Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024

Για την Κωστούλα Στούπη…

Έφυγε από την ζωή, πριν από 40 περίπου μέρες, σε ηλικία 86 ετών, η Κωστούλα Στούπη, ένας άνθρωπος της προσφοράς, σκεπτόμενος και ενεργός πολίτης.
Η ίδια ήταν αρχιτέκτονας αλλά και πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού φιλοζωικού συλλόγου “Κιβωτός του Νώε” που ιδρύθηκε το 2003 με έδρα τα Χανιά και λειτουργούσε κυνοκομείο στα Νεροκούρου, για τα αδέσποτα σκυλιά.

Την κα Κωστούλα, είχα γνωρίσει το 2015, στο πλαίσιο ρεπορτάζ των «Χ.ν.» όταν η ίδια είχε ζητήσει βοήθεια για το κυνοκομείο καθώς οι Δήμοι την «κυνηγούσαν» νομικά με την αιτιολογία ότι δεν είχε νόμιμη άδεια, ωστόσο φρόντιζαν να της… ξεφορτώνουν αδέσποτα ζώα, δίχως να καλύπτουν τα έξοδα συντήρησης.
Με προσωπικά της έξοδα και την σύνταξη της, η ηλικιωμένη γυναίκα περιέθαλπε και συντηρούσε δεκάδες ζώα, που Χανιώτες πέταγαν στους δρόμους. Έκανε δηλαδή την δουλειά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία σύμφωνα με τον Νόμο είναι υπεύθυνη για το θέμα των αδέσποτων αλλά και ανεύθυνων πολιτών που αντί να στειρώνουν/φροντίζουν τα ζώα τους, τα εγκατέλειπαν. Μέχρι το 2015 από το Κυνοκομείο Νεροκούρου είχαν περάσει περίπου 8.000 ζώα (!) και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στεγάζονταν – τότε- περίπου 400 σκύλοι.

Μου είχε κάνει εντύπωση, γιατί παρά την ηλικία και την επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας της – τότε ήταν περίπου 80 ετών και χρησιμοποιούσε μπαστουνάκι για την μετακίνησή της- η κα Κωστούλα είχε ένα πολύ νεανικό και μαχητικό πνεύμα αλλά και μια ευαίσθητη ματιά πάνω σε θέματα που αφορούσαν ανθρώπους και ζώα. Γιατί προφανώς εκείνος που αγαπά τα ζώα, αγαπά και τον Άνθρωπο.

Θυμόταν λοιπόν όλα τα ονόματα των ζώων αλλά και των ανθρώπων που είχε βοηθήσει και μου είχε διηγηθεί κάποιες από τις συγκινητικές ιστορίες τους: όπως ο άνεργος νέος που ήταν αναγκασμένος να πουλά βιβλία του για να συντηρεί τον εαυτό του και τον σκύλο του και τελικά λίγο πριν μεταναστεύσει, τον άφησε με πόνο καρδιάς στο κυνοκομείο στα Νεροκούρου με την υπόσχεση πως μια μέρα θα καταφέρει να γυρίσει να τον πάρει.

Για την ιστορία, το κυνοκομείο έκλεισε τελικά το 2022, και ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για τα αδέσποτα ζώα που έμειναν (περίπου 70) και την αναδοχή τους από οικογένειες, επιφορτίστηκε κυρίως ο Φιλοζωικός Σύλλογος «Το Νησί» με τον Φιλοζωικό Σύλλογο Χανίων «Η Προστασία των ζώων» καθώς και μεμονωμένοι εθελοντές όπως οι Ληδα Σηφοδασκαλακη, Χριστίνα Μεσσαριτακη κ.α.
Μακάρι περισσότεροι Χανιώτες να είχαν την ευαισθησία της Κωστούλας Στούπη, ο θάνατος της οποίας πέρασε στα…ψιλά.
Ας ελπίσουμε πως δεν θα αργήσει η ημέρα που περισσότεροι πολίτες θα αποκτήσουν Παιδεία και ενσυναίσθηση και η Πολιτεία θα αναλάβει τον ανύπαρκτο ρόλο της, τον οποίο έχουν αναλάβει Φιλοζωικοί σύλλογοι και ευαίσθητοι πολίτες.
Καλό παράδεισο, κα Κωστούλα, γιατί σίγουρα εκεί ανήκετε.

Η Κωστούλα Στούπη ανάμεσα στα αδέσποτα που τόσο αγάπησε.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα