Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Επίσκεψη από Ρεθυμνιώτες μαθητές στο Μουσείο Τυπογραφίας

Να αντιληφθούν τη σημασία της Τυπογραφίας, της τέχνης που άλλαξε τη ροή της ιστορίας, είχαν μαθητές του Γυμνάσιου Ατσιπόπουλου Ρεθύμνου, που επισκέφθηκαν χθες το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη & Ελένης Γαρεδάκη, στο Βιοτεχνικό Πάρκο Σούδας.
Oι μαθητές ξεναγήθηκαν στις πλούσιες και ανανεωμένες με νέα εκθέματα, συλλογές του Μουσείου, τύπωσαν σε μηχανήματα του 19ου αιώνα, παρακολούθησαν βίντεο για την έκδοση εφημερίδας, μέσα από το παράδειγμα της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα” ενώ εντυπωσιάστηκαν από τις εκθέσεις με την Ιστορία της Γραφής και τα Εικαστικά βιβλία, την νέα αίθουσα φωτογραφίας κ.α
Για μια ξεχωριστή εμπειρία έκαναν λόγο οι εκπαιδευτικοί του Γυμνάσιου Ατσιποπούλου: «Το μουσείο ήταν καταπληκτικό, με πολύ ενδιαφέροντα και πρωτότυπα αντικείμενα. Είδαμε μηχανήματα που χρησιμοποιούνται με το πέρασμα του χρόνου και αντιληφθήκαμε τη σημασία της τυπογραφίας» ανέφεραν.
Η εκπαιδευτικός Μαρία Αλεξάκη τόνισε πως «μας έκανε μεγάλη εντύπωση η όλη ιστορία και η εξέλιξη της τυπογραφίας. Η βαθιά ανάγκη του ανθρώπου για έκφραση πως ξεπερνούσε τις αντικειμενικές δυσκολίες εκείνων των εποχών, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στους ανθρώπους να περάσουν το μήνυμα και τις σκέψεις τους, στο κοινό, στον κόσμο. Αυτό είναι ένα πολύ σπουδαίο επίτευγμα».
Η εκπαιδευτικός Μαρία Αλεξανδράκη επεσήμανε πως: «αποκτήσαμε πάρα πολλές νέες γνώσεις για πράγματα που δεν θα ξέραμε. Καταλάβαμε πόσο σημαντική είναι η τυπογραφία- γι΄ αυτό ο άνθρωπος αγωνίστηκε πάρα πολύ για να μπορέσει να τυπώσει τις σκέψεις του- αλλά και πόσο έχει εξελιχθεί με τα χρόνια».
Η μαθήτρια Δέσποινα Βερυκάκη σημείωσε πως: «Όσο βλέπαμε πράγματα, αποκτούσαμε γνώσεις που δεν ξέραμε για το παρελθόν αλλά και καταλαβαίναμε πόσο έχουν αλλάξει σήμερα. Μου άρεσε πολύ το Μουσείο».
Ο μαθητής Δημήτριος – Στέργιος Ακουμιανάκης εξήγησε ότι: «Μου άρεσε πολύ η ξενάγηση γιατί μπορούσαμε να καταλάβουμε την εξέλιξη της τυπογραφίας. Είδα σπάνια βιβλία της ενετικής περιόδου και όχι μόνο, βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την ιστορία της εφημερίδας αλλά και την νέα αίθουσα φωτογραφίας».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα