Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Γιατί τα σνακ είναι τόοοοοσο εθιστικά;

Τραγανά πατατάκια, λαχταριστή σοκολάτα, ακαταµάχητα ποπ κορν. Ναι, δεν είναι ό,τι πιο υγιεινό, ναι πρέπει να τα αποφεύγουµε, ναι είναι γεµάτα «κενές» θερµίδες που δεν µας προσφέρουν τίποτα περισσότερο από κιλά , θαµπό δέρµα και αυξηµένες τιµές στις εξετάσεις αίµατος. Και τότε γιατί δεν σταµατάµε να τα µασουλάµε; Από τη µια η λογική και από την άλλη οι αλµυροί και γλυκοί πειρασµοί που φαίνεται πως είναι πιο ισχυροί από τις ιατρικές συµβουλές. Τι συµβαίνει λοιπόν µε αυτά τα «υπουλα» σνακ που έχουν συνδεθεί µε διάφορες ασθένειες; Γιατί όταν βάλουµε ένα στο στόµα µας πρέπει να αδειάσουµε το σακουλάκι (αν δηλαδή δεν ανοίξουµε και δεύτερο;) Σήµερα, οι «Ιστορίες από τον Κόσµο» ψάχνουν τους λόγους που δεν µπορούµε να αντισταθούµε σε αυτά τα εξαιρετικά εθιστικά σνακ (και επίσης ψάχνουµε τα συστατικά από τα οποία αποτελούνται, εκεί δηλαδή όπου βρίσκεται και η αιτία του εθισµού).

Ποπ κορν

Είναι το πλέον «ακίνδυνο» σνακ, αφού –υπό συνθήκες- µπορεί να γίνει εξαιρετική λιχουδια ακόµα και κατά την περίοδο δίαιτας ή/και διατροφής. Το ποπ κορν, αυτή η ελαφριά, αέρινη, τραγανή απόλαυση δεν είναι απλώς ένας ιδανικός σύντροφος για τις ταινίες. Το ταπεινό καλαµπόκι, αν το φάτε σκέτο έχει περί τις 30 θερµίδες ανά φλιτζάνι, κάτι που σηµαίνει ότι µπορείτε να το απολαµβάνετε χωρίς ενοχές. Μισό λεπτάκι όµως. Κανείς δεν εθίστηκε στο ποπ κορν χωρίς αλάτι, βούτυρο, καραµέλα και όλα τα συνοδευτικά µε τα οποία το «πασπαλίζουν» εκτινάσσοντας τις θερµίδες του στα ουράνια. Και δεν είναι µόνο θέµα θερµίδων. Το πολύ αλάτι, το -αµφιβολου ποιότητας- βούτυρο, οι σοκολάτες, η καραµέλα, οι διάφορες πρόσθετες «γεύσεις» και χρώµατα είναι εκείνα που το καθιστούν αφόρητα εθιστικό και µας κάνουν να µην σταµατάµε το τσιµπολόγηµα. Το αλάτι και η ζάχαρη, είναι εξάλλου τα στοιχεία που «ξεµυαλίζουν» τους γευστικούς µας κάλυκες και προκαλούν –πρόσκαιρο µεν, έντονο δε- συναίσθηµα εύφορίας.

Γαριδάκια

Οσο ελαφριά και να φαίνονται, τόσο φορτωµένα χρώµα, τεχνητές γεύσεις και ουσίες είναι. Συνήθως πρόκειται για καλαµποκάλευρο, µε τυρί σε σκόνη και διάφορες τεχνητές γεύσεις και χρώµατα. Γεµάτα αλάτι, και µε την ψευδαίσθηση του τυριού είναι ο απόλυτος εθισµός για πολλούς. Οι επιστήµονες λένε πως όσο ελαφρύτερη και αν είναι η τροφή, όσο περισσότερο το αλάτι και οι τεχνητές ουσίες, τόσο µεγαλύτερος ο εθισµός. Τα επεξεργασµένα τρόφιµα, κατά την επιστήµη, έχουν πολλές οµοιότητες µε τα ναρκωτικά. Και τούτο επειδή συνήθως εµπεριέχουν τα τρια βασικά συστατικά του εθισµού: λίπος, ζάχαρη, αλάτι. Αυτά δίνουν εντολή στον εγκέφαλο να απελευθερώσει φυσικά οπιούχα και ντοπαµίνη. Ετσι, (και) τα γαριδάκια είναι από τις τροφές που δύσκολα σταµατά κανείς να καταναλώνει. Μικρή ιστορία: τα γαριδάκια ανακαλύφθηκαν εντελώς τυχαία σε εργοστάσιο παραγωγής ζωοτροφών. Συγκεκριµένα τη δεκαετία του 1930 στο εργοστάσιο Flakall Corporation, στο Γουικόνσιν, οι εργαζόµενοι χρησιµοποιούσαν βρεγµένους σπόρους καλαµποκιού για να καθαρίσουν τις µηχανές άλεσης. Ενας από τους χειριστές των µηχανών, παρατήρησε πως όταν οι βρεγµένοι σπόροι έπεφταν στη ζεστή µηχανή, φούσκωναν και στη συνέχεια σκλήραιναν όταν έρχονταν σε επαφή µε τον αέρα. Πήρε λοιπόν στο σπίτι του µερικούς από αυτούς τους σπόρους, πειραµατίστηκε µε λίπος κα µυρωδικά και στη συνέχεια τους έψησε. Και κάπως έτσι ανακάλυψε τα γαριδάκια!

Σοκολάτα

Αχνιστή σε κούπα, λιωµένη σε γλυκά. Κέικ, µπράουνι, σοκολατάκια, αλλά και απλά ένα κοµµατάκι πλάκας σοκολάτας µετά το φαγητό. Η σοκολάτα είναι αναµφισβήτητα εθισµός στον οποίο ακόµα και οι πλέον εγκρατείς υποκύπτουν. Εχει γινει τίτλος ταινίας (Chocolat, µε την Ζιλιέτ Μπινός και τον Τζόνι Ντεπ), έχει τραγουδηθεί (στο The Polar Express, υπάρχει ένα ολόκληρο τραγούδι αφιερωµένο στη ζεστή σοκολάτα), και παίζει δυνατά καθηµερινές, γιορτές και αργίες. Είτε διαλέξετε γάλακτος, είτε µαύρη, είτε λευκή, είτε γεµιστή µε διάφορα καλούδια, η σοκολάτα είναι το όχηµα που οδηγεί στην απόλυτη ευφορία. Επιστηµονικά, εξηγείται απόλυτα: Η σοκολάτα περιέχει φαινυλαιθυλαµίνη, τη «χηµική ουσία της αγάπης», η οποία προκαλεί συναισθήµατα παρόµοια µε αυτό που παθαίνουµε όταν ερωτευόµαστε. Όµως δεν είναι µόνο η χηµική σύσταση που την κάνει ακαταµάχητη. Η σοκολάτα είναι ένα µείγµα από ζάχαρη και λίπος. Αρα ένα σνακ στο οποίο κανείς δεν µπορεί να αντισταθεί. Τόσο απλά!

Πατατάκια

Είναι λεπτά, τραγανά, γεµάτα γεύση. Είναι ο απόλυτος πειρασµός, η ψυχή των πάρτι, η λατρεία µικρών και µεγάλων. Ξεκινάς µε ένα και καταλήγεις έχοντας φάει ένα ολόκληρο πακέτο, και σκέφτεσαι να ανοίξεις και το δεύτερο. Αυτές οι λεπτές πατατίτσες, είτε έχουν γίνει στο τηγάνι, είτε στο φούρνο, αποτελούν αθεράπευτο εθισµό για µικρούς και µεγάλους. Ποιο είναι το µυστικό πίσω από τα πατατάκια; Είναι ο τέλειος συνδυασµός αλατιού, λαδιού και πατάτας (άµυλο) που κάνει πάρτι στους γευστικούς µας κάλυκες. Και για να το δούµε επιστηµονικά: ερευνητές στη Βαυαρία έχουν κάνει µελέτες πάνω στο φαινόµενο της λεγόµενης «ηδονιστικής υπερφαγίας». Με βάση λοιπόν πειράµατα σε ποντίκια διαπίστωσαν ότι το λίπος και οι υδατάνθρακες σε συγκεκριµένες ποσότητες κάνουν κάποια τρόφιµα ακαταµάχητα. Μάλιστα, προχωρώντας τη µελέτη τους και στον άνθρωπο ανακάλυψαν ότι όσο υψηλότερος ο ∆είκτης Μάζας Σώµατος, τόσο πιο επιρρεπής γίνεται κάποιος σε τέτοιου είδους σνακ. Με άλλα λόγια: όσο πιο πολλά κιλά είναι κάποιος, τόσο πιο δύσκολα κόβει τα αλµυρά και τα γλυκά σνακ.

Όπως καταλαβαίνετε, καλές οι κραιπάλες, οκ, να ξεφύγουµε λίγο από τις διατροφικές µας συνήθειες, αλλά για να είµαστε εντάξει µε τις εξετάσεις µας, θα πρέπει να «εξορίσουµε» τις εθιστικές τροφές από τα ντουλάπια µας. Εξαίρεση αποτελεί η µαύρη σοκολάτα, που αποδεδειγµένα κάνει καλό στην υγεία – µε την προϋπόθεση να καταναλώνετε ένα µικρό κοµµατάκι την ηµέρα.
Για περισσότερα επισκεφθείτε και τα:

www.cardiomenderweightloss.com/the-truth-behind-addictive-snack-foods
www.piedmont.org/living-real-change/why-is-junk-food-so-addictive
www.live5news.com/2023/10/24/certain-snacks-are-addictive-cigarettes-heroin-study-finds
www.thequint.com/fit/why-snacking-junk-food-addictive
https://eu.usatoday.com/story/news/health/2023/10/23/study-ice-cream-chips-addictive-cigarettes-heroin-drugs/71286591007


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα