Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Φεύγουν επενδύσεις από την Κίνα

Για πρώτη φορά σε δύο δεκαετίες, το Μεξικό ξεπέρασε την Κίνα ως η κύρια πηγή εισαγωγών των Ηνωµένων Πολιτειών, υπογραµµίζοντας την εµβάθυνση των οικονοµικών δεσµών µεταξύ των γειτονικών χωρών εν µέσω ενός µεταβαλλόµενΟυ παγκόσµιου γεωπολιτικού τοπίου.

Σύµφωνα µε πρόσφατα στοιχεία που δηµοσίευσε το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ, οι Ηνωµένες Πολιτείες εισήγαγαν αγαθά αξίας 476 δισεκατοµµυρίων δολαρίων από το Μεξικό το 2023, ξεπερνώντας τις εισαγωγές από την Κίνα, οι οποίες σηµείωσαν µείωση στα 427 δισεκατοµµύρια δολάρια – µείωση 20% από το προηγούµενο έτος. Η έννοια του “nearshoring”, η οποία περιλαµβάνει επιχειρήσεις που µεταφέρουν την παραγωγή πιο κοντά στην πρωτογενή αγορά τους για να µετριάσουν τους γεωπολιτικούς κινδύνους, έχει ευνοήσει σηµαντικά το Μεξικό.

Παρά τη φαινοµενική µείωση της οικονοµικής αλληλεξάρτησης µεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, όπως υποδηλώνει η πτώση των εισαγωγών, τα συνολικά επενδυτικά πρότυπα προσφέρουν µια πιο σύνθετη εικόνα. Συγκεκριµένα, οι κινεζικές επενδύσεις στο Μεξικό έχουν διπλασιαστεί από το 2018, υποδεικνύοντας ότι ένα σηµαντικό µέρος των αγαθών που εισέρχονται στις ΗΠΑ από το Μεξικό µπορεί να εξακολουθούν να προέρχονται από κινεζικές εγκαταστάσεις παραγωγής ή να βασίζονται σε µεγάλο βαθµό σε κινεζικά εξαρτήµατα.

Το µακροχρόνιο µοτίβο των ισχυρών επενδυτικών ροών προς την Κίνα, τη δεύτερη µεγαλύτερη οικονοµία στον κόσµο, δείχνει σηµάδια αντιστροφής. Κατά τη διάρκεια των αρχικών εννέα µηνών του 2023, η Κίνα παρουσίασε καθαρή εκροή τόσο στις άµεσες επενδύσεις (όπως οι επενδύσεις στο εξωτερικό σε εγχώριες εταιρείες) όσο και στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου (συµπεριλαµβανοµένων των επενδύσεων σε µετοχές και οµόλογα), υποδεικνύοντας µια υποχώρηση των επενδυτών εν µέσω κλιµακούµενης οικονοµικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Οι άµεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα έχουν φτάσει στο χαµηλότερο σηµείο τους σε τρία χρόνια και οι αγορές µετοχών της χώρας έχουν δει µια εκπληκτική διάβρωση 2 τρισεκατοµµυρίων δολαρίων στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς από τον Ιανουάριο. Ταυτόχρονα, η Κίνα παλεύει µε µια σηµαντική πτώση στην αγορά κατοικίας της και βιώνει τον σοβαρότερο αποπληθωρισµό τιµών εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Σε απάντηση, οι εθνικοί φορείς χάραξης πολιτικής εξετάζουν σηµαντικές οικονοµικές παρεµβάσεις για την αποκατάσταση της εµπιστοσύνης των επενδυτών και την αποτροπή µιας πιθανής καθοδικής οικονοµικής σπείρας.


Αναλύοντας το διάγραµµα (φωτ.1) που δείχνει την πορεία δύο σηµαντικών διεθνών χρηµατιστηριακών δεικτών – τον δείκτη DJIA της Wall Street και τον δείκτη Hang Seng του Χρηµατιστηρίου του Χονγκ Κονγκ – διαπιστώνουµε ότι ακολουθούσαν παραπλήσιες τροχιές µέχρι τις αρχές του Μάρτη του 2021, λίγο πριν την έναρξη της κρίσης στην κατασκευαστική εταιρεία της Κίνας, Evergrade. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο δείκτης DJIA είχε φτάσει στις περίπου 31.700 µονάδες, ενώ ο Hang Seng βρισκόταν γύρω στις 30.000 µονάδες.

Μετά από αυτό το σηµείο, η κίνηση των δύο δεικτών διαφοροποιήθηκε σηµαντικά. Ο DJIA κατέγραψε αύξηση, φτάνοντας περίπου στις 39.000 µονάδες – µια ανοδική κίνηση κατά 17%. Αντιθέτως, ο Hang Seng εµφάνισε πτώση, κατρακυλώντας στις 18.000 µονάδες, δηλαδή µειώθηκε κατά περίπου 45%. Όπως δείχνει το διάγραµµα. Είναι σηµαντικό να σηµειωθεί ότι για να ανακτήσει ένας επενδυτής τα κεφάλαια του µετά από µια πτώση 50%, χρειάζεται να σηµειώσει αύξηση 100% για να επιστρέψει στην αρχική του αξία πριν την πτώση.

Τέτοιες αποδόσεις είναι πολύ σπάνιες. Επιπλέον, από το διάγραµµα γίνεται εµφανής η δοκιµασία µιας κρίσιµης στήριξης από τον Hang Seng. Η υπέρβαση αυτής της στήριξης θα µπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση, επηρεάζοντας πιθανώς και τις αγορές της ∆ύσης, οι οποίες δεν θα µπορούν να αγνοήσουν το πρόβληµα που διαφαίνεται. Η Κίνα βιώνει µια δυσµενή κατάσταση στην αγορά κατοικίας, η οποία συνθέτει πάνω από το 30% της οικονοµίας της, αντιµετωπίζοντας ένα σηµαντικό οικονοµικό πρόβληµα. Μια ενδεχόµενη διάσπαση της στήριξης του Hang Seng στο άµεσο µέλλον θα µπορούσε να οδηγήσει σε µια επικίνδυνη κατάσταση.
Αν και το Πεκίνο επέλεξε να µην δηµοσιεύει   δεδοµένα για την ανεργία, δεν µπορεί να αµφισβητηθεί ότι σε σηµαντικό βαθµό, έχει χάσει   πολυάριθµες ξένες επιχειρήσεις, οι οποίες κάποτε παρείχαν τεράστιες ευκαιρίες απασχόλησης . Αυτή η κίνηση αναµφίβολα επιδεινώνει το ποσοστό ανεργίας µεταξύ της κινεζικής νεολαίας.  Λειτουργώντας ως βαρόµετρο για ολόκληρη τη βιοµηχανία, η TSMC, ο µεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ στον κόσµο,   υποβάθµισε την ετήσια πρόβλεψή της για τα έσοδα από µέτρια ανάπτυξη σε πτώση 10%, επικαλούµενη   την µείωση της ζήτησης από την Κίνα.

Η αργή οικονοµική ανάκαµψη της Κίνας και οι επίµονες µακροοικονοµικές αβεβαιότητες, ταυτόχρονα,   λόγω της πτώσης της συνολικής ζήτησης για smartphones, προσωπικούς υπολογιστές και   παραδοσιακούς servers, µειώνουν τις εξαγωγές της Κίνας.  Παρόλο τα µέτρα τόνωσης της οικονοµίας φαίνεται ότι δεν θα επιβραδύνουν την ταχύτητα των µετατοπίσεων της αλυσίδας εφοδιασµού τεχνολογίας µακριά από τη χώρα.   Πολλές επιχειρήσεις    αναζητούν εναλλακτικούς προµηθευτές καθώς δηµιουργούνται νέα οικοσυστηµάτα στη Νοτιοανατολική Ασία και την Ινδία,   οπότε η τάση διαφοροποίησης για αποµάκρυνση από την Κίνα, για τον µετριασµό των κινδύνων, δεν θα επιβραδυνθεί.

* Ο Ατσαλάκης Γιώργος είναι Οικονοµολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής
Πολυτεχνείου Κρήτης, Εργαστήριο Ανάλυσης ∆εδοµένων και Πρόβλεψης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα