Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

H χρήσητου διαδικτύου στην Ελλάδα

Τα στοιχεία που ακολουθούν δεν εμπνέουν αισιοδοξία τις εποχές που το διαδίκτυο και ειδικά μερικά social media, αλλά και παιχνίδια, τείνουν να δημιουργούν πραγματικό εθισμό, από τον οποίο κανείς πολύ δύσκολα μπορεί να βγει.
H νέα εποχή που χαρακτηρίζεται από την κάθε είδους ευκολία, αλλά και την παραβίαση της προσωπικής ζωής -ηθελημένα ή μη- ενώ μέσω του διαδικτύου προσφέρει πρόσβαση σε πηγές που πριν θα ήταν αδύνατον να βρεθούν, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την παραπληροφόρηση, αλλά και τις αδιασταύρωτες πληροφορίες. Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η υπερβολική χρήση του internet από τα μικρά παιδιά, που τα εγκλωβίζει σε εικονικούς κόσμους, προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία.
Στη χώρα μας, όπως σε όλα τα πράγματα, και με δεδομένο ότι κάθε μόδα λανσάρεται και καταναλώνεται στο έπακρο, η ιντερνετική χρήση έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια. Τα ακόλουθα στοιχεία από την ενημερωτική δράση του saferinternet.gr είναι καταλυτικά. Σύμφωνα με αυτά, το ποσοστό της υπερβολικής χρήσης του Διαδικτύου στην Ελλάδα για το πρώτο εννιάμηνο του 2015 έφτασε το 40%. Παρατηρείται, μάλιστα, αύξηση 9% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2014, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα συγκεντρωτικά στοιχεία των 31 Γραμμών Βοηθείας του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου, Insafe. Ανεβασμένος είναι και ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος ο οποίος ανέρχεται στο 7% από 5% το προηγούμενο διάστημα.
Η ιδιωτικότητα online καταλαμβάνει τη 2η θέση με 25%, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης των 9 μονάδων, γεγονός που δείχνει την άγνοια των χρηστών του Διαδικτύου -και ειδικά των νέων- να προστατεύσουν τα προσωπικά τους δεδομένα. Στην 3η θέση παραμένει ο διαδικτυακός εκφοβισμός με ποσοστό 16%, σημειώνοντας όμως μείωση σε σχέση με το 19% του προηγούμενου εξαμήνου. Τα αντίστοιχα ποσοστά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ανέρχονται σε 13% για την ιδιωτικότητα (ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με το 12%) και 15% για το διαδικτυακό εκφοβισμό που δείχνει μια σημαντική μείωση σε σχέση με το 21% του προηγούμενου εξαμήνου, αποδεικνύοντας πως η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών έχει έμπρακτα αποτελέσματα, προάγοντας παράλληλα το διαδικτυακό πολιτισμό και τις ηθικές αξίες που πρέπει να διέπουν τη συμπεριφορά μας online.
Οι αναφορές για τη σεξουαλικότητα και τις σχέσεις online κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος καθώς το ποσοστό αυξήθηκε στο 11% από 9% το β’ μισό του 2014. Αντιθέτως, οι αναφορές για grooming, sexting, σεξουαλική παρενόχληση, διατροφικές διαταραχές, αυτοτραυματισμό και αυτοκτονία παραμένουν σε μονοψήφια νούμερα.
Είναι ενδιαφέρον τέλος το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αναφορών είναι τηλεφωνικές, με ποσοστό 77% έναντι 19% των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και 3% του chat. Επιπλέον, το 70% των αναφορών αυτών προέρχονται από το γυναικείο φύλο και 30% από το ανδρικό, ενώ στα ποσοστά αυτά μόνο ένα 9% είναι ανήλικοι, ένα 15% είναι εκπαιδευτικοί και ένα 74% είναι γονείς.
Το διαδίκτυο χρησιμεύει σε πολλά πράγματα, βοηθά στην ενημέρωση και την πληροφόρηση, την ίδια στιγμή όμως μπορεί να αποτελέσει και απειλή ειδικά για τα μικρά παιδιά. Το πώς το χρησιμοποιεί ο καθένας, έχει να κάνει και με το τι αποτελέσματα έχει στην ψυχοσύνθεση του. Στην Ελλάδα, όπως προανέφερα, έχουμε συνηθίσει να καταναλώνουμε στο έπακρο το κάθε τι, προσπαθώντας να γεμίσουμε τον εαυτό μας. Το διαδίκτυο έχει και πάλι την τιμητική του, όπως τα κινητά και τα τάμπλετ. Ας ελπίσουμε ότι με τον καιρό οι πολίτες θα βάλουν λίγο φρένο σε αυτά που τους σερβίρουν. Γιατί μνημόνιο και υπερκατανάλωση δεν συμβιβάζονται.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα