Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Δημοτικό Συμβούλιο σε τεταμένο κλίμα χθες στα Χανιά

» Αλλαγές “στρατοπέδων”, αιχμές και καταγγελίες

Τεταμένο κλίμα χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων λόγω ανεξαρτητοποιήσεων τριών δημοτικών συμβούλων από την παράταξη Βάμβουκα αλλά και αιχμηρής κριτικής που ασκήθηκε για τα οικονομικά του δήμου.
Στην έναρξη της συνεδρίασης -που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης- την ανεξαρτητοποίηση τους από την παράταξη “Δήμος Ενεργών Πολιτών” ανακοίνωσαν οι Αντώνης Βαρδάκης, Στέλιος Βαλυράκης και Γιάννης Σπυριδάκης με τον επικεφαλής Τάσο Βάμβουκα να κάνει λόγο για παρασκήνιο και να προαναγγέλλει αποκαλύψεις μέσω Διαύγειας.
Αναλυτικότερα, ο κ. Βαρδάκης γνωστοποίησε ότι έθεσε στη διάθεση δημάρχου την παραίτηση του από τις θέσεις ευθύνης που κατείχε, δηλαδή του αντιδημάρχου Παιδείας και προέδρου της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής. Ο ίδιος έκανε λόγο για μια συνειδητή απόφαση έπειτα από τη διακοπή συνεργασίας της παράταξης “Δήμος Ενεργών Πολιτών” με τη δημοτική αρχή.
Ακολούθως την αποχώρηση του από την παράταξη “Δήμος Ενεργών Πολιτών” ανακοίνωσε και ο Στέλιος Βαλυράκης εκφράζοντας τη βούληση να παραμείνει ανεξάρτητος σύμβουλος ως τη λήξη της θητείας του.
Με επιστολή του καθώς απουσίαζε στο εξωτερικό, και ο Γιάννης Σπυριδακης γνωστοποίησε την ανεξαρτητοποίηση του από την παράταξη “Δήμος Ενεργών Πολιτών” καθώς και την παραίτηση του από όλα νομικά πρόσωπα του Δήμου στα οποία συμμετείχε ως μέλος της παράταξης.

Αιχμές Βάμβουκα:«Καλές θητείες»

Σε παρασκήνιο πίσω από τις ανεξαρτητοποιήσεις των τριών συμβούλων της παράταξής του αναφέρθηκε ο επικεφαλής της παράταξης Ενεργών Πολιτών Τάσος Βάμβουκας ο οποίος προανήγγειλε αποκαλύψεις μέσω “Διαύγειας” και… τους ευχήθηκε καλές θητείες (από τα νέα πόστα που πιθανόν θα τους αναθέσει η δημοτική αρχή».
Συγκεκριμένα απευθυνόμενος προς τους πρώην συμβούλους του ο κ. Βάμβουκας ανέφερε ότι: «Είμαστε οι πράξεις μας, όχι τα λόγια μας. Κρινόμαστε για αυτά που κάνουμε. Τα επιμελώς φροντισμένα και ωραία λόγια των επιστολών δεν κρύβουν την πράξη. Για αυτήν θα κριθείτε και τώρα και στο μέλλον». Παράλληλα ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχει και άλλη κατατεθειμένη επιστολή του Μανούσου Φοβάκη που παραιτείται από αντιπρόεδρος του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π., η οποία δεν ανεγνώσθη χθες « προφανώς για να μη χαλάσει η σκηνοθεσία». Και πρόσθεσε: «Ως δημοτικοί σύμβουλοι, αποφασίσατε να μην ακολουθήσετε τις ομόφωνες αποφάσεις της παράταξης που σας ανέδειξε. Επιλέξατε τη λύση της ανεξαρτητοποίησης, πιστεύοντας ότι αυτό εξυπηρετεί τις προσωπικές σας επιδιώξεις και φιλοδοξίες. Φιλοδοξίες και επιδιώξεις οι οποίες το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνουν πιο συγκεκριμένες μέσα από τις αναρτήσεις στη Διαύγεια. Καλές θητείες, λοιπόν, αλλά να θυμάστε: ουδείς αναντικατάστατος, και παραπέμπω σε όσα έχει πει ο ντε Γκωλ τα σχετικά. Κι όποιος πιστεύει κάτι τέτοιο για τον εαυτό του και επιμένει να ασχολείται με την πολιτική, η ίδια η πολιτική θα έλθει να τον διαψεύσει. Γιατί όπως παντού στην ζωή, έτσι και στα κοινά η αυτογνωσία είναι σημαντικό εφόδιο». Τέλος απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο ανέφερε: «Στον αντίποδα του τι συμβαίνει στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων, δείτε τη δέσμευση του δημάρχου Ηρακλείου, ότι χωρίς τη συναίνεση οποιασδήποτε παράταξης της μειοψηφίας, δεν θα δεχτεί σύμβουλοί τους να αναλάβουν ευθύνες στην δημοτική αρχή. Και δείτε πώς το τήρησε παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, παραδίδοντας έτσι εξαιρετικά μαθήματα πολιτικής ηθικής, επωφεληθείτε».

Κριτική για τα οικονομικά του Δήμου

Οι… τόνοι ανέβηκαν στη συζήτηση για τα οικονομικά του δήμου Χανίων. Σχετικά με άρθρο του πρώην αντιδημάρχου Οικονομικών Νεκτάριου Αλεξανδρακη όπου κάνοντας κριτική στη δημοτική αρχή ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του δήμου Χανίων την Πέμπτη διέθετε αποθεματικό 116.982 ευρώ ο αντιδήμαρχος Οικονικών Τ. Αλόγλου επεσήμανε πως πρόκειται απλώς για μια «λογιστική εγγραφή που βοηθάει στην ισοσκέλιση του προϋπολογισμού».
«Προχθές μπορεί να ήταν 120.000 αλλά σήμερα (χθες) είναι στις 850.000 ευρώ. Ξαφνικά από πτώχευση έχουμε πάει σε μια τέλεια οικονομική συγκυρία; Δεν μπορεί από μια κόκκινη γραμμή του κίνδυνου να έχουμε πάει στην πράσινη. Πρόκειται για μια μεταβλητή δυναμική που αυξομειώνεται» ανέφερε ο κ. Αλόγλου..
Αναλυτικότερα, σχετικά με τα οικονομικά του δήμου Χανίων ο αντιδήμαρχος Οικονομικών γνωστοποίησε ότι: ο Κύκλος εργασιών ανέρχεται σε 120 εκατ., 70 εκατ. είναι τα δεσμευμένα στον προϋπολογισμό του δήμου, τα ταμειακά διαθέσιμα είναι 21 εκατ. και το αποθεματικό του δήμου διαθέτει 850.000 ευρώ.
«Σας αφήσαμε πολλά εκατομμύρια για έργα τα οποία έρχονται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας.
«Λεφτά υπάρχουν αλλα δεν απορροφώνται» ανέφερε ο ο κ. Γρηγόρης Αρχοντάκης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Μαζί για τα Χανιά της Επόμενης μέρας” και τέως νομάρχης Χανίων τονίζοντας την ανάγκη για ταχύτερη απορρόφηση πόρων με σκοπό την υλοποίηση έργων. «Από την περίοδο Βάμβουκα τα ταμειακά διαθέσιμα αυξάνονται ταχύτατα αλλα τα έργα που υλοποιούνται είναι σε μικρές δόσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αρχοντάκης, καταλογίζοντας προχειρότητα όσον αφορά τον τρόπο που έχει έχει συνταχθεί ο προϋπολογισμός του δήμου.
Αναλυτικότερα, σε τοποθέτηση του ο κ. Αρχοντάκης ανέφερε τα εξής: «Υπάρχει πρόβλημα στην απορρόφηση στην ταχύτητα με την οποία υλοποιούνται τα έργα. Και μπορεί ο κ. Αλόγλου να προσπάθησε να στρογγυλοποιήσει τα πράγματα δίνοντας μια εικόνα ότι όλα προχωρούν και ο δήμος παίρνει παραπάνω χρήματα γι αυτό υπάρχει μεγάλο ταμειακό υπόλοιπο. Δεν είναι όμως έτσι. Υπάρχουν σειρά έργων που έχουν δρομολογηθεί αλλά δεν ξεκινούν. Να θυμήσω και την ατάκα που είχε πει ο δήμαρχος την Άνοιξη: “το Φθινόπωρο θα δείτε να είναι εργοτάξιο όλος ο δήμος Χανίων”. Όμως δεν βλέπουμε εμείς κανένα εργοτάξιο. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν. Να ξαναπώ για τις διαγραμμίσεις που δεν προχωράνε και σε γενικές γραμμές κάτι πρέπει να κάνετε με την ταχύτητα υλοποίησης των έργων. Δεν ξέρω ο κ. Ξανθουδάκης εάν αντικατασταθεί από αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων τώρα που αποχωρεί από την παράταξη του κ. Βάμβουκα αλλά ο επόμενος αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων ή ο ίδιος (ο Ξανθουδάκης) εάν παραμείνει πρέπει να δει με ποιον τρόπο θα προχωρήσουν πιο γρήγορα τα πράγματα. Γιατί η Δημοτική αρχή κρίνεται εκ τους αποτελέσματος. Και αποτέλεσμα δεν έχουμε. Ως εκ τούτου θεωρούμε εντελώς αποτυχημένη τη διαχείριση που γίνεται από την δημοτική αρχή στην υλοποίηση των έργων».

Εγκρίσεις μελετών – κονδυλίων

Κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου ερωτήματα για την αξιοποίηση δημοτικών κτηρίων- ακίνητων με χρονικό ορίζοντα το 2022 έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος ο Σπύρος Αποστολάκης από την παράταξη Παπαδογιάννη ενώ ζήτησε επίσης απαντήσεις για το πότε θα λειτουργήσει το δημοτικό κτηνιατρείο Χανίων δίνοντας λύση στο ζήτημα των αδέσποτων.
Σε επόμενη συνεδρίαση παρέπεμψε για συγκεκριμένες απαντήσεις ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Ν. Χαζιράκης όσον αφορά το ζήτημα των δημοτικών ακινήτων ενώ σχετικά με τα αδέσποτα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Νικηφοράκης ισχυρίστηκε πως κανείς κτηνίατρος δεν έχει δεχθεί μέχρι στιγμής την θέση στο δημοτικό κτηνιατρείο και γνωστοποίησε πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει νέα προκήρυξη για συμβάσεις με κτηνιάτρους όσον άφορα τα αδέσποτα ύψους 130.000.
Λύσεις για το ζήτημα της σχολικής στέγης κάνοντας αναφορά στο Μουσικό σχολείο ζήτησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Σαρρής (Πρωτοβουλία Πολιτών) και Σεραφείμ Ριζος (Ανταρσία στα Χανιά).
Απαντώντας σχετικά με τη αντισεισμική θωράκιση δημοτικών κτηρίων ο κ. Αντωνης Βαρδάκης, λόγω απουσίας του αντιδημάρχου Γιώργου Ξανθουδάκη γνωστοποίησε πως έχει κατατεθεί πρόταση χρηματοδότησης για ενίσχυση τους από το πρόγραμμα “ Αντώνης Τρίτσης”.
Παράλληλα ο Γεν. Γραμματέας του δήμου Γιώργος Φραγκιαδάκης έκανε γνωστό πως για τον αντισεισμικό έλεγχο των κτηρίων έχει ενταχθεί μελέτη 170.000 ευρώ.
Επίσης ο κ. Φραγκιαδάκης γνωστοποίησε ότι εγκρίθηκε μελέτη ύψους 4 εκατ. ευρώ για το Δημοτικό Γηροκομείο και την ηλεκτροκίνηση. Αναμένεται εκταμίευση από το Ταμείο παρακαταθηκών και δάνειων
Ακόμη ο δήμαρχος Χανίων Παν. Σημανδηρακης ανακοίνωσε την έγκριση κονδυλίου 3 εκατ. Ευρω για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δήμου Χανίων.
Το ζήτημα προστασίας του φρουρίου Ιτζεδίν και των ενεργειών της δημοτικής αρχής έθεσε ο Νίκος Βουρλάκης (Λαϊκή Συσπείρωση).

Ψηφίστηκε ο Στρατηγικός Σχεδιασμός του Δήμου

Κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο Στρατηγικός Σχεδιασμός του Δήμου Χανίων που παρουσίασε ο Γεν. Γραμματέας του δήμου Γιώργος Φραγκιαδάκης ο οποίος ανέφερε ότι ο σχεδιασμός αποτυπώνει το όραμα, τη στρατηγική και τις προτεραιότητες του Δήμου για την ανάπτυξη της περιοχής, την αναβάθμιση της εσωτερικής λειτουργίας του και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του, ώστε να διασφαλίζεται η άσκηση αποδοτικότερης και αποτελεσματικότερης διοίκησης.
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα συνιστά ολοκληρωμένο πρόγραμμα έργων και δράσεων του Δήμου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, των Κοινωφελών Επιχειρήσεων και των Ιδρυμάτων του, σε όλους τους τομείς αρμοδιότητάς τους. Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Δήμου Χανίων εξειδικεύεται σε τέσσερις Άξονας Προτεραιότητας, δέκα επτά Μέτρα και εξήντα τρεις γενικούς στόχους:
Προβληματισμούς για την υλοποίηση του αλλά και το χρόνο που κατατέθηκε ο Στρατηγικός σχεδιασμός του δήμου εξέφρασε η αντιπολίτευση (Σπ. Αποστολάκης από Παράταξη Παπαδογιάννη, Γρηγόρης Αρχοντάκης, Τάσος Βάμβουκας, Ν.Βουρλάκης,Σερ. Ρίζος).
Ο Στρατηγικός σχεδιασμός καταψηφίστηκε από τους κ.κ. Ν. Βουρλάκη και Σεραφείμ Ρίζο.

1ο Δημοτικό Ν. Κυδωνίας
“Μ. Θεοδωράκης”

Την προσθήκη προσωνυμίας ‘’Μίκης Θεοδωράκης’’στο 1ο Δημοτικό Νέας Κυδωνίας που βρίσκεται στο Γαλατά Νέας Κυδωνίας ψηφισε χθες το δημοτικό συμβούλιο Χανίων ως ένδειξη τιμής στο μεγάλο Μουσικοσυνθέτη από τον τόπο καταγωγής του.

Εντάχθηκε στο “Τρίτσης”
η μελέτη για
τους Αγ. Αποστόλους

Με προυπολογιστμό 1,7 εκατ. ευρώ εντάχθηκε στο πρόγραμμα “Τρίτσης” η μελέτη για τους Αγ. Αποστόλους ώστε να δημιουργηθεί εκεί ένα μητροπολιτικό πάρκο, όπως γνωστοποίησε χθες ο δήμαρχος Παν. Σημανδηράκης. Τους επόμενους μήνες θα δρομολογηθούν και οι υπόλοιπες μελέτες που σχετίζονται με το έργο.

Οικίσκοι για σεισμόπληκτους

Διαφωνία υπήρξε και γύρω από την πρόταση των επικεφαλής των παρατάξεων Άρη Παπαδογιάννη, Γρηγόρη Αρχοντάκη και Τάσο Βάμβουκα για αγορά προκατασκευασμένων οικίσκων από τον Δήμο Χανίων με σκοπό την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών στο μέλλον όπως οι σεισμοί. Το κόστος για την αγορά ενός οικίσκου για τη στέγαση μιας τετραμελούς οικογένειας κυμαίνεται μεταξύ 20.000 με 25.000 ευρώ.
Η πρόταση τελικά ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Παρασκευάς Περάκης και Ελένη Φουντουλάκη μπαίνουν… onLine σε ένα ακόμη θεματικό αφιέρωμα με Χανιώτες ηθοποιούς που συμμετέχουν στις τηλεοπτικές σειρές “Σασμός” και “Κομάντα και Δράκοι”


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα