Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Γυναίκα και καλοκαίρι: Οι 10 κίνδυνοι που απειλούν το “ασθενές” φύλο

Το καλοκαίρι αποτελεί για όλους μας μια περίοδο ανάπαυσης και χαλάρωσης. Ειδικά, όμως, το γυναικείο φύλο, που συχνά αποκαλείται, μάλλον ατυχώς, “ασθενές”, απειλείται από ορισμένους κρυφούς κινδύνους, που μπορούν να αναστατώσουν ακόμη και το πιο καλοσχεδιασμένο πρόγραμμα διακοπών!

1. Μυκητιάσεις
Οι μυκητιασικές λοιμώξεις οφείλονται κυρίως στον πανταχού παρόντα και τα πάντα μολύνοντα μύκητα του γένους κάντιντα. Οι μύκητες, γενικά, διασκεδάζουν και περνούν ανεπανάληπτες στιγμές δόξας, όταν αυξάνεται η υγρασία και η θερμοκρασία στο περιβάλλον, μέσα στις πισίνες, στα υγρά πατώματα των κοινόχρηστων χώρων, στη βρεγμένη άμμο και στις βρεγμένες πετσέτες. Πρέπει να σημειωθεί ότι η μυκητιασική λοίμωξη από το θαλασσινό νερό είναι πολύ σπάνια, εκτός και αν η θάλασσα είναι πολύ μολυσμένη, γι’ αυτό είναι καλύτερα να μαζέψετε τα κουβαδάκια σας και τα καλλωπιστικά σας είδη και να αλλάξετε παραλία, όταν υπάρχουν πινακίδες απαγόρευσης της κολύμβησης. Στην απευκταία περίπτωση που παρουσιαστεί φαγούρα ή ερυθρότητα στα έξω γεννητικά όργανα και έκκριση παχύρρευστων λευκωπών εκκριμάτων από τον κόλπο, τότε είναι πλέον αργά. Οι μύκητες έχουν ήδη πλήξει το (ενδεχομένως) καλλίγραμμο κορμί σας, οπότε τρέξτε μαζί με το σύντροφό σας σε κάποιο γυναικολόγο και ετοιμαστείτε (με μαθηματική ακρίβεια) για προμήθεια μερικών κουτιών αντιμυκητιασικών σκευασμάτων (κρέμες, χάπια, κολπικά υπόθετα κ.λπ.).

2. Κολπίτιδες
Το καλοκαίρι είναι ο καλύτερος φίλος των λοιμώξεων του γυναικείου γεννητικού συστήματος, με κυριότερες τις κολπίτιδες, οι οποίες οφείλονται σε ύπουλους μικροοργανισμούς, όπως ο αιμόφιλος, το μυκόπλασμα, οι τριχομονάδες και τα χλαμύδια. Αν νιώσετε ξαφνικά τσούξιμο στα έξω γεννητικά σας όργανα, μάλλον θα πρέπει να αρχίσετε να υποψιάζεστε την εμφάνιση κάποιας κολπίτιδας και να τρέξετε, μαζί με τον σύντροφό σας (που παραδοσιακά δεν θα δεχθεί λέγοντας (εγώ τι φταίω; Εσύ έχεις την κολπίτιδα…) στον γυναικολόγο σας για θεραπεία. Αν παθαίνετε συχνά κολπίτιδες, θα πρέπει να τηρείτε σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής, να αποφεύγετε το κολύμπι σε μη καθαρές πισίνες ή μολυσμένα νερά, να αλλάζετε το βρεγμένο μαγιό και να κάθεστε σε στεγνή και καθαρή πετσέτα, αφού η υγρασία και τα μικρόβια απολαμβάνουν τρικούβερτα πάρτι στις ευαίσθητες περιοχές σας.

3. Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα
Αν νιώσετε ακατανίκητη ερωτική επιθυμία όταν περνά από δίπλα σας ένας καλογυμνασμένος νεανίας (συνήθως φουσκωμένος από ορμόνες σε γυμναστήριο), τότε έχετε κολλήσει το ατίθασο μικρόβιο της, νόμιμης ή παράνομης, περιπέτειας. Η γενικότερη χαλαρότητα, η ξεγνοιασιά, η διάθεση υπέρβασης των συμβατικών κανόνων της υπόλοιπης χρονιάς και η αναζήτηση νέων εμπειριών, οδηγούν ορισμένες (;) γυναίκες στην αναζήτηση καινούριων ερωτικών συντρόφων, με καθόλου απίθανο αποτέλεσμα την προσβολή τους από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Τα νοσήματα αυτά (έρπητας γεννητικών οργάνων, κονδυλώματα, χλαμύδια, βλεννόρροια, AIDS, σύφιλη, ηπατίτιδα B και C κ.ά.) δεν είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να σας τύχει. Οι παρενέργειες αυτής της προσβολής ενδέχεται να είναι πολύ σοβαρές και κυμαίνονται από βασανιστική φαγούρα (έρπητας), ελάττωση της γονιμότητας (χλαμύδια), αύξηση πιθανότητας ανάπτυξης καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας (κονδυλώματα – ιός HPV), τραχηλίτιδα ή ουρηθρίτιδα (βλεννόρροια), ακόμη και απειλή της ίδιας της ανθρώπινης ζωής (ΑΙDS). Αν τελικά αποφασίσετε να κάνετε την παρασπονδία, μην παραλείψετε τη χρήση προφυλακτικού, που είναι το μόνο που μπορεί να σας προστατέψει σε σημαντικό βαθμό από τους άπονους μικροοργανισμούς που προκαλούν τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
4. Καρκίνος του δέρματος
Επειδή ο καρκίνος του δέρματος παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια μεγάλη εξάπλωση, είναι προτιμότερο να λάβετε μέτρα προστασίας, προτού πάθετε την τελική, μη αναστρέψιμη, ζημιά. Εκτός από την περιοχή του προσώπου, θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα τους μαστούς σας, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στον ήλιο. Το κυνήγι του τέλειου μαυρίσματος με την πολύωρη ηλιοθεραπεία (ακόμη και με τεχνητές μεθόδους, όπως το σολάριουμ) και η ανάγκη πολλών γυναικών να δείξουν στις φίλες τους ότι παρέλασαν στις παραλίες, αυξάνουν κατακόρυφα την πιθανότητα μελλοντικής εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Πρέπει να σημειωθεί, ακόμη, ότι η επίδραση της ακτινοβολίας είναι αθροιστική, δηλαδή η ποσότητα που λαμβάνουμε προστίθεται σε αυτήν που είχαμε λάβει στο παρελθόν, οπότε τα ευφυολογήματα του τύπου «κάηκα, αλλά μετά έβαλα κρέμα», ή «το παιδί έγινε σαν αρνίσιο παϊδάκι μόνο 3 φορές φέτος», δεν έχουν ιδιαίτερη βάση. Αφήστε που η υπερβολική έκθεση στον ήλιο επιδεινώνει, συνήθως, και μια σειρά από υπάρχοντα δερματολογικά προβλήματα, όπως είναι η ψωρίαση, το έκζεμα και η ακμή, κάνοντάς σας να φαίνεστε 1-2 δεκαετίες μεγαλύτερη.
Μερικές χρήσιμες προτάσεις, είναι η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο τις ώρες 11-16.00, η χρήση καπέλου ή καλύτερα ομπρέλας και η επάλειψη με αντιηλιακό υψηλού δείκτη προστασίας, που θα ανανεώνεται σε τακτά διαστήματα. Για καλύτερη προστασία, είναι προτιμότερη η κάλυψη ολόκληρης της επιφάνειας του σώματος με φρέσκο αντιηλιακό, ενώ οι τσιγκουνιές στην ποσότητα και η χρήση αντιηλιακού περασμένων ετών, είναι πιθανό να βλάψει το θεσπέσιο κορμί σας και επομένως την εικόνα σας στην κοινωνία.

5. Εγκυμοσύνη
Είναι γνωστό, ακόμη και στους άνδρες που ασχολούνται μόνο με το ποδόσφαιρο, ότι οι εγκυμονούσες περνάνε δύσκολες μέρες όταν κάνει πολύ ζέστη το καλοκαίρι. Έτσι, πολλές φορές, ιδίως όταν υπάρχει αυξημένη εφίδρωση και απώλεια υγρών, παρατηρείται οι γυναίκες σε ενδιαφέρουσα να λιποθυμούν στα στιβαρά μπράτσα των συντρόφων τους. Η λύση, και σε αυτήν την περίπτωση, είναι απλή: λήψη αυξημένων ποσοτήτων υγρών, ελαφρά και ανοιχτόχρωμα ρούχα, παραμονή σε δροσερό περιβάλλον και αποφυγή κοπιώδους σωματικής δραστηριότητας. Επιπλέον, οι εγκυμονούσες θα πρέπει να αποφεύγουν τις βουτιές, τις καταδύσεις, την έντονη κολύμβηση και την ατελείωτη ηλιοθεραπεία, ιδίως τις μεσημεριανές ώρες, αφού το έμβρυο που έχουν στην κοιλιά τους δε φταίει σε τίποτα να πληρώνει τις γυμναστικές επιδείξεις και την αυταρέσκεια της μητέρας του.
Άλλα πράγματα που θα πρέπει να προσέξουν οι έγκυες είναι τα μακρινά και κουραστικά ταξίδια (το έμβρυο χτυπιέται ως στιγμιαίος καφές), οι άσκοπες μετακινήσεις, καθώς και η διαμονή σε περιοχές χωρίς δυνατότητα ιατρικής φροντίδας από γυναικολόγο, αφού είναι προτιμότερο για μια γυναίκα να γεννήσει σε ένα μοντέρνο μαιευτήριο, παρά σε κάποια πολυσύχναστη παραλία, με δεκάδες περίεργους θεατές με κάμερες ή φωτογραφικές μηχανές ή κινητά στα χέρια.

6. Αντισύλληψη
Η καλοκαιρινή χαλάρωση των ηθών, εκτός από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, είναι δυνατό να οδηγήσει σε απρόβλεπτο φούσκωμα της κοιλιακής περιοχής, το οποίο θα οφείλεται σε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Μην ανησυχείτε, όμως, καθόλου. Η χρήση προφυλακτικού από τον άνδρα ή αντισυλληπτικών χαπιών από τη γυναίκα, μπορεί να αποτρέψει την καταστροφή. Έχουν κυκλοφορήσει, επίσης, και κάποια μοντέρνα χάπια για «επείγουσα αντισύλληψη», τα οποία λαμβάνονται λίγες ώρες μετά την ερωτική επαφή και έχουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν την εγκυμοσύνη. Μια άλλη χρήσιμη λειτουργία των αντισυλληπτικών, είναι η δυνατότητα μετάθεσης της έμμηνης ρύσης κατά μερικές μέρες, ώστε η γυναίκα να μπορεί εύκολα να απολαύσει την κολύμβηση ή άλλες καλοκαιρινές δραστηριότητες έντασης, λαγνείας και ξεφάντωσης.

7. Ποδηλασία
Το ποδήλατο είναι ένα πολύ χρήσιμο μέσο που γυμνάζει το σώμα και βοηθά τον άνθρωπο να απολαύσει τη φύση. Όταν πρόκειται, όμως, για μικρά κορίτσια εγκυμονεί κινδύνους, αφού σε περίπτωση ατυχημάτων, που δεν είναι σπάνια στην εξοχή, ενδέχεται να προκληθούν σοβαρά αιματώματα στα γεννητικά τους όργανα. Επειδή, όπως είναι φυσικό, η περιοχή αυτή τυγχάνει ιδιαίτερης σωματικής και ψυχολογικής ευαισθησίας, είναι απαραίτητη η χρήση κοριτσίστικων ποδηλάτων, αλλά και η επίδειξη προσοχής κατά τις εξορμήσεις στη φύση, αφού μια πιθανή βλάβη μπορεί να δημιουργήσει ποικίλα προβλήματα στο μέλλον, στο σημείο που αποτελεί την κορωνίδα της γυναικείας θηλυκότητας.
8. Περιττά κιλά
Η γνωστή ρήση «τα πάχη μου τα κάλλη μου» έχει περάσει προ πολλού στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Οι σύγχρονες γυναίκες πιέζονται από τις επιταγές της μόδας και τον σύγχρονο τρόπο ζωής, ώστε να διατηρούνται αδύνατες, ακόμη και ανορεξικές. Έτσι, πολλές εκπρόσωποι του ασθενούς φύλου, καταφεύγουν είτε σε ινστιτούτα αδυνατίσματος, είτε σε ατομικές δίαιτες, για να χάσουν τα περιττά κιλά τους και να δείξουν ομορφότερες και ελκυστικότερες στις πασαρέλες της παραλίας.
Προσοχή, όμως: Η απώλεια βάρους δεν πρέπει να είναι απότομη, αλλά σταδιακή, και να μην υπερβαίνει τα 2-3 κιλά το μήνα, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο του αντιαισθητικού «κρεμάσματος» του δέρματος.
Αν η ζυγαριά σας παρουσιάζει διακυμάνσεις πιο μεγάλες και από αυτές του δείκτη του χρηματιστηρίου, είναι ώρα να πάρετε δραστικά μέτρα. Ο περιορισμός των γλυκών και των παγωτών και η αποφυγή του βραδινού γεύματος, είναι το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε για να μην τσιμπήσετε μερικά περιττά κιλάκια το καλοκαίρι. Δεν θα ήταν άσχημα, ακόμη, να κάνετε και λίγη γυμναστική, με τρέξιμο ή κολύμπι, όχι μόνο για να εξανεμιστούν γρηγορότερα τα παχάκια, αλλά και για να σας μπαίνει το (πιθανότατα πανάκριβο) περσινό μαγιό σας.
9. Η καλοκαιρινή κατάθλιψη
Αν νιώθετε ότι τίποτα δεν είναι ενδιαφέρον πια στη ζωή, ότι είστε μόνη στον κόσμο, ότι κανείς δεν θέλει να παίξει ή να πάει διακοπές μαζί σας (όπως λένε τα παιδιά: «δε σε έχω φίλη», είναι πολύ πιθανό να πάσχετε από την κατάθλιψη του καλοκαιριού. Η κατάθλιψη αυτή εντείνεται τους καλοκαιρινούς μήνες και εμφανίζεται κυρίως σε όσες γυναίκες αντιμετωπίζουν προσωπικά ή οικογενειακά συναισθηματικά κενά. Η προσφυγή σε ειδικούς πρέπει να είναι το τελευταίο μέσο για την αντιμετώπισή της. Η έξοδος από το σπίτι για βόλτα, η επαφή με φίλους και συγγενείς και η γενικότερη αύξηση της εξωστρέφειας και της κοινωνικότητας, μπορεί να λύσει το πρόβλημα, να σας βγάλει οριστικά από το καβούκι σας και να σας αποδώσει ελεύθερες και ωραίες στο κοινωνικό σύνολο και τις παραλίες.

10. Τσιγάρα, ποτά και ξενύχτια
Αν το πρόσωπό σας δείχνει σαν κομμένη μαγιονέζα ή φαίνεστε σαν να έχετε περάσει με τα πόδια τη Σαχάρα, τότε σημαίνει ότι άρχισαν να φαίνονται τα σημάδια της κόπωσης από τις καλοκαιρινές ρεμούλες που ακούν στα γνωστά, και μη εξαιρετέα, ονόματα τσιγάρα, ποτά και ξενύχτια. Αυτά, θα μου πείτε, υπάρχουν όλο το χρόνο και στα δύο φύλα. Το καλοκαίρι, όμως, εντείνονται και εμφανίζονται σε καθημερινή βάση, διαταράσσοντας τις οργανικές ισορροπίες και εξασθενώντας ακόμη περισσότερο τον ευαίσθητο, αλλά διψασμένο για διασκέδαση, γυναικείο οργανισμό.
Επίλογος
Το καλοκαίρι είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για χαλάρωση, ανανέωση ή και αλλαγή του τρόπου ζωής των γυναικών, που μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της υγείας και της ψυχολογικής τους κατάστασης. Για να γίνουν, όμως, όλα αυτά τα ειδυλλιακά σχέδια πραγματικότητα, είναι απαραίτητο οι γυναίκες να ευαισθητοποιηθούν και να ενδιαφερθούν περισσότερο για την υγεία τους, αντιμετωπίζοντας θαρραλέα όλους τους κινδύνους που απειλούν να κάνουν τις διακοπές τους άνω κάτω και τα νεύρα τους κουρέλια! Μην ξεχνάτε ότι η ζωή συνεχίζεται ακάθεκτη, με νέες προκλήσεις και απαιτήσεις, και μετά τις διακοπές!!!

E-mail: stefanogiannis@gmail.com

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες