του πρωθυπουργού  της Ινδίας Narendra Modi και του  Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και για άλλους λόγους της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. . Οι σχολιαστές δεν παρέλειψαν να σχολιάσουν ότι αυτές οι απουσίες είναι σημαντικές και ότι αυτό πρέπει να θεωρηθεί ως ένδειξη της αποδυνάμωσης του Οργανισμού.
Η παρακμή των Ηνωμένων Εθνών αντικατοπτρίζει την εμφάνιση μιας νέας παγκόσμιας τάξης που κυριαρχείται από την Κίνα.
Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ), είναι ευρασιατικός οργανισμός πολιτικής, οικονομικής και ασφάλειας, η δημιουργία του οποίου ανακοινώθηκε στις 15 Ιουνίου 2001 στη Σαγκάη της Κίνας από τους ηγέτες της Κίνας, του Καζακστάν, της Κιργιζίας, της Ρωσίας, του Τατζικιστάν και του Ουζμπεκιστάν. Ο Καταστατικός Χάρτης του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2002 και τέθηκε σε ισχύ στις 19 Σεπτεμβρίου 2003. Αυτές οι χώρες, εκτός από το Ουζμπεκιστάν, ήταν μέλη του ομίλου «Σαγκάη Πέντε», o οποίος ιδρύθηκε στις 26 Απριλίου 1996 στη Σαγκάη. Η Ινδία και το Πακιστάν προσχώρησαν στον ΟΣΣ ως πλήρη μέλη στις 9 Ιουνίου 2017 σε σύνοδο κορυφής στην Αστανά του Καζακστάν. Ο οργανισμός αυτός ιδρύθηκε για να λύσει τη φύση των διαφορών των συνόρων. Αλλά από τότε, αυτή η οργάνωση έχει αυξηθεί, και πέρυσι εντάχθηκαν η Ινδία και το Πακιστάν. Τώρα αντιπροσωπεύει 3,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους και σωρευτικό ΑΕΠ 37 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδόν το μισό του πληθυσμού και του εισοδήματος του πλανήτη.
Άρα πρόκειται για μια σοβαρή παρουσία και διαστρωματική υπεροχή επί της ουσίας της Κίνας έναντι των ΗΠΑ και βεβαίως μιας αποδυναμωμένης Ευρώπης, όπου η Γερμανία άσκησε όλες τις δυνατές πολιτικής υπερσυγκέντρωσης δύναμης για να μπορεί να σταθεί στα πόδια της στην αυξανόμενη υπεροχή της Κίνας και των ΗΠΑ.
Εδώ αρχίζει να διαφαίνεται και η αποτυχημένη αμερικάνικη στρατηγική, και μάλιστα υπό την επήρεια δυο αυταπόδεικτων γεγονότων που προκάλεσαν και προκαλούν τη δυτική υπεροχή (μέχρι σήμερα).
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, η Ουάσιγκτον αποσύρθηκε από τη συμφωνία για το λεγόμενο ιρανικό πυρηνικό πρόβλημα, το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Οικουμενικό Σύμφωνο για τη μετανάστευση και την Unesco. Προηγουμένως, οι ΗΠΑ είχαν καταγγείλει τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, και αυτό το μήνα, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον απείλησε να τιμωρήσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αν αμφισβητήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Το άλλο πακέτο αμφισβήτησης της παγκόσμιας τάξης βασίζεται στην Δυτική κυριαρχία και είχε αρχίσει πολύ πριν, χάρη σε δύο ιστορικά γεγονότα: την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου θεωρείται ως απόρριψη των δυτικών φιλελεύθερων αξιών, ενώ η χρηματοπιστωτική κρίση – της οποίας οι αναδυόμενες οικονομίες πρόκειται να είναι ένα από τα πρώτα θύματα – τους κλονίζει βαθιά.
Όλοι λοιπόν που είχαν ευνοήσει την παγκοσμιοποίηση τρέχουν τώρα και προσπαθούν να ξαναγράψουν τους κανόνες. Αρχίζοντας με την άρνηση της Δυτικοποίησης (Westernization). Εδώ είναι και η στροφή της Τουρκίας. Θα δούμε αν η χώρα αυτή αντέξει στο νέο σχηματισμό ή προσπαθήσει να διατηρηθεί πατώντας σε δυο βάρκες.
Εν τούτοις, διεθνείς αναλυτές δεν αποφεύγουν να σημειώσουν ότι η Κίνα παραμένει ενεργή στον ΟΗΕ και η ιστοσελίδα του Politico ισχυρίζεται ότι πίσω από τα παρασκήνια, η Κίνα είναι πιο ενεργή από ποτέ στα Ηνωμένα Έθνη.
Το διακύβευμα είναι σημαντικό και δεν πρέπει να το ξεχνούμε. Οι ΗΠΑ δηλώνουν το τέλος της παγκοσμιοποίησης και οι Κινέζοι που χάνουν από την εξέλιξη αυτή φροντίζουν να μη ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Στην ίδια τακτική και η σύμμαχος των Κινέζων, Ρωσία φαίνεται να θέλει να επωφεληθεί από τη στρατιωτική της επιτυχία στη Συρία για να επιβεβαιώσει ότι είναι μεγάλη δύναμη στα Ηνωμένα Έθνη, και να σβήσει την περίοδο αδυναμίας της μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου.
Σε μακροπρόθεσμη βάση, διπλωμάτες βλέπουν  την Κίνα να χρησιμοποιεί τα Ηνωμένα Έθνη για να νομιμοποιήσει ένα όραμα της, που αφορά τη διεθνή αναπτυξιακή συνεργασία και ανταγωνίζεται την παγκόσμια τάξη υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών – και δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ξαφνικά διστάζουν να υποστηρίξουν αυτήν την προοπτική, αυτή η ιδέα καθίσταται πολύ ελκυστική. Κινέζοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τον ΟΗΕ ως μέσο για την επιβολή του πολιτικού τους μοντέλου σε άλλα κράτη. Αλλά προωθούν την οικονομική και ιδεολογική επιρροή της Κίνας, καθώς πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν χρησιμοποιήσει τα Ηνωμένα Έθνη για να διαδώσουν τις δυτικές φιλελεύθερες αξίες από τον Ψυχρό Πόλεμο».
Τίποτα το καλό δεν προοιωνίζουν οι θύελλες που έρχονται, μετά τη σπορά των ανέμων που επιχειρείται!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα