«Παράθυρο» στο παρελθόν των Χανίων μέσα από την εφημεριδογραφία άλλων εποχών, ανοίγει η στήλη «Χανιώτικος Τύπος 1831-1981». Η στήλη βασίζεται στην ομότιτλη έκδοση του Μιχάλη Γρηγοράκη που είχε τυπωθεί το 2004 από τα «Χανιώτικα νέα» αλλά και την δίτομη έκδοση «Η εφημεριδογραφία στην Κρήτη 1831-1913» του Ξενοφώντα Παγκαλιά, μια έκδοση του «Μουσείου Τυπογραφίας».
Εφημερίδα “ΤΟ ΘΕΡΙΣΣΟ”
Θέρισο, 1905
Στοιχεία της εφημερίδας:
* Η εφημερίδα εκδόθηκε για την υποστήριξη της Επανάστασης του 1905
* Εκδίδονταν μέρα παρά μέρα κι έπειτα δύο φορές την εβδομάδα στο Θέρισο
* Ήταν τετρασέλιδη, δίστηλη, σχήματος 20×35
* Διευθυντής και Συντάκτης ο Ι. Γ. Παπαδάκης
Η εφημερίδα “Το Θέρισσο” εκδόθηκε για την υποστήριξη της Επανάστασης του 1905. Τυπώνονταν στο Θέρισο.
Μία ακόμη εφημερίδα του Ιωάν. Γ. Παπαδάκη με τελείως διαφορετικό περιεχόμενο και αρθογραφία και πολύ μακράν της «Δηλώσεως ως Υποσχέσεως», που είχε υπογράψει μερικά χρόνια πριν όταν είχε εκδώσει την «Μεσόγειο».
Ο Παπαδάκης συντάσσεται με τους επαναστάτες του Θερίσου και σχολιάζει με καυστικό τρόπο τα έργα και τις ημέρες των Αρμοστειακών. Δημοσιεύει τις ανακοινώσεις της επαναστατικής επιτροπής και παρακολουθεί στενά τα συμβάντα σε ολόκληρη την Κρήτη.
Η γραφίδα του Παπαδάκη έχει ξαναβρεί την καυστικότητά της και δεν χαρίζεται. Στο φύλλο 17 της εφημερίδας (6/9/1905) αποκαλεί την εφημερίδα «Επιθεώρησις» «αυλικόν και δουλικόν όργανον» ασκεί σκληρή κριτική στον Αρμοστή και στους περί αυτού που τους θεωρεί υπεύθυνους για την κατιούσα που είχε πάρει η Κρήτη. Ως ενίσχυση των παραπάνω γραφομένων «Το Θέρισσο» αναδημοσιεύει άρθρο της αθηναϊκής «Εσπερινής» με τίτλο «ΟΠΙΣΩ ΠΡΟΔΟΤΑΙ» που αναφέρει: «Ό,τι τελείται εκεί εις την Κρήτην είνε απαίσιον και ο Τύπος ο ελεύθερος και απώλητος πρέπει να το στιγματίση, διότι αληθώς εγείρει αγανάκτησιν και φρίκην. Πρόκειται περί της Ενώσεως και ιερωτέρα ιδέα και αγιώτερος σκοπός δεν δύναται να υπάρξη άλλος διά πάντα Κρήτα και διά πάσαν την Ελληνικήν Φυλήν».