Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Γεύσεις και αρώματα Κρήτης στην έκθεση “Αποκορωνιώτικη Γη”

Γεύσεις και αρώματα της Κρητικής γης έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι επισκέπτες της έκθεσης “Αποκορωνιώτη Γη” που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο στο πάρκο “Γ. Παπαδάκη” στη Γεωργιούπολη.

H έκθεση που επέστρεψε μετά από την αναγκαστική διακοπή δύο χρόνων λόγω πανδημίας και με νέο όνομα – καθώς είχε ξεκινήσει ως “Αγροτικός Αύγουστος” – λειτουργεί καθημερινά από τις 18.30 έως τις 23.30, έως και την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, και διοργανώνεται από τον Δήμο Αποκορώνου και την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.
Τυροκομικά προϊόντα, μέλι, παρασκευές με βάση την ελιά, κρασί και οινοπνευματώδη ποτά με κύρια πρώτη ύλη την τσικουδιά αλλά και προϊόντα οικοτεχνίας, όπως χειροποίητα καλλυντικά, είναι μερικά από τα προϊόντα που προσφέρονται για δοκιμή σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες.
«Η έκθεση αποσκοπεί να ενισχύσει την εξωστρέφεια των αποκορωνιώτικων προϊόντων, αλλά θα πρέπει κι εμείς, είτε ως επιχειρήσεις είτε ως ιδιώτες να αγκαλιάζουμε και να στηρίζουμε την ντόπια οικονομία», ανέφερε ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης μιλώντας στα “Χ.ν.” και πρόσθεσε: «Και το λέω αυτό γιατί, αν εμείς δεν αγκαλιάσουμε πρώτοι τα προϊόντα μας, δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί η εξωστρέφεια των προϊόντων μας στον βαθμό που θέλουμε. Κάνω λοιπόν έκκληση σε όλους αλλά κυρίως στους επιχειρηματίες του τόπου μας να στηρίξουμε τα τοπικά προϊόντα και τα νοικοκυριά που τα παράγουν αυτά».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΘΕΣΜΟΣ

Από τη μεριά τους, οι εκθέτες – παραγωγοί τοπικών προϊόντων εξέφρασαν την πεποίθηση ότι θα πρέπει η έκθεση να συνεχιστεί, καθώς συμβάλλει στη γνωριμία των καταναλωτών με τα προϊόντα της κρητικής γης. «Φυσικά και βοηθάνε αυτές οι εκδηλώσεις, γιατί αναδεικνύουν τα προϊόντα μας. Εμάς μας έλειψε η άμεση επαφή με τον κόσμο. Είναι σημαντικό ότι έρχονται άνθρωποι που μας λένε ότι είχαν δοκιμάσει και είχαν πάρει προϊόντα μας ξανά από την έκθεση πριν λίγα χρόνια», σημείωσε η Φωτεινή Γρυλλάκη που συναντήσαμε στο περίπτερο της οικογενειακής επιχείρησης τυροκομικών προϊόντων.
Ο Αντώνης Πατεράκης, παραγωγός φρέσκιας μπίρας από τη Χερσόνησο, συμμετέχει στην έκθεση θέλοντας να γνωρίσει περισσότερος κόσμος το προϊόν που παράγει: «Τέτοιες εκδηλώσεις χρειάζονται, γιατί πληροφορείται ο καταναλωτής τι εξελίξεις υπάρχουν γύρω από κάθε προϊόν, αλλά και οι παραγωγοί να γνωρίζουν τι υπάρχει και να προχωρήσουν σε διαφοροποίηση των προϊόντων τους».
Η κα Κατερίνα Πετρουλάκη παράγει χειροποίητα καλλυντικά και στο περίπτερό της συναντά κανείς σαπούνια και κρέμες φτιαγμένα με φυσικά υλικά. «Εννοείται ότι είναι καλές αυτές οι εκθέσεις, ειδικά μετά την covid που χαθήκαμε μεταξύ μας», σημείωσε.

ΣΤΟΧΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ

Στο περίπτερο “Κάτης” οι επισκέπτες βρίσκουν μια μεγάλη ποικιλία από παραδοσιακά προϊόντα: αλκοολούχα με βάση τη ρακή και διαφορετικά αρώματα και γεύσεις, ελιές, μέλι, κρασί κ.ά. «Είναι απαραίτητη η γνωριμία με τους ξένους επισκέπτες, οι οποίοι δείχνουν να ενθουσιάζονται δοκιμάζοντας τα τοπικά προϊόντα. Αυτοί άλλωστε είναι μια κύρια πηγή κατανάλωσης των προϊόντων της Κρήτης», ανέφερε ο Σταύρος Κατάκης, ενώ ερωτηθείς αν τα ντόπια προϊόντα βρίσκουν δίοδο να φτάσουν στους ξένους καταναλωτές σχολίασε: «Από τη στιγμή που έχεις ένα σωστό, επώνυμο προϊόν θα βρει τον δρόμο προς τους καταναλωτές».
Στο περίπτερο “Σπιτικό Μεράκι” με προϊόντα ποτοποιίας ο κ. Δημήτρης Παραγιουδάκης που ήρθε από το Πέραμα Μυλοποτάμου, προσφέρει κεράσματα σε επισκέπτες: «Παράγουμε κυρίως ποτά με βάση την τσικουδιά την οποία συνδυάζουμε με άλλα φυσικά προϊόντα. Ο κόσμος ανταποκρίνεται, δοκιμάζει και του αρέσουν τα προϊόντα μας».
Ο κ. Νικόλαος Ορφανουδάκης είναι μελισσοκόμος και στο περίπτερο του βρίσκει κανείς μέλι, βασιλικό πολτό, πρόπολη και κερί. «Υπάρχει ενδιαφέρον. Οι ξένοι τα γνωρίζουν τα προϊόντα μας, κυρίως το μέλι. Ωστόσο αυτές οι εκδηλώσεις βοηθάνε να επεκτείνουμε εμπορικά την αγορά μας. Ίσως θα ήταν καλύτερο βέβαια να πραγματοποιούνταν λίγες ημέρες νωρίτερα ώστε να ήταν εδώ και Αθηναίοι επισκέπτες ή και έμποροι», τόνισε ο κ. Ορφανουδάκης, ενώ επεσήμανε ότι θα πρέπει να τηρούνται υψηλά ποιοτικά στάνταρ στην έκθεση ώστε αυτή να έχει μεγαλύτερη απήχηση.
«Βοηθάνε αυτές οι εκθέσεις δεν μπορείς να πεις ότι δεν βοηθάνε. Εγώ πάω χρόνια σε εκθέσεις και διαπιστώνω πως οι ξένοι γνωρίζουν τα τυριά μας. Ιδίως οι Ρώσοι και οι Αυστριακοί προτιμούν τη γραβιέρα», ανέφερε ο κ. Ζαχαρίας Βελονάκης που ήρθε στην έκθεση από το Ρέθυμνο. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η χρονιά προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολη για τους τυροκόμους, καθώς η αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές θα έχει άμεση επίπτωση στην κτηνοτροφία και κατά συνέπεια στις τυροκομικές επιχειρήσεις.
Παραδοσιακά προϊόντα συναντάει ο επισκέπτης στο περίπτερο της κας Κυριακής Μανιά η οποία παρασκευάζει τουρσί, ελιές, αφεψήματα, τσικουδιά, αιθέρια έλαια κ.ά. «Ερχόμαστε από το Πέραμα Μυλοποτάμου και είναι πρώτη φορά που συμμετέχουμε στην έκθεση. Βλέπουμε πάντως πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους επισκέπτες για τα τοπικά προϊόντα», σχολίασε η κα Μανιά.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα