Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Φοιτητικό ραδιόφωνο στο Πολυτεχνείο Κρήτης

■ Μέλη του “Ράδιο Ενταση” μιλάνε στα “Χ.ν.” για τις δικές τους ραδιοφωνικές εμπειρίες

Τη δική τους φωνή στον μαγευτικό κόσμο των ραδιοφωνικών κυμάτων έχουν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, οι οποίοι “ταξιδεύουν” τους ακροατές τους στον όμορφο κόσμο της μουσικής με εκπομπές για όλα τα γούστα.

Ο λόγος για το “Ράδιο – Ενταση 93,5”, τον ραδιοφωνικό σταθμό των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, ο οποίος ξεκίνησε το 1995 και μετά από μια μικρή διακοπή, επανήλθε τα τελευταία χρόνια στο διαδίκτυο και αυτήν την περίοδο ετοιμάζεται να εκπέμψει ξανά στα FM καθώς διαθέτει άδεια από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).
Ο σταθμός έχει 130 μέλη και 55 εκπομπές την εβδομάδα. Οι φοιτητές – μουσικοί παραγωγοί του “Ράδιο Ενταση” έχουν αποκομίσει μοναδικές εμπειρίες μέσα από το ραδιόφωνο. Μία από αυτές ήταν όταν, σε ημέρα που υπήρχε το (σπάνιο) φαινόμενο της ιονοσφαιρικής διάδοσης “σποραδικού Ε”, το σήμα του σταθμού στα FM, παρά τη χαμηλή του ισχύ, έφτασε μέχρι την Ουγγαρία, σύμφωνα με χομπίστα ραδιολήπτη που έκανε αναφορά σε ομάδα Dxer (ακροατών μακρινών λήψεων)!

Τον περασμένο Ιανουάριο η κεραία FM καταστράφηκε από έντονη καταιγίδα και τώρα ετοιμάζεται να στηθεί νέα κεραία στο Πάρκο Χλωρίδας και Πανίδας προκειμένου ο σταθμός, πέρα από το διαδίκτυο, να μεταδίδει ξανά το πρόγραμμά του στη συχνότητα 93,5.
Συναντήσαμε φοιτητές – μέλη του σταθμού στο στούντιο του “Ράδιο Ενταση”στην Πολυτεχνειούπολη και μας μίλησαν για την εμπειρία τους με το ραδιόφωνο, για τις δικές τους… μέρες ραδιοφώνου. Οι ίδιοι, όπως μας είπαν, συντηρούν τον σταθμό και παρέχουν όλη την αναγκαία τεχνική υποστήριξη.

«Ακούστηκαν οι φωνές μας στην Ουγγαρία»

Ο Στέργιος Χαΐτογλου, είναι φοιτητής στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου και μέλος του “Ράδιο Ενταση” από τον Οκτώβριο του 2018.
Οπως μας λέει «ο σταθμός επίσημα υπάρχει από την 1η Φεβρουαρίου 1995. Η ιδέα ξεκίνησε νωρίτερα. Σε ένα φεστιβάλ τεχνολογίας από μια παρέα παιδιών. Η ιστορία όμως πάει ακόμα πιο πίσω, καθώς υπήρχε μια μουσική ομάδα, η λεγόμενη: “Ενταση Live” από το 1993 και τα μέλη της ομάδας ουσιαστικά ξεκίνησαν τη δημιουργία του ραδιοφωνικού σταθμού».
Μετά από μια διακοπή, ο σταθμός «ξεκίνησε ενεργά πάλι το 2009 και με stream στο Διαδίκτυο και στα Fm. Μετά ξαναφύγαμε από τα FM λόγω κάποιων δυσκολιών και ξαναμπήκαμε επίσημα, με τη βούλα του ΕΣΡ, στις 10 Μαίου του 2019. Η άδεια έχει εγκριθεί από το 2011 απλά δεν είχαμε την τεχνική επάρκεια για να είμαστε στα FM».
Ομως τους τελευταίους μήνες σταμάτησε πάλι η εκπομπή στα FM.
Οπως εξηγεί ο Στέργιος, «ο σταθμός σταμάτησε να εκπέμπει στα FM τον περασμένο Ιανουάριο (2023), καθώς από έντονη καταιγίδα ο αέρας έριξε και κατέστρεψε την κεραία του σταθμού. Από τότε δεν έχουμε καταφέρει να βγούμε στα FM, αλλά κινούμαστε παρέα με το Πολυτεχνείο σε μια πολύ καλή κατεύθυνση, για τη μεταφορά της κεραίας στο Πάρκο Χλωρίδας και Πανίδας και την πλήρη αποκατάσταση των FM του σταθμού. Το stream δεν σταμάτησε ούτε λεπτό από το 2009 και μετά».
Από τα ξεχωριστά που θυμάται ο ίδιος είναι όταν με έναν συμφοιτητή του, την ώρα που έκαναν τεχνικές εργασίες, είχαν ξεχάσει ανοιχτά τα μικρόφωνα και λόγω ενός φαινομένου που ονομάζεται σποραδικά Ε, παρά τη μικρή ισχύ του πομπού (50 Watt) «μας άκουσαν στην Τόμπα της Ουγγαρίας. Ακροατής μας “έπιασε” να μιλάμε με ανοιχτά τα μικρόφωνα. Ηταν σοκαριστικό ότι ακούστηκαν οι φωνές μας 2.500 χιλιόμετρα μακριά. Ο ακροατής μέσω του δικτύου των ραδιοληπτών, Dxer όπως ονομάζεται, είχε ανεβάσει βίντεο και ρωτούσε ποιος παίζει στους 93,4995 γιατί είχαμε παλιά μηχανήματα και είχαμε μια μικρή απόκλιση από τη συχνότητα 93,5. Τότε ήμασταν μόλις στα 50 Watt, πριν πέσει η κεραία ήμασταν στα 320 Watt ονομαστική ισχύ».

«Τρία τραγούδια μαζί»

Ο Δημήτρης Μαρουλίδης είναι «μέλος στο Ράδιο Ενταση από το 2021» και όπως αναφέρει: «Εχω δύο εκπομπές. Στον σταθμό μπήκα με αφορμή την εκπομπή ενός φίλου μου, του Φώτη Βάλσαμου. Με έβαλε στην εκπομπή δυο – τρεις φορές, μου άρεσε και είπα ότι αυτό θα κάνω».
Από τα ιδιαίτερα που θυμάται είναι, όπως αναφέρει, όταν έπαιζαν από λάθος (ταυτόχρονα) τρία τραγούδια στον αέρα, από τρεις διαφορετικές πηγές.
Το ραδιόφωνο «είναι δυνατή εμπειρία» σημειώνει ο Δημήτρης ο οποίος είναι και ραδιοερασιτέχνης καθώς τον «ενδιαφέρει πολύ το DX, δηλαδή οι μακρινές λήψεις – επικοινωνίες».

«Εκπομπή με συνεντεύξεις»

Η πρόεδρος της ραδιοφωνικής ομάδας, φοιτήτρια στη σχολή ΗΜΜΥ, Ευσταθία Ατματζίδου, είναι μέλος του σταθμού από τον Σεπτέμβριο του 2019 και πραγματοποιεί μαζί με έναν συμφοιτητή της, εκπομπή με συνεντεύξεις. «Γνωρίσαμε πολύ ωραία άτομα, τόσο διάσημα όσο και άτομα που είναι καθημερινά κοντά μας. Αλλά μέσα από την εκπομπή και μέσα από τη συζήτηση που κάνουμε, μαθαίνεις τα άτομα που έχεις απέναντί σου και αυτό με έχει κερδίσει. Και συνειδητοποιείς πόσο κοντά είμαστε, εν τέλει, όλοι μεταξύ μας».

«Αλληλεπίδραση»

Ο Χρήστος Δήμας είναι μέλος του σταθμού εδώ και δύο σχεδόν χρόνια. «Το ραδιόφωνο για εμένα ήταν ο λόγος που μετά από ένα σημείο άρχισε να μ’ αρέσει να έρχομαι στο Πολυτεχνείο. Είδα έναν χώρο με πολλά άτομα με τα οποία μπορώ να αλληλεπιδράσω, έναν χώρο στον οποίο υπάρχει μια πολύ ωραία επικοινωνία. Από εκεί και πέρα η αγάπη για το ραδιόφωνο συνδυάστηκε με την αγάπη για τη μουσική».

«Μουσική για όλα τα γούστα»

Ο Φώτης Κωτσέλης, συμπαραγωγός με την Ευσταθία στην εκπομπή με τις συνεντεύξεις, τονίζει ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι να γνωρίζεις νέους ανθρώπους μέσα από τον ραδιοφωνικό αέρα. Νομίζω όμως ότι το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η ίδια η ομάδα που έχουμε χτίσει. Εχουμε μια πολύ σημαντική ομάδα με πάρα πολλά όμορφα άτομα και είμαστε όλοι μαζί σαν οικογένεια. Το πρόγραμμα του σταθμού χαρακτηρίζεται από τη φράση: “μουσική για ολα τα γούστα”, οπότε παίζουμε από ποπ και ελληνικά μέχρι ροκ».

«Παρέα το ραδιόφωνο»

«Η μεγαλύτερή μου παρέα αποτελείται από το ραδιόφωνο» αναφέρει ο Κωνσταντίνος Νάτσιος.
«Το ραδιόφωνο με έκανε πιο κοινωνικό. Παίζω κυρίως ροκ και μέταλ, αλλά και άλλα είδη, εγκυκλοπαιδικά πάνω στη μουσική. Παλαιότερα δεν μου άρεσε να μιλάνε πάνω στη μουσική, ενώ τώρα έχω καταλάβει ότι είναι εντελώς διαφορετικό».

«Εχω βρει ένα νόημα»

Η Φαίη Νεαμονιτάκη, είναι φοιτήτρια στο 4ο έτος της Σχολής ΗΜΜΥ.
Οπως μας λέει «στο ραδιόφωνο με έβαλε ο Κωνσταντίνος Νάτσιος και κάναμε εκπομπή μαζί γιατί αγαπάμε και οι δύο πάρα πολύ τη μουσική. Επειδή εγώ δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να παίξω κάποιο μουσικό όργανο, κατάφερα να εκδηλώσω την αγάπη μου για τη μουσική μέσω του ραδιοφώνου και μου άρεσε αυτό πάρα πολύ. Κάνουμε περισσότερο θεματικές εκπομπές. Μέσα από το τσατ έχουμε γνωρίσει καινούργια άτομα και εμένα με έχει κάνει πολύ πιο κοινωνική και πολύ πιο χαρούμενη ως άτομο. Η οικογένειά μου και οι φίλοι μου με ακούνε και μου λένε ότι με ακούνε χαρούμενη. Και αυτό ειναι το πιο σημαντικό για εμένα. Έχω βρει ένα νόημα στο να έρχομαι στο Πολυτεχνείο».

Και εκδηλώσεις

Η Ραδιοφωνική Ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης λειτουργεί από το 1995 και αποτελείται από μέλη της φοιτητικής κοινότητας των Χανίων. Σήμερα, ο ραδιοφωνικός σταθμός απασχολεί 55 ραδιοφωνικές εκπομπές και 130 μέλη. Ο σταθμός εκπέμπει μέσω της ιστοσελίδας (www.entasiradio.tuc.gr).
Η ομάδα λειτουργεί με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, χωρίς διαφημίσεις στη ροή του προγράμματος της, αλλά και με την εθελοντική συμμετοχή των παραγωγών της.
Η ομάδα έχει καταφέρει εδώ και χρόνια να πραγματοποιήσει πολλά επιτυχημένα event, με τεράστια προσέλευση και συμμετοχή κόσμου, τα οποία δεν αφορούν μόνο πάρτι, αλλά και εκδηλώσεις όπως ραδιομαραθώνιους και συνέδρια με ομιλίες επιτυχημένων προσώπων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα